Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogródek Iwony

Ogródek Iwony

Iwk4 19:59, 12 sty 2016

Janina napisał(a)
Dobrze że zajrzałam do ciebie bardzo mnie zaciekawiły filmiki odnośnie prowadzenia róż.

W zeszłym roku czytałam Janko instrukcję i tak zrobiłam z jedną ND. Te filmiki też mi się spodobały. Ładnie można wyprowadzić róże pnące Bardzo mi się podoba ściana różana. Docelowo u mnie też będzie ... za jakiś czas
https://pl.pinterest.com/pin/529876712387298266/
margaretka3 20:02, 12 sty 2016

Iwk4 napisał(a)

Małgosiu, bardzo się cieszę, że mi wszystko dokładnie opisałaś. Widzisz, nie wiedziałam, dlaczego jest robaczywa i szybko z niej rezygnowałam. Szłam do sklepu kupować. teraz będę mądrzejsza
Dziękuję

Jeśli wiosenny siew się nie sprawdzi, zastosuj sierpniowy. Ja dopiero w tym roku do tego doszłam
Mala_Mi 20:18, 12 sty 2016

Iwk4 napisał(a)

Aniu, u ciebie dobra ziemia, wszystko rośnie pięknie, nawet, jak tylko zadołujesz na chwilkę
To chyba ślimaki. Czy siatka położona na nią wystarczy?
Nie chcę się dzielić sałatą ze ślimakami

Ziemia żyzna, ale zbita, jak kamień..to też nie jest dobrze dla warzyw

Na ślimaki nagie nic nie pomoże bo wejdą od spodu , one ryją tunele w ziemi
Iwk4 21:19, 12 sty 2016

A teraz dla Mirelli STUDIUM PRZYPADKU MOJEJ Vanilia Fraize:
22 kwietnia - same badylki. Zaraz po cięciu.
U ciebie też będzie wtedy niewidoczna. Warto wtedy dosadzić kilka cebulowych, np. tulipany.

11 maja hortki mają już ładne listki. Posadziłam między nimi rozchodniki, potem się jednak okazało, że zbyt blisko i hortensje je pożarły. Niestety dalej nie mogłam, bo mam tam płytę szamba, czyli martwe miejsce zasypane korą dla niepoznaki :

13 czerwca - wymiana płotu na betonowy sprawiła, ze hortensje ładnie się wyeksponowały na jego tle. Nabrały zielonej masy, podrosły. U mnie to rugi sezon. Nadal zielono.

W tym czasie królują w ogrodzie rododendrony, więc na rabacie będziesz miała coś kolorowego. Do tego żurawki ładne tło ci dadzą.
15 lipca - w końcu widać pąki kwiatowe.

W tym czasie kwitnie już hortensja Anabell. Tylko ta najpierw jest białą, a potem się wybarwia na kolor limonkowy

23 sierpnia - nastał czas hortensji. Od teraz będą zachwycać.
Jak przeglądam fotki, to kwitną już u mnie szybciej Lime Light i Anabell. Ale to inne barwy kolorystyczne

Pierwsze kwiaty zaczynają się delikatnie przebarwiać :

30 sierpnia - cudny pudrowy róż przemieszany ze śnieżną bielą

Od teraz częściej je fotografuję, by wyłapać stadia przebarwienia. Bardzo mnie cieszą, bo rok wcześniej już myślałam, ze to nie Vanilki W pierwszym roku zachowywały się w fałszywy sposób. Słabo wybarwiły się, a potem zmarzły. Teraz pokazują, na co je stać
6 września:

8 września:

Iwk4 21:20, 12 sty 2016

12 - 13 września:

Niesamowite zmiany kolorów w ciągu kilku dni, a mój Zbyszek twierdzi, ze oszalałam, bo tak często fotografuję te same krzaki
25 września - Vanilka wypuszcza nowe białe kwiaty. Fajnie wyglądają na tle tych przebarwionych :

Iwk4 21:20, 12 sty 2016

7 października - zimne noce dają się we znaki. Kolory już nie takie. Brudny róż się pojawił.

A potem wystarczyła jedna noc i czar prysł. Musiałam pokochać brązy. Mleczna czekolada, gorzka czekolada, koniak, dojrzałe wino... po prostu kolory jesieni
25 października:

Listopad:

I zima:
jona 21:21, 12 sty 2016

margaretka3 napisał(a)

Jeśli wiosenny siew się nie sprawdzi, zastosuj sierpniowy. Ja dopiero w tym roku do tego doszłam

Mi też rzodkiewka lepiej wychodzi ta sierpniowa . Nasiona kupować trzeba teraz, na te późno letnie wysiewy też, bo potem albo nie ma albo przebrane mocno. W sierpniu ostatnio nie znalazłam sałaty Lollo Bionda i musiałam kupić jakąkolwiek.
Piotr_ 22:25, 12 sty 2016

Super wreście dotarłem i do cb
Jak zawsze zadziwiasz ogród wspaniały i te kolorki ehh cud miód malina
podziwiam, pozdrawiam i deptam dalej