Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Osiedlowy ogródek 13:04, 04 lis 2020

Do góry
Rozsadzone lawendy i seslerie jesienne.
Przed sesleria z prawej strony są trzy berberysy Bagatelle.
Jeżówki zostały w tych samych miejscach.
Te trzy kępki przy samym brzegu to szafirki.
Tam gdzie doniczki chcę dać carex Bronze Form i karłowego rozchodnika bordo.
Hmmm...nie za dużo ciemnego?
Ta duża kępa po lewej to Calamintha nepeta. Będą ją przenosić bardzie na słońce a tam chciałabym dać hakone AllGold, za nią będą 3 hortki ogrodowe.

Tu nie widać ale za lawendą jest sporo wolnego miejsca, chcę tam dać różowego kłosowca Morello

Tak było...

I teraz...

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 12:05, 04 lis 2020

Do góry
Hej,
Co byście polecali do obsadzenia w celu zakrycia muru oporowego z gazonów betonowych? Gazony mają kształt doniczek z ziemią. Próbowałem różnych rozwiązań, ale nic mi z tego nie wychodzi. Najlepiej rośnie tam trzmielina i lawenda zasadzone przez poprzednich właścicieli domu. Próbowałem rozsadzać trzmielinę w zeszłym roku, ale tempo wzrostu nie rokuje na zakrycie betonu w w nieodległym czasie... Myślałem o różach pnących posadzonych pod murem i jakimś stelażu. Przed domem mam hortensje polar bear, róże artemis, iglaki i kilka rodzajów traw ozdobnych. W rogu muru oporowego planuję na przyszły sezon basen kanadyjski.
Będę wdzięczny za pomoc, żeby to sensownie rozwiązać.
Mirkowy ogród (początki) 11:37, 04 lis 2020

Do góry
Elu tak myślałam żeby jedną gałązkę naprostować . Tak zrobię w weekend.
Co do dalii to ona ma bardzo dużo kwiatów na jednym pędzie i musiałam podeprzeć. Swoją drogą to kwiaty ma duże a jak jeszcze pada to namiękną i są ciężkie. Miałam dwie takie dalie ale jedna mi zgniła zimą i dwie prawie czarne teza mi zimy nie przetrwały. Mam trzy dalie i więcej na razie mieć nie będę bo nie mam gdzie przechować.
Hehe w sumie to 4 mam z tymi
Ogród Basi 23:13, 03 lis 2020

Do góry
Ogród Basi 23:13, 03 lis 2020

Do góry
Ogród Basi 23:12, 03 lis 2020

Do góry
Ogród Basi 23:11, 03 lis 2020

Do góry
Kilka dzisiejszych zdjęć z okna.

Pszczelarnia 22:36, 03 lis 2020

Do góry
mira napisał(a)
a nie myslałaś żeby wybudować taka chatkę i tam byłby stół ?

zmusiałas mnie do wspomnień

no gdzie daleko szukać jest i z blacha

Listopad jest taki wspominkowy.

Myślałam ale to cząstka większej całości. Na razie potrzebny jest stół. Trwały, praktyczny.

Ogród Stefanie, Anglia 2014.

Pszczelarnia 21:39, 03 lis 2020

Do góry
a nie myslałaś żeby wybudować taka chatkę i tam byłby stół ?

zmusiałas mnie do wspomnień

no gdzie daleko szukać jest i z blacha

Pszczelarnia 21:39, 03 lis 2020

Do góry
vita napisał(a)

Nie rozmawiam o polityce Tutaj

I słusznie. Ale mi się filozoficznie przelało na papier.

Wilczomlecz

Wzdłuż ścieżki, jak po sznurku... 21:19, 03 lis 2020

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)
Agresor damski lub męski - bardzo podoba mi się to określenie na brakujący element do kwitnienia i owocowania dławisza. Nie wiedziałam o tym. A mam też tego gagatka.

A po drodze do nas jest piękna wioska z daliami - podaję tak dla ścisłości.

Czy zaszły jakieś zmiany na rondzie z tujami pięknymi? Co tam tak świeci na czerwono? Gaura?

Zapożyczasz widoki? I bez nich Twój ogród bardzo widokowy sam w sobie.

Masz jednopłciowego dławisza? Nie masz kuleczek?
Piękna wioska z daliami (a nawet się nie zająknęłaś jak byłam rowerem w okolicy ) chyba będzie musiała poczekać jeszcze.

Przy rondzie co i rusz działam. Wiosną wkurzyłam się na cięcie do linii. Uznałam, że fale też są fajne. Przy okazji: po takim mechanicznym cięciu wskazany jest odpoczynek co najmniej tygodniowy. Co myślisz?

Przy rondzie świeci się imperata, musiałam ją gdzieś ewakuować spod tarasu.
Pszczelarnia 21:14, 03 lis 2020

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)
I inspiracje z podróży, może komuś też przydadzą się te zdjęcia?

5.

Hej!

Co Ty zrobisz jak Ci się skończą orzechy

tak zaczyna się czas wymyślania, odgrzebywania starych pomysłów i niezrealizowanych projektów - znaczy sezon się kończy stary i zaczyna płynnie nowy lubię to !

temat stołów stale żywy
jak one sa w ogrodzie potrzebne i jak trudno je dobrać i zdobyć - sama się z tym borykam, mam niedosyt i tak pewnie zostanie

ten stół na tych grubych nogach jakoś od razu mi się rzucił tylko nie wiem czy w otoczeniu szklarni bedzie Ci pasował - taki klimatyczny bardzo i z pewnoscią wygodny bo duzy długi

bukiety oglądam oczywiście

pozdrawiam

Pszczelarnia 20:45, 03 lis 2020

Do góry
Bardzo lubię moje sąsiedztwo

Który baran jest przewodnikiem? Starszy czy szybszy? Wedle dawnych reguł "starszy" jednak czasy się zmieniają i wiek nie ma już znaczenia

Ale porządek nadal panuje w stadzie

Ogrodowe wariacje 20:40, 03 lis 2020

Do góry
Zrobiłam plan na poszerzone miejsce, tym razem widok drugiej części tej długiej rabaty. Wykorzystam swoje hortensje ogrodowe, w tym miejscu jest akurat sporo cienia. Za hortensjami jest żywopłot cisowy. Przed tujami są miskanty kleine silberspine, które mam, dodałabym red baron, a przed nią kulki lub coś innego (zaznaczyłam zieloną kreską)
Dla drzew skarpetki z równo przycinanego bukszpanu.

Pszczelarnia 20:37, 03 lis 2020

Do góry
I inspiracje z podróży, może komuś też przydadzą się te zdjęcia?
1.

2.

3.

4.

5.

6.

7.

8.

9.

Kiedyś będzie pięknie i u mnie - od nowa 20:34, 03 lis 2020

Do góry
AsiaK_Z napisał(a)
Coś tam z RODoSfery

Hej Asia co to jest to wysokie, fioletowe przy płocie?

Czy Twoje paprocie są zimozielone? Jakie wysokie rosną? Mocno się rozłażą?
Pszczelarnia 20:31, 03 lis 2020

Do góry
Tradycyjnie w listopadzie, podgryzając orzechy i jabłka suszone, myślę sobie, co by tu wymyśleć.

Chodzi za mną od kilku lat stół ogrodowy przed szklarnią. Z przeznaczeniem na sadzonki, donice z rozsadami. Zimą na kompozycje.

Szklarnia jest szara i aluminiowa. Ogród swobodnie różnorodny ale z mocnymi bryłami. Co wybrać? Doradzicie?

A. Zwykły drewniany stół dębowy (modrzewiowy), na grubych nogach, blat z szerokich i grubych desek (ewentualnie blat obity blachą gładką ocynkowaną)

B. Stół na zespawanych kratkowanych nogach, na kratach w kolorze miętowej zieleni (kolor obelisków) i blaty jak wyżej (modrzew lub dąb)

C. Stół na nogach wymurowanych z cegieł (takie jak mam na posadce w szklarni i przed szklarnią), blat drewniany

D. Stół na nogach wykonanych z gabionów ocynkowanych, z kostkami granitowymi w środku).

E. Stół z blatu wyciętego z prostokąta, z granitu (nogi też z bloków granitowych)

Oto moje miejsce przed szklarnią, stół stałby na rabacie wysypanej korą, nie na cegle, która jest tutaj ciągiem komunikacyjnym. Orientacyjne zdjęcia dla oddania obrazu rzeczy.

Działka prawie w Borach Tucholskich 20:30, 03 lis 2020

Do góry

właśnie tu - wyrabianie zakrętu

Piękny Buczek na horyzoncie pierwszej fotki. Też mam, ale czekam ciągle na jegonwzrost już 4 sezon i ledwo zupie urósł zalewie 10 cm. Nie wiem co podsypać aby zaczął rosnąć.

Odnośnie brukarstwo, czy ty kładziesz kostkę na suchej zaprawie cementowej czy na samym piasku czy ziemi.
Działka prawie w Borach Tucholskich 20:16, 03 lis 2020

Do góry
ZbigniewG napisał(a)
i tej wersji się trzymajmy bo Tatry Wysokie (i Słowackie) są jeszcze w naszym zasięgu a na pewno nasza stara ekipa rajdowa jeszcze śmiga mimo ze góry są coraz wyższe , zbocza coraz bardziej strome ale "Przepięknie jest i tylko tlenu mniej.." https://www.youtube.com/watch?v=iTq7q8a001Q

To szałwia łączona u nas jednoroczna a w ogóle wieloletnią.
Mirkowy ogród (początki) 19:55, 03 lis 2020

Do góry
Mirka napisał(a)
Tu mam małą Katalpę tak z 120 cm. Ma ona jak widać dwie rozgałęzione gałązki.
Jak myślicie wyciąć jedną?

Ja chyba bym wycięła, bo w przyszłości może się w tym miejscu rozłamać.
Ale nie mam doświadczenia z katalpami.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies