Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "brzozy"

Ogród to życie 21:40, 21 maj 2014

Do góry

"Specjaliści" uwijają się robiąc wszystko żebyśmy zapomnieli jak żyli nasi przodkowie. A Oni żyli w zgodzie z Matką Naturą, dając Jej i czerpiąc z Niej. My przecież też tak nadal możemy.
Tej wiosny pierwszy raz pobierałam sok z brzozy. Jest pyszny, i smakuje zupełnie inaczej niż ten ze sklepu. I same plusy: wiem że nie zrobiłam drzewu krzywdy, wiem że jest naprawdę naturalny, i mam go za darmo.
A zaoszczędzone pieniądze mogę wydać na roślinki

Jasne, ze to fantastyczne uczucie i wielka satysfakcja. Ja tez mam jakaś atawistyczna potrzebę życia z ta moja natura dookoła w harmonii i zgodzie i "produkowania" chociaż swojej marchwi Poza tym myśle wciąż, ze moze wszystkich książek nie zdążę z mojej biblioteki przeczytać, ale za to zostaną o mnie jakies drzewa, jakiś kawałek swiata wg mojej koncepcji... To fajne uczucie.
Ale sama wiesz, ze to robota na cały etat - teraz mogę sobie szaleć, bo jestem z maluchami w domu. Jak wrócę do pracy - pewnie mniej będzie tej ekologicznej uprawy, bo i czasu mniej, a żyć tez trzeba, książkę dziecku poczytać, z mężem pogadać...))

Ogrodowe rozterki 21:09, 21 maj 2014

Do góry
A to moj pierwszy duzy rododendron jakuszymanski, o ktorego rozpoznanie kiedys prosilam (wtedy nie mial jeszcze kwiatow). Moze teraz uda sie go zidentyfikowac. Towarzystwem dla niego beda rododendron Nova Zembla, i dwa inne w kolorze fioletowo rozowym. Do tego kiscienie, funkie, kosodrzewiny, fiolki, barwinek Atropurpurea i takie tam. Nie umiem sobie wyobrazic jak to bedzie wygladalo w moim brzozowym zagajniku (6 brzoz). Danusia kiedys pisala o rabacie wyspowej wsrod brzoz i ze mozna wtedy posadzic, co sie chce. Inaczej brzozy beda wysuszac glebe. Tylko, powiedzcie jak sie taka wyspowa rabate tworzy? Wystarczy nawiezc dobrej ziemi i ja rozplantowac czy musze dodatkowo przygotowac jakos teren? Teraz jest jako tako odchwaszczony, ale ciezko jest kopac, bo pod spodem mnostwo korzonkow i pozostalosci runa lesnego. Czesc brzoz zostala usunieta, gdzie niegdzie zostaly jeszcze kawalki pni i korzeni. Pomozcie, jak ugryzc ten problem brzozowy? Mysle, ze zrobilam blad z tymi rododendronami. Powinnam byla posadzic derenie Sibirica w duzej ilosci. Ktos kiedys prezentowal takie zdjecie na O. Prosze o wyrozumialosc. Uda sie mi jakos pomoc. Czy moj przypadek jest beznadziejny?
Ogród to życie 18:14, 21 maj 2014

Do góry
tabliczkaznapisem_ucze_sie napisał(a)
No właśnie nasi zaprzyjaźnieni grzybiarze tez mówili, ze idą w weekend na grzyby. Myślałam, ze po prostu szukają pretekstu do sobotniej wodeczki, a tu jednak nie ))

Marta, jejecznica była bez grzyba, robaczywy. Teraz muszę częściej się zapuszczać w tą moją "dzicz" i zbierać młodsze. Nigdy w maju nie zbierałam grzybów.
Pamiętam w zeszłym roku ugotowałam zupę tylko i wyłacznie z tego co rosło u nas na działce. Cudowne uczucie, być samowystarczalnym, coraz rzadziej mamy ku temu okazję...
"Specjaliści" uwijają się robiąc wszystko żebyśmy zapomnieli jak żyli nasi przodkowie. A Oni żyli w zgodzie z Matką Naturą, dając Jej i czerpiąc z Niej. My przecież też tak nadal możemy.
Tej wiosny pierwszy raz pobierałam sok z brzozy. Jest pyszny, i smakuje zupełnie inaczej niż ten ze sklepu. I same plusy: wiem że nie zrobiłam drzewu krzywdy, wiem że jest naprawdę naturalny, i mam go za darmo.
A zaoszczędzone pieniądze mogę wydać na roślinki

Słoneczny ogród słonecznej safikey 15:30, 21 maj 2014

Do góry
spacer w ogrodzie....

brzozy mojego M., gdy urosna fajnie mi zacienia wrzosowisko

piwonia jednak w tym roku zakwitnie

jałowcowi santinel przybyło cm

Świerk biały Alberta Globe nabiera kulistych kształtów

Dąb mojego M - jego duma - posadzony za wędzarką

Ogród cichy i przytulny 07:56, 21 maj 2014

Do góry
grembosia napisał(a)

To zdjęcie jest niesamowite, uwielbiam brzozy..., a to rozstawienie mnie urzeka, coś podobnego próbuję u siebie.

My tylko posadziliśmy trzy brzozy, z tego jedna uschła, nie wytrzymała spalin od sąsiadów a resztę zrobiła sama natura
Ogród cichy i przytulny 00:37, 21 maj 2014

Do góry
asiach napisał(a)

[img size=640x480
https://www.ogrodowisko.pl/uploads/p/59/599600/original.jpg[/img]

To zdjęcie jest niesamowite, uwielbiam brzozy..., a to rozstawienie mnie urzeka, coś podobnego próbuję u siebie.
Pokażę nasz ogród 23:08, 20 maj 2014

Do góry
Prawda, że brzozy mają w sobie coś? te listeczki na wietrze... ja je bardzo lubię, choć moja wielka ostatnio lekko mnie wkurzała, bo rzeczywiście masa sprzątania po każdym deszczu, czy mocniejszym wietrze. Ale to nie w Twoim przypadku, taka nie śmieci.

Pięknie Ci Rh zakwitły, mają ogromne te kwiatowe kule!
Ogród cichy i przytulny 22:45, 19 maj 2014

Do góry
reni napisał(a)
A ja się witam...Asiu pięknie i te brzozy ech...[/quote
Dziękuję , u Ciebie również - wczoraj była i widziała - aparat pierwsza klasa.
Pozdrawiam
Ogród cichy i przytulny 19:59, 19 maj 2014

Do góry
A ja się witam...Asiu pięknie i te brzozy ech...
Ogród dla Agusi 18:16, 19 maj 2014

Do góry
W dość słonecznych miejscach nadal coś dosadzam.Choćby dziewannę omączoną.

Jagódko znalazłam jeszcze zdjęcie mojej nowopowstalej "platformy" koło brzozy w ogrodzie traw .Mogę z podwyższenia oglądać ogród od tyłu.Zamysł na początku był nieco inny /cos z wodą/ale tam spada zbyt dużo liści z lasu.Odpoczywałam tam dziś chwilę słuchając niesamowitego koncertu tysięcy .x..pszczół dosłownie oblepiających głóg.

Ogród Sylwii od początku cz.II 11:49, 19 maj 2014

Do góry
Syla napisał(a)

Witaj,

Mogłabyś mi napisać na pv gdzie kupowałas brzozy? i czy tam wysyłkowo sprzedają czy osobiście się fatygowałaś... mi trzy wypadły i potrzebuje kupić 3 w miare duże....

Ogród cichy i przytulny 00:05, 19 maj 2014

Do góry
barbara_krajewska napisał(a)

Tak mało napadało? Pod taką ilością drzew zawsze bardziej sucho. Jakoś jednak sobie radzą, głęboki system korzeniowy mają. Gorzej mają się bliny i krzewy - rh przede wszystkim.
A co się stało z azaliami?

W tym miescu, w którym sadziam sosenkę nie jest zbyt gęsto To miejsce , które urządzam od niedawna i jest najmniej reprezentacyjne w moim ogrodzie i co najgorsze od strony mało starających się sąsiadów
Są tam dwie brzozy, sosna, wzdłuż siatki tuje szmaragdowe, bukszapny, cyprysiki, irgi poziome, dalej dwa świerki serbskie, derenie, leszczyna południowa i borówki amerykańskie. Magnolia, berberysy, perukowiec podolski i dwa poletka poziomek. Ale mix Jest tyle wszystko a widzę podwórko sąsiadów Może kiedyś ta część ogrodu zarośnie Bardzo bym chciała ale muszę poczekać myślę, że minimum 3-4 lata. Jak nie wykończą mnie lub moich rośliny chemią z palacego ogniska pod ogrodzeniem, A uwierz, że palą wszystko folie, buty, szmaty ..... wszystko !!!!!
Pytasz co się stało z resztą azalii? Teraz juz nawet nie wiem Rosły tam azalie japońskie, mniaturowe rododendrony, ostrokrzewy, róże i nie ma. Może nie tak obchodziłąm się z nimi, może to zanieszczyszone powietrze - spaliny od sąsiada, moze dlatego, że rosliny pochodziły z Holandii a nie od naszych hodowców. Ale wcześniej ciężko było takie rośliny kupić, szkólek było tak mało jak na lekarstwo. Pierwszą magnolię, złoptokap, jałowce, borówkę amerykańską sprowadziłam z Krakowa u nas tego nie było. Teraz komuś może wydawć się śmieszne szkółek jest pełno a roślin w nich jeszcze więcej Szkoda, że dopiero teraz jak mam już prawie urządzony ogród.
Nie zamęczam Ciebie idę spać życząc dobrej nocy
Ogród dla Agusi 23:14, 18 maj 2014

Do góry
AgnieszkaW napisał(a)
Rodki młode, ale bardzo piękne egzemplarze

Dzieluję Agnieszko troche zmęczone ulewami i gradem ale na całe szczęście nie jest z nimi żle a bałam się że wichura je połamie .Złotokap mi wyłożyła na trawę, róże parkowe zwichrzone ,poplątane.Pełno gałązek z brzozy i akacji ,troche roboty przyspożyla.Ale podlane dobrze.
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 21:30, 18 maj 2014

Do góry
ana_art napisał(a)
oo nie wiedziałam że ją masz kupiłam w tygodniu 2 szt

Mam ją już 3 sezon. Przy budowaniu gabionów została zadeptana i nie kwitła, rok temu pokazała swą krasę, jest wielka i pachnie. Ale myśle gdzie ją przesadzic bo jej uroku pod brzozami nie widać. Chyba że podkrzesam od dołu brzozy...
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 21:22, 18 maj 2014

Do góry
Sebek napisał(a)

To samo miałem napisać jak zobaczyłem te zdjęcia
Do tego m.in graby urosły, brzozy zostały pociachane, trawy wysokie zrobiły miejsce trawom niższym, przybyło mnóstwo kulek bukszpanowych, zniknęły lampy solarne i runianka, bluszcz bardziej obrósł gabion - wymieniać jeszcze? Macham między Panem Tadkiem a innymi impresjonizmami

Sebek od razu widać że umysł trenujesz intensywnie maturalnie, kto by taką ilość wiedzy ogranął

Wreszcie wywaliłam runiankę z tej południowej rabaty bo ją iwecznie słońce przypało i nadmiernie właziła na bukszpany. Teraz mam nadzieję, że takiego misz masz nie będzie.
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 16:59, 18 maj 2014

Do góry
Marzena2007 napisał(a)
Bez liliowców i kosaćców a z trawami wg mnie lepiej.

To samo miałem napisać jak zobaczyłem te zdjęcia
Do tego m.in graby urosły, brzozy zostały pociachane, trawy wysokie zrobiły miejsce trawom niższym, przybyło mnóstwo kulek bukszpanowych, zniknęły lampy solarne i runianka, bluszcz bardziej obrósł gabion - wymieniać jeszcze? Macham między Panem Tadkiem a innymi impresjonizmami
Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka 20:41, 17 maj 2014

Do góry
hehe, zamierzałam podpisać z gościem umowę dzierżawy... a najchętniej byśmy kupili ten kawałek. A może ze 2 kawałki dodatkowo w lewo, jeszcze. Ale byłoby super! Bym miała kurnik. I brzozy Doorenbos, i miejsce na ognisko. Ale to może - kiedyś, jak gość się zdecyduje to sprzedać

Sałatę siałam w końcu marca/początkiem kwietnia a parapecie i to są moje sadzoneczki - ze 3 tygodnie w skrzynce
Ogród Sylwii od początku cz.II 19:13, 17 maj 2014

Do góry
MalgosiaR napisał(a)
Nic nie dostałam

Napisałam w poście , że jeśli chcesz takie same brzozy to podam Ci informację na pw
Bez linijki 22:14, 16 maj 2014

Do góry
MonikaH napisał(a)
O matko, oczywiście, że "niestety", że nie u nas, bardzo brakuje mi dużych drzew i mam nadzieję, ze jeśli ktoś tam się w końcu pojawi to zostawi te piękne brzozy. Z bólem serca 2 sztuki byliśmy zmuszeni wyciąć bo rosły dokładnie w linii płotu i nie było opcji sensownego ominięcia.
A te co zostały za płotem śmiecą u nas . To nasza północna strona działki i drzewa wychylają się w stronę słońca. Rabata pod nimi ma z 6 m szerokości, większość liści tam zostaje na zimę. Bardzo lubię na nie patrzeć z tarasu. Musze jutro cyknąć fotkę, bo na wszystkich są ucięte.

To dosadźcie za płotem brzozy i tak śmiecą i tak a będziecie mieli swoje, oglądałaś Danusi "ogród z lustrem"? tam pięknie są brzozy wyeksponowane po kawałku dochodzicie do celu coraz ładniej w ogrodzie, no a na efekty niestety trzeba czekać, będę zaglądać a gdyby coś to zapraszam aha jaka to magnolia, no i te Anqeliki ładniutkie
Ogród Sylwii od początku cz.II 21:42, 16 maj 2014

Do góry
MalgosiaR napisał(a)

Sylwia bardzo dziękuję jak zwykle za ekspresową odpowiedź i cenną uwagę.
Brzozy są przepiękne, też upolowałam już miejsce gdzie dostanę doorenbosy nie mogę się doczekać.
Klon pięknie odchowany. A tak w ogóle to pięknie tam u Ciebie, masz serducho do roślin.

Pomidorki mniam, mniam, i do tego ten ich zapach.

Miłego dzionka

Nie ma za co Cieszę się , że upolowałaś brzozy ... Jeśli chcesz takie jak ja to mogę podać namiary
Klonik śmigną nawet nie wiem kiedy .....
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies