Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "brzozy"

Jurajski Ogród 23:28, 03 maj 2014

Do góry
Agnieszko obejrzałam wizytówkę Twojego jurajskiego ogrodu. Jest po prostu the best- cudowny, i te kamienie- ja kocham kamień w ogrodzie, pewnie dlatego, że ja go nie mam - niestety u nas go nie ma łatwo dostępnego.Rośliny piękne i kolory super dobrane. Brzozy uwielbiam- te ich pnie są takie energetyczne. Poduchy kolorowe- cudo. W ogóle wszystko naj. Będę wpadać i obserwować. Pozdrawiam.
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 01:22, 03 maj 2014

Do góry
Proszę serdecznie o radę ws mojej południowo-wschodniej rabaty, narysowałam sobie kilka "projekcików" ale są one nudne i bez polotu. Myślałam o wrzosach, berberysach, drzewkach liściastych na pniu, szczególnie wokół tarasu i jednym z przodu, robiłam również pasy z trzmieliny, żurawek, ale najwidoczniej ręki do tego nie mam ziemia jest dość ciężka, dobrze utrzymuje wilgoć, na działce są zachowane proste linie, wokół brzozy. front bok taras
Jurajski Ogród 15:13, 02 maj 2014
Do góry
AgnieszkaW napisał(a)
troszkę wiosennego Jurajskiego

W tym miejscu jest szczególnie pięknie, lubię brzozy, ich towarzystwo i półcień jaki rzucają jasnozielone liście. Piękny widok z tego miejsca się roztacza, na zakątek tajemniczy, bo nie wiadomo co kryje się za zakrętem
Początki w Kruklandii 13:54, 02 maj 2014

Do góry
ewalm napisał(a)
Na elipsie możesz posadzić rozplenice plamami pod brozami, kule w części środkowej a rozchodniki w częsciach między roplenicami. Taka symetria promienista, trzy pola bo trzy brzozy. Wtedy w pola roplenic można wmontowac wiosenne cebulowe jeszcze, potem trawy je zasłonią.

Dobrze Ci idzie Justynko.

O tak też mi się podoba...będę myśleć
Na razie to muszę pozbyć się perzu Nie wiem czy smarować roundupem czy przekopywać i wybierać go ręcznie (masakra)

Dzięki Ewuś
Początki w Kruklandii 13:39, 02 maj 2014

Do góry
Na elipsie możesz posadzić rozplenice plamami pod brozami, kule w części środkowej a rozchodniki w częsciach między roplenicami. Taka symetria promienista, trzy pola bo trzy brzozy. Wtedy w pola roplenic można wmontowac wiosenne cebulowe jeszcze, potem trawy je zasłonią.

Dobrze Ci idzie Justynko.

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 08:50, 02 maj 2014

Do góry
Zachwyca mnie niezmiennie projekt Danusi ale tu mamy brzozy a orzech jest gorszy mimo, że staram się zawsze szybko grabić liście by nie dopuścić do wydzielania się garbnika
Gardenarium napisał(a)

Działka prawie w Borach Tucholskich 21:23, 01 maj 2014

Do góry
Piękne te foty lecące w niebo...........brzozy poszły na całego, już siegają nieba..........fotergilla ma piekne szczoteczki, koperkowa peonia już kwitnie?

Czerwone szyszki też mam...........ale zapraszam do mnie mam takiego jegomościa, którego jeszcze nie pokazałeś, albo jeszcze ja nie dojrzałam

Gratuluję szczepienia magnolki, dzidziuś wygląda nieszczęśliwie, ale żyje....... ja cię podziwiam za tę troskę i cierpliwość i jak ty znajdujesz czas na tę pasję

a ta dama też mi się marzy

Pozdrawiam
Rozpoznawanie chorób i szkodników 12:34, 01 maj 2014

Do góry

To sa liscie brzozy papierowej posadzonej w ubiegłym roku.Takich lisci jest kilkanascie czy moze ktos wie co sie z nia dzieje czy to jakis szkodnik?
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 21:11, 30 kwi 2014

Do góry
Kalamandyna napisał(a)
[

A co to za drzewka w tle???

Mela ktore?
Pomiędzy gabionami rośnie sobie żywopłot cisowy. Przed nim na nózkach kuleczki z trzmieliny a po prawej stronie widać pien brzozy doorenbos long trunk. A za pltem (na tym zdjęciu nie widać) rosną formowane graby fastigata
Ogródek nad jeziorem 18:42, 30 kwi 2014

Do góry
Anita1978 napisał(a)
Hej! Zaglądam do ciebie!
Fajne miejsce! I nie stresuj sie, u mnie początki tez fajne nie były....ale z czasem jestem już trochę mądrzejsza....!sadź to co znosi okresową susze, i duuuuużo lawendy, tylko naszej polskiej hodowli, to wtedy przezimuje! Berberysy, pęcherznice, jałowce, trawy, klon polny, brzozy,,robinie ( akacje), Lilaki, pigwowce, nawet róże pomarszczone znoszą suszę! No i wrzosy! Z niskich roslin pomysl o skalniakach- one przetrwają! Aaaaaaa no i goździki kwitnące! Także wybór masz ogromny!
Tylko jak bedziesz sadzic to musisz podlewać chociaż z miesiąc myśle, a później dadzą radę!

Hejka Anitko, ja jeszcze ciągle się uczę roślinek, niektóre rzeczywiście się nie sprawdziły, ale niektóre zadziwiająco dają radę Mam część tych roślin, które wymieniłaś, ale klon polny- muszę o tym pomyśleć Skalne roślinki mam, skalniak będzie do poprawy bo częściowo się obsunął, więc roślinki podzielę i wykorzystam na obwódki jak Ania podpowiedziała. A lawendę lubię i mam ale jeszcze ciągle dokupuję
Ogródek nad jeziorem 13:57, 30 kwi 2014

Do góry
Hej! Zaglądam do ciebie!
Fajne miejsce! I nie stresuj sie, u mnie początki tez fajne nie były....ale z czasem jestem już trochę mądrzejsza....!sadź to co znosi okresową susze, i duuuuużo lawendy, tylko naszej polskiej hodowli, to wtedy przezimuje! Berberysy, pęcherznice, jałowce, trawy, klon polny, brzozy,,robinie ( akacje), Lilaki, pigwowce, nawet róże pomarszczone znoszą suszę! No i wrzosy! Z niskich roslin pomysl o skalniakach- one przetrwają! Aaaaaaa no i goździki kwitnące! Także wybór masz ogromny!
Tylko jak bedziesz sadzic to musisz podlewać chociaż z miesiąc myśle, a później dadzą radę!
Początki w Kruklandii 14:52, 29 kwi 2014

Do góry
Głowa mnie rozbolała od tego upału...
Przyszłam się ochłodzić

Czy to siewki lawendy?

Klon miał być kulką...tylko coś nie wyszło

Brzozy zaczynają być widoczne

Moja jedyna azalia
W Gąszczu u Tess 21:20, 28 kwi 2014

Do góry
O Bilskich dawno już słyszałam że takie przekręty robią . na innym forum jest taki specjalny wątek .niepolecani sprzedawcy internetowi ...nie wiem czy tu jest ? a przydałby się ....

Teresa ucieszyłam oczka twoimi widokami ogrodu ...czy te twoje domki są z selgrosu , czy inne .bo te są bossskie ..
ja do tej pory się nie dorobiłam ...ale mam już belkę brzozy od tamtego lata ..więc jestem na dobrej drodze ....jednak ja mam pszczoły murarki w rurce od trzepaka ..poradziły sobie beze mnie .a trzmiele wylatują gdzieś spod dachu gołębnika ...sprytne ..niestety mam co roku nawet szerszenie ...więc jak się mieszka przy lesie to domki nie są koniecznością tylko piękną ozdobą....
Ogródek Anity 18:19, 28 kwi 2014

Do góry
kolagn napisał(a)
Anitko doradz jeszcze bo ja w sobotę tyle co posadziłam t_e moje brzozy -pryskać je tak od razu? Dodam tylko że liście całe, nie zjedzone.
A na twojej brzozce zdarza się po zimie że jakas gałązka nie wypuszcza pąków
? jakby przemarzła?

Jeśli sadzoną jest dopiero, to daj jej spokój! Nie pryskaj na razie skoro liście niezjedzone! I nie nawoź w tym roku wogóle, bo spalisz korzenie! Zasada jest taka, że w pierwszym roku po posadzeniu nie nawozi sie roslin wcale!
Co do przemarzania, to na razie zostaw ta gałąź, może wypuści, uciąc zawsze zdążysz !
No i ogólnie, to drzewa ruszają ostro dopiero w 3 roku po posadzeniu, wcześniej sie tylko korzenią
Ogródek Anity 16:05, 28 kwi 2014

Do góry
Anitko doradz jeszcze bo ja w sobotę tyle co posadziłam t_e moje brzozy -pryskać je tak od razu? Dodam tylko że liście całe, nie zjedzone.
A na twojej brzozce zdarza się po zimie że jakas gałązka nie wypuszcza pąków
? jakby przemarzła?
Ogrodnik Mimo Woli cd 23:18, 27 kwi 2014

Do góry
kitek81 napisał(a)
Aniu, ja z pytaniem, bo masz brzoze, to pewnie bedziesz wiedziala, a jak nie Ty to tylu masz odwiedzajacych, ze pewnie ktos mi odpowie czy te "gluty" od brzozy mozna wyrzucic na kompostownik ?

Możesz wrzucać
U mnie zaśmiecają oczko.. a raczej ten pyłek... oczko jak pokryte powłoką... dziś badałą mjakość wody w kałuży.. idealna.. szkoda tylko że kolor nie taki jak powinien..

Ale to wina moich rekinów, coś koło pół metra .. synowa powiedziała, że nogi i ręki do wody nie włoży bo sie boi..

A gorsze są małe piranie, bo ich ilość jest niepoliczalna.... a wielkość piranii od 20cm do 2cm..... i tylko lataja jak pieski i dra sie niemo jeść, jeść, jeść.. a potem saraj do wody..

Wzięłam złote orfy by zjadały narybek... ale one też wolą karmę gotową... nawet świat zwierząt schodzi na psy
Działka wkoło Lubczyka :) 22:58, 27 kwi 2014

Do góry
a ja dziś z m nadrobiliśmy zaległości w warzywniaku dziś posialiśmy marchew, pietruszkę, groch, bób, buraki, wsadziłam też dymkę i teściowa przywiozła flance kapusty i kalarepy
uwielbiam te grządki, ścieżki wypieliliśmy i zgracowaliśmy w truskawkach!
oczywiście trawa też nam się rozsiała w warzwniaku, już kiełkuje wszędzie, czyli chociaż wiem, że nasiona są ok
wypieliłam tak z grubsza w mojej rabacie bylinowej podoba mi się ona, chociaż na razie wszystko tam rośnie
no i sprzątnęłam skarpę z tych "glutów" od brzozy-jeszcze tu u siebie zapytam, czy można te kwiatostany wywalić na kompost?
Roztoczańskie klimaty 21:01, 27 kwi 2014

Do góry
Zeta napisał(a)
Tak cięliśmy brzozy:-
)

żal patrzec jak tak leżą pokotem ,ale cóż takie jest życie
Roztoczańskie klimaty 20:58, 27 kwi 2014

Do góry
Tak cięliśmy brzozy:-
)
w Oborze też mogą być ogrody 20:45, 27 kwi 2014

Do góry

tak to sa 2 brzozy i one maja byc przy bramie wjazdowej

a te zółte patyki to wiazy :
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies