Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogródek Anity

Ogródek Anity

Anita1978 14:18, 28 kwi 2014

MagdalenaK8 napisał(a)
Anitko przyleciałam, oglądnęłam, składam spóźnione i bardzo serdeczne życzenia z okazji urodzinek.
Buziam

Hej!
Dziękuję!
MagdalenaK8 14:28, 28 kwi 2014

Anitko ja mam zwykłą brzózkę uformowaną na parasol i też mi ją robale wcinały . Chemicznie ją musiałam traktować...
Anita1978 14:37, 28 kwi 2014

Magda
Ty u mnie a ja u Ciebie!
popcorn 14:39, 28 kwi 2014

zaglądam, pozdrawiam!
kolagn 14:50, 28 kwi 2014

Anita1978 napisał(a)

Brzózki kupiłam już uformowane (?) . Żeby sie zagęszczaly trzeba przycinać na równo, na parasol . Ja przycinam latem w sierpniu albo w lipcu, później już nie. Nawożę zwykłym uniwersalnym florovitem. Dwa razy w sezonie- wiosną i latem. Ale ja nie jestem specjalistką, także nie wiem czy dobrze robię....w tamtym roku miałam robaki na nich, takie zieloniutkie, zjadały liście ( latem), musiałam pryskać.... Zwróć na to uwagę . Pozdrawiam

takie zielone delikatne robaczki już na mojej widzę. myślałam że to nic groźnego. Czym je pryskać?

Przepraszam za gaszcz pytań ale jestem jeszcze zielona w temacie

pozdrawiam,
Agnieszka
Enya73 14:52, 28 kwi 2014

Anita1978 napisał(a)
Tulipkowo

Naprawdę śliczna ta żwirowa rabata z tulipkami A powiedz, co robisz potem, jak kwiaty opadną, a liście usychają? Jaki masz patent, żeby to atrakcyjnie zamaskować?

Pozdrawiam serdecznie imienniczkę
Anita1978 15:57, 28 kwi 2014

kolagn napisał(a)

takie zielone delikatne robaczki już na mojej widzę. myślałam że to nic groźnego. Czym je pryskać?

Przepraszam za gaszcz pytań ale jestem jeszcze zielona w temacie

pozdrawiam,
Agnieszka

Obojętnie czym owadobójczym. Można tym co na stonkę , bo te zielone tez mają pancerzyki. Może być np.decis, to jest na wszelkie robactwo, również na mszyce
Anita1978 15:58, 28 kwi 2014

Anitko
No właśnie nie mam żadnego patentu....po prostu przeczekać trzeba....może ty masz jakiś?
kolagn 16:05, 28 kwi 2014

Anitko doradz jeszcze bo ja w sobotę tyle co posadziłam t_e moje brzozy -pryskać je tak od razu? Dodam tylko że liście całe, nie zjedzone.
A na twojej brzozce zdarza się po zimie że jakas gałązka nie wypuszcza pąków
? jakby przemarzła?
Anita1978 18:19, 28 kwi 2014

kolagn napisał(a)
Anitko doradz jeszcze bo ja w sobotę tyle co posadziłam t_e moje brzozy -pryskać je tak od razu? Dodam tylko że liście całe, nie zjedzone.
A na twojej brzozce zdarza się po zimie że jakas gałązka nie wypuszcza pąków
? jakby przemarzła?

Jeśli sadzoną jest dopiero, to daj jej spokój! Nie pryskaj na razie skoro liście niezjedzone! I nie nawoź w tym roku wogóle, bo spalisz korzenie! Zasada jest taka, że w pierwszym roku po posadzeniu nie nawozi sie roslin wcale!
Co do przemarzania, to na razie zostaw ta gałąź, może wypuści, uciąc zawsze zdążysz !
No i ogólnie, to drzewa ruszają ostro dopiero w 3 roku po posadzeniu, wcześniej sie tylko korzenią