Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "brzozy"

Szmaragdowy Zakątek 22:50, 21 kwi 2014

Do góry
Marzena2007 napisał(a)
O matko ale sąsiadka.... Posadź jej buki przy siatce, zobaczymy co powie

dobre, dobre ...albo lepiej brzozy żeby miała jeszcze więcej drobniutkich listków...........

Śmieję sie ale... jak to mówia nie śmiej sie dziadku z cudzego wypadku....... mój sąsiad w ubiegłym tygodniu dopatrzył sie że mój płot w jednym miejscu wchodzi na jego teren 7-10 cm..........jak Kargul i Pawlak.........na trzy palce...........
Joaśki ogród z wyobraźni - początki 10:39, 21 kwi 2014

Do góry
Juzia_G napisał(a)
Ja wczoraj opuchlaka znalazłam w korzeniach brzozy... pierwszy mój opuchlak..bo do tej pory miałam tylko pędraki...

Iza ja chyba za bardzo panikuję, bo jak do tej pory , opuchlaków w doniczkach znalazłam 2 szt., a kulki to faktycznie nawóz
Ogród dla Agusi 11:12, 20 kwi 2014

Do góry
Jagódko jeszcze raz dziekuje!Wiele blasku bylo tego dnia w moim ogrodzie ,bo i niewiele jeszcze liści więc nie ma tego mojego cienia.Brunera jeszcze mi się nie rozsiewa.Co do dziurawca ,to spotkałam się ,że gdzieś u znajomej wymarzł ,bo w pierwszych latach nie okrywała.Moje lekko przysypują liście brzozy więc żyje.Potrafi się rozrosnąc nawet na 1,5 m szer.więc to okazały krzew i potrafi zachwycić.
Przenawożenie drzewa podczas sadzenia 23:06, 19 kwi 2014

Do góry
Witam,
Zarejestrowałem się na forum, które śledzę od dłuższego czasu, ale nigdy jeszcze nie pisałem.
Mam ogromny problem, proszę o pomoc!

W przeciągu ostatniego tygodnia (od 13 kwietnia) sadziłem w ogrodzie drzewa:
- 5 klonów "globosum" - drzewa szczepione na wysokości około 2-2,2m, średnica pnia jakieś 5-6cm (nie wiem jaki mogą mieć wiek).
- 2 dęby szypułkowe, odmiana fastigiata, grubość pnia około 4-5cm, wysokość jakieś 2,5-3m
- 2 brzozy pożyteczne, wysokość 4m, średnica pnia jakieś 3-4cm

razem 9 drzew. Drzewa sadzone z donic, klony i dęby około 20-25l, brzozy nieco mniejsze.

Pod drzewa wykopałem solidne doły, około 15cm głębsze niż donica i z 15cm większej średnicy niż donica.(około 50cm średnicy i "w kolano" głębokie)
Na dno wykopu sypałem przemieszaną glebę rodzimą (ciężka gliniasta), z substratem trawnikowym (akurat taki został) powiedzmy pół na pół oraz dodadkiem nawozu Azofoska. Boki wykopu zasypywałem głównie gruntem rodzimym, bez dodatku nawozu.

Nawozu na 9 drzew poszło 2 kg, czyli średnio 200g na drzewo. Wydawało mi się, że sypię "garść" a tymczasem jak po sadzeniu sprawdziłem ile mi zostało, to stwierdziłem, że to chyba znacznie więcej niż zalecane...

Na drzewach oczywiście jeszcze nic nie widać, bo to krótko, ale boję się, że je popalę, a kosztowały majątek!

Gleba jest ciężka gliniasta, ciężko wchłania nadmiar wody.
Rozumiem, że muszę mocno lać wodą, tylko czy to wystarczy?
Czy wykopywanie i ewentualnie wymiana tego gruntu co przenawoziłem wchodzi w rachubę?

POMOCY!
Ogród marzeń ... cegła ... róża ... lawenda i mila do tego co mam w głowie ... 12:56, 18 kwi 2014

Do góry
Iza ja bym zostawiła tego graba na forncie i go cięła geometrycznie. Będzie zwiewnie z brzozami i geometrycznie z kasztaltem rabat i formowanym grabem.
Brzozy za chwile, za momenciek bujną w górę i dopiero się będa wszyscy potykać. Ty przechodniom widoku nie zasłaniaj niech się goopie gapią

I wiesz coś mi się wydaje, ze koniec w tym roku zdekorowaniem wnętrz, tyś prawdziwa ogrodniczka !! Ty sie będziesz całe lato w rabaty gapić!!!

Wszystko pieknie wymyślone, poziomicą sprawdzone, wytyczone, Robert sie nawet zmieścił a i Ulfa inspiracje widze
Zmykam do grodu!
Przyjazny ogród 05:40, 18 kwi 2014

Do góry
Jak nie teraz, to innym razem na pewno, czas pokaże wszystko , plany warto mieć, tylko czasem na przekór wszystko idzie innym torem.

Brzozy wypuszczają świeże liście, kwitnie pigwowiec, porzeczka krwista i tawuła wczesna ...

Ogród marzeń ... cegła ... róża ... lawenda i mila do tego co mam w głowie ... 22:48, 17 kwi 2014

Do góry
i to co najwięcej wysiłku wymagało ...
to na co ludzie siem gapią ... nikt nas nie minie bez wgapiania ... nikt ... i to nie żeby dyskretnie ... doły na ulicy okropne ... jedna pani omal się nie połamała ... nie fiem ... ja serio nie wiem o so chodzi ...

poglądowo rabta frontowa inaczej zwana brzozową ...

tu nieco podrasowałam ... trawnik tymczasem stoi w salonie ... dziś ziemia przesiana do końca ... posypana azofoską i polana ... jutro sianie trawy ... bardzo świątecznie ale trudno ... tak wypadło ... babki też będą i pasztety i takie tam jajeczka ...

ID oznacza dwuszereg carex ice dance ... muszę Robercika tu wcisnąć bo nigdzie indziej się nie da ... chociaż właśnie wpadłam na pomysła ale to noworodek

żółtą kropką zaznaczyłam brzozy ... wcale nie jak u Madżenki ... ... ja mam trzy i każda inna ...
te dwie to tandem idealny ... tylna wyższa z czuprynką na końcu jak onegdaj nasi pradziadowie ... ci podgoleni ... druga mała i wiechciem rozciapierzona ... kofam je
ta prawie niewidoczna ... rasowa zgrabna ... zupełnie idealna

rabata jest w zasadzie odbiciem kształtu frontu domu ...
pytanie czy te białe schodki zostaną ... ich los zagrożony ... od drugiej donicy do końca wiatrołapu ma być szpaler hortensji Phantom ... szpaler znaczy 3 konkretnie ... no i żeby było więcej mogę usunąć schody ... wówczas wcisnę 5 i dom będzie tonął w hortkach ... ale to na inny czas gdybanie

to najgorszy widok na graba intymność ... ale ze słońcem ... najlepszy profil był pod słońce ...
Ogród marzeń ... cegła ... róża ... lawenda i mila do tego co mam w głowie ... 21:34, 17 kwi 2014

Do góry
iwonaz napisał(a)
A dla odrobiny dramaturgii w ogrodzie sumaka nie sadzisz? Bo ja dziś sadzę dwa

Iwonko no i tu mnie masz ... a może ja mam rabatę ... jak już jakimś cudem sobie ustaliłam co ma na niej być ... tysiąc razy mentalnie poupierdutałam jak to mówi Mała Mi w te i wewte ... doszłam do jakby ostatniej wersji to żeby było ok zaczęłam sobie na trzech kserówkach zaznaczać co gdzie zostanie w tzw cztery pory roku ... i powiem tak ... Vivaldiemu to wyszło (z tymi czterema porami ) a mnie nie ... nie ma dramatyzmu jesieni ... nie ma ... bo jedna bergenia sama choć w szeregu dramatyzmu nie stworzy ...

najbardziej bym chciała by kora brzozy rysowała się na tle z czerwonych gałęzi derenia ... ale mam za mało miejsca tegoż osobnika latem ... zastanawiam się jak wcisnąć

sumak ... sumak mnie rozwalił na łopatki w zeszłym roku u Enyi ... myślę o nim ...

muszę pomysleć o zaistnieniu u mnie przebarwiającej się jesieni ...

Życie w wiejskim ogrodzie 20:48, 17 kwi 2014

Do góry
Ewa4 napisał(a)
Przemku tamaryszka to rozumiem bardzo ładnie Ci to wyszło ja o brzozie myślałam ale nie mam czasu na to .No a wiesz wierzba mnie rozbawila bo kojarzy mi się z tekstem o gruszkach na wierzbie hehe

Gruszki na wierzbie Teraz to ja się uśmiałem Hi hi hi
Koniecznie musisz znaleźć czas na ozdobienie brzozy
Prymule podprowadziłem z pracy parę lat temu
nr 5 to Primula Belarina Amethyst Ice
nr 6 to Primula Buttercup Yellow

Myślę że są też dostępne w Polsce bo widziałem część z nich na targach w Kielcach
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 20:33, 17 kwi 2014

Do góry
Brzozy i tulipanki a wkrótce bedą azalie
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 13:43, 17 kwi 2014

Do góry
iwonadm napisał(a)
Witam serdecznie
chciałam się przywitać i pozachwycać się Twoim pięknym ogrodem.
Mam pytanie odnośnie brzozy, bardzo mi się u Ciebie podobają te doorenbos, ile mają lat. Troszkę sie boję dużych drzew w ogrodzie, ale to "przestępstwo" chętnie bym popełniła, tylko czy nie będą za duże za te 10 - 20 lat?
Jak uważasz?

Witaj
Moje brzozy były sadzone jako cienkie patyczki latem 2011 roku, były cienkie i brązowe... Miały być wszystkie doorenbos long trunk... Dwie są , czyli mają pokroj płaczący a dwie to jakieś pachruszcze, ktore wyglądają na pospolite , nie wiem o co chodzi. Zobaczymy czy po cięciu będą wyglądać jak ludzie, jeśli nie spiluję jesienia.... Jeszcze moge.....
Brzozy nie lubia cięcia ale to wielkie drzewa. Dlatego zdecydowałam się na wersje long trunk... I jak widac jeszcze gorzej niż gdybym wybrała piekne doorenbo, ktore minimalnie bym przycinała zima.
Brzozy doorenbos są strzeliste, nie mają szerokiej korony zatem nie urosną tak wielkie jak dąb czy buk.
ogród nowoczesny - czego nie może zabraknąć 10:48, 17 kwi 2014

Do góry
Brzozy za ogrodzeniem, super przygotowany teren, zostaje jeszcze wytyczenie rabat, mając takie towarzystwo brzóz mogłabym tutaj poszaleć.............. życzę przyjemności i satysfakcji z tworzenia ogrodu

Pozdrawiam
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 09:19, 17 kwi 2014

Do góry
Witam serdecznie
chciałam się przywitać i pozachwycać się Twoim pięknym ogrodem.
Mam pytanie odnośnie brzozy, bardzo mi się u Ciebie podobają te doorenbos, ile mają lat. Troszkę sie boję dużych drzew w ogrodzie, ale to "przestępstwo" chętnie bym popełniła, tylko czy nie będą za duże za te 10 - 20 lat?
Jak uważasz?
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 08:59, 17 kwi 2014

Do góry
ocia79 napisał(a)
Madżen ja cały czas podglądam i podczytuję cichaczem

Macham urlopowo

Byłam u. Ciebie, o brzozach czytałam. Nie wahaj się, dzialaj ! Brzozy są cudowne, kupuj tylko doorenbos.
U Oci ... 07:15, 17 kwi 2014

Do góry
Chwile mnie nie było. Lekkie zawirowania i brak czasu.

Decyzja w sprawie brzóz "prawie " podjęta. Mają być 3 tak jak u Gabisi, odcięte żwirkiem od trawnika.

Nie wiem czy dobrze widać tyczki na zdjęciu

Huśtawkę chcę przemalować na biało lub szaro.

Coć muszę dodać, że wczoraj wpadłam na nowy pomysł. 2 brzozy na brzegach a środkową zamienić na miejsce na ognisko.

Brzozy mamy już wybrane; albo kupimy już takie dość duże za 100zl / szt. lub takie 2 letnie 150-160cm wys za 50zł.
Roztoczańskie klimaty 21:07, 16 kwi 2014

Do góry
Zeta napisał(a)
Niop dzięki dziewczyny ....brzozy mus wyciąć ...mam już plana na rabatę kulkowo trawiastą zobaczymy jak to wyjdzie ...dzisiaj byłam w Lublinie...znalazłam duże stożki bukszpanowe ...i teraz pytanie ...bukszpan przywieźli z Włoch ...stożek wielkości 1,5 metra kosztuje 100 zł cosik mi to podejzane....jak myślicie???? Miałam na nie ochotę ....i mają tez ligustra na pniu za 150 ostrokrzew na pniu za 150 piekne ale czy warto je kupować czy one dadzą radę u nas????????

Zeta a gdzie , widziałaś te rośliny- w jakim sklepie
Roztoczańskie klimaty 20:02, 16 kwi 2014

Do góry
Niop dzięki dziewczyny ....brzozy mus wyciąć ...mam już plana na rabatę kulkowo trawiastą zobaczymy jak to wyjdzie ...dzisiaj byłam w Lublinie...znalazłam duże stożki bukszpanowe ...i teraz pytanie ...bukszpan przywieźli z Włoch ...stożek wielkości 1,5 metra kosztuje 100 zł cosik mi to podejzane....jak myślicie???? Miałam na nie ochotę ....i mają tez ligustra na pniu za 150 ostrokrzew na pniu za 150 piekne ale czy warto je kupować czy one dadzą radę u nas????????
Ogród z tatarakiem w tle 18:32, 15 kwi 2014

Do góry
Może ktoś mnie poratuje i rzuci jakiś pomysł na tę rabatę please

Proszę nie patrzeć na te krzywą wierzbę- jest do przesadzenia.
W jej miejsce będą posadzone 3 brzozy pożyteczne, jak poradziła mi Ewa (Ewa pozdrawiam serdecznie )
Pomysł na ogród 17:20, 15 kwi 2014

Do góry
dzisiejsza chwila słońca.... maleńka dosłownie pomiędzy deszczami i gradem

zieleniejące się w tle brzozy

Początki w Kruklandii 10:52, 15 kwi 2014

Do góry
Jagodaa napisał(a)

hahahaha, a co to już swojego zdania nie wolno mieć??????

Fajna będzie ta elipsa u Ciebie, zazdroszczę miejsca na brzozy .

edit: najzwyczajniej uważam, że są inne kolory rośli, które lepiej wydobywają tą piękną biel, jaskrawa żółć jakoś rozprasza i odwraca wg mnie uwagę od tego, co w rabacie jest najładniejsze.

No ja też wolę np... karminowy
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies