Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Moja bajka

Moja bajka

Katkak 15:38, 01 cze 2014

Bardzo proszę o poradę w kwestii śliwkowo - brzozowej . Otóż zastanawiam się czy nie wyciąć śliwki, która na niej rośnie i zamiast niej posadzić jakąś ładną, zgrabną brzózkę, która od dawna mi się marzy. To jest ta rabata na której są hortki, trawy i berberysy. Przy płocie rosną cisy (jeszcze małe). I zastanawiam się jeszcze czy tego klona samosiejki nie wymienić na jakąś szlachetniejszą odmianę, tudzież inne drzewko? Na razie go nie ruszałam bo osłania nas od strony sąsiadki. Takie liściaste drzewko fajnie rozdzielało by od siebie tuje, które są z jednej strony i cisy, które rozną z drugiej. Bardzo proszę o radę.
jola54 15:45, 01 cze 2014

Jeśli nie masz brzozy w swoim ogrodzie to posadź koniecznie, to jedno z najpiękniejszych i najzdrowszych polskich drzew.Ja w swoim maleńkim ogródku mam ich aż cztery. Brzozę można ciąć i kształtować.....pozdrawiam
Nallar 15:47, 01 cze 2014

Kasiu czy ta śliwka ma owoce?
iwonaal 17:49, 01 cze 2014

Kasiu, jaką farbą malujesz kamienie?
Ozz 18:59, 01 cze 2014

Są przepiękne wielopienne formy brzozy pożytecznej ,,Dorenboos"(mocno dekoracyjna biała kora). Myślę, że pasowałaby Ci w sam raz zamiast śliwki.

Klona polecam usunąć póki jest mały, bo z tego co widzę, to jawor, a to olbrzymie drzewo i to zaraz przy ścianie. Chyba, że będziesz go formować w ładną i niedużą kulę.

Pozdrawiam
Gardenarium 19:10, 01 cze 2014

Wywal śliwę a posadź brzozę, to dobry pomysł

Instagram Ogrodowiska
Kasial 19:40, 01 cze 2014

Też jestem za wywaleniem śliwki. Sama pozbyłam się już trzech śliw. Zostały dwie i chyba też pójdą pod piłę
Katkak 19:53, 01 cze 2014

jola54 napisał(a)
Jeśli nie masz brzozy w swoim ogrodzie to posadź koniecznie, to jedno z najpiękniejszych i najzdrowszych polskich drzew.Ja w swoim maleńkim ogródku mam ich aż cztery. Brzozę można ciąć i kształtować.....pozdrawiam

Dzięki Jolu
Katkak 19:54, 01 cze 2014

iwonaal napisał(a)
Kasiu, jaką farbą malujesz kamienie?

Kamieni nie maluję niczym. Bezpośrednio na nie daję klej, a potem lakier i tyle Dlatego dobrze wybierać kamolki gładkie i dość jasne
Katkak 19:56, 01 cze 2014

Ozz napisał(a)
Są przepiękne wielopienne formy brzozy pożytecznej ,,Dorenboos"(mocno dekoracyjna biała kora). Myślę, że pasowałaby Ci w sam raz zamiast śliwki.

Klona polecam usunąć póki jest mały, bo z tego co widzę, to jawor, a to olbrzymie drzewo i to zaraz przy ścianie. Chyba, że będziesz go formować w ładną i niedużą kulę.

Pozdrawiam

Dziękuję bardzo za każdą podpowiedź Tego klona ciacham od początku bo pewnie byłby już całkiem spory