To fakt, muszę przyznać, że bardzo ładna sadzonka i duża bryła korzeniowa. Miały mnóstwo zżółkniętych liści (chyba przesuszone?), ale to wszystko wycięłam i zostawiłam tylko te ciemno zielone. Mam nadzieję, że chwilkę pocieszą mnie w tych donicach, potem je przesadzę na rabaty.
O mamuńciu, jakie cudowności! Też chcę figę Ależ to cieszy serce - takie owoce o tej porze roku.
U mnie bez szans na wyjście do ogrodu, wciąż dużo śniegu- dlatego sieję w domu
Tak, odnowienie płotka jest mniej kosztowne a poza tym nie jest on taki jak teraz wszyscy mają. A szczyt domu będzie pomalowany pod kolor płotka.
Jeden jałowiec został ale na razie tak go pociąłem, myślę, że będzie ładny.
Miałam pokazać Wam, nad którymi rabatami zamierzam pracować w tym sezonie, ale uświadomiłam sobie, ze ostateczna decyzja w tej kwestii jeszcze sie nie wykluła . A rabat do zasilenia czy wzbogacenia roślinami jest sporo.
Tymczasem udało mi sie znaleść zdjęcie lewej strony działki zanim stała sie ogrodem.
Zatem mały bifirafterek.
Było (zdjęcie z drona, nieco krzywe):
Jest:
Drzewa widocznego w prawym górnym rogu zdjęcia „Było” już nie ma - zostało wycięte. Natomiast przy żółtych maziajach jest orzech włoski - widać zdjęciach jak podrósł.
Jak miło Cię zobaczyć
Podpowiem może w sprawie przecieku. U mnie było podobnie. Robimy nadbudowę nad garażem. Nie mamy tam ocieplonego jeszcze dachu a pomieszczenie ogrzewamy.
Okazało się że ocieplenie z wełny mineralnej w ścianie było za mocno dosunięte do podbitki i przy dużej ilości śniegu i powolnym topnieniu cała rynna wypełniła się lodem , który zaczął zamarzać wyżej aż do dachówek i powyżej. Brak izolacji sprawiał że ten lód się powoli topił i woda migrowała szczeliną w piance montażowej przy oknie i wypływała wewnątrz, cieknąc po oknie.
Musieliśmy zdjąć podbitkę, cofnąć wełnę, /Mamy mur trzywarstwowy/. Teraz będziemy domurowywać cegłę zewnetrznego muru do połaci dachowej, żeby wełna mineralna miała oparcie w cegle.
Nie wiem Elisko czy dobrze to wytłumaczyłam, u was prawdopodobnie jest to samo.
Lud dostał się w warstwę izolacji i teraz się topi