Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Bylinowa łąka

Bylinowa łąka

Gosialuk 20:32, 25 kwi 2021

Forsycje w końcu widać, mam trzy krzaczki, ale ten mi się najbardziej podoba.

Pigwowiec z marketu sadzony w tamtym roku. Na razie malutki, ale parę kwiatków będzie.

Floksy wszystkie na podobnym etapie, ale te ciemne najlepiej widać.

Jeszcze kwitną fiołki, bo są na północnym stoku, pod tawułą szarą.

Gosialuk 20:39, 25 kwi 2021

Kolejny pigwowiec ma białe półpełne kwiaty. Bardzo go lubię.

Tulipanów mam tylko kilka. Teraz są takie.

A tu wychodzi hiacynt posadzony ledwie dwa tygodnie temu. Doniczkę z cebulkami znalazłam dopiero, a cebulki z korzonkami już były.

Żonkile.

Gosialuk 20:57, 25 kwi 2021

A tak ogólnie, to szału nie ma. Większość bylin dopiero zaczyna wychodzić, więc placki gołej ziemi straszą. Trawa zielona, ale jeszcze nie na tyle aby przykryć wszystko suche. Myślę, że dwa tygodnie ciepła załatwiłoby sprawę, ale akurat tu dostawy się opóźniają.
Jeszcze zapomniałam napisać, że kupiłam dwie porzeczki krwiste, jedną różę rugosę i 3 tawulce. Porzeczki i róże posadzone (okazało się, że w kartonie były dwie małe sadzonki róż). Tawulce będą na rozmnożenie i wyprodukowanie własnych sadzonek do obsadzenia skarpy. Akurat może za trzy lata tam dotrę z sadzeniem.

W domu rosną wysiewy aksamitki wysokiej kremowej, cynii kaktusowej, cerinte major, ślazu mauretańskiego i hurtowe ilości wilca. Reszta nie daje znaku życia. Takie stare nasiona wilca dałam do skiełkowania i prawie 100 % wypuściło kiełki. Teraz mam ze 30 sadzonek. Będę upychać.
A w tych doniczkach, które obsiewałam zimą i stały na zewnątrz pokazuje się coś zielonego, choć na razie trudno powiedzieć czy to oczekiwane rośliny czy chwasty. Nawet zdjęć nie robiłam, bo nie wiem czy cokolwiek byłoby widać.

Koniec relacji.
sylwia_slomc... 20:59, 25 kwi 2021

Gosia ogród nabiera masy kolorowej wiosna się już rozkręciła na całego tylko zimno jak nie wiem co. Na sadzoneczkę tego ciemnego floksa mogę się zapisać jak Ci się rozrosną?
Anda 21:30, 25 kwi 2021

Fajnie, że u Ciebie też już wiosna I mimo wszystko lepiej mieć mokro niż za sucho.
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
ElzbietaFranka 21:33, 25 kwi 2021

Gosiu to nic trzeba robić fotki nawet z gołą ziemia aby potem porównać jak zarośli.

Też zasiałam aksamitki jeszcze nie wschodzą 4 dni temu. Mam inne zasiewy jutro muszę popikowac. Nie wysiewamy cynii wczsniej to jest bez sensu chyba że chcesz mieć wcześniej. Kiedyś wysialam i późniejsze z gruntu przegoniły te domowe. Zasiałam rudbekie chery Brendy tak mi się podoba, ale nic nie wschodzi od 2 tygodni. Mam jeszcze 3 paczki wysieje do gruntu.

Już się pogodziłam że taka byle jaki kwiecień może maj będzie bardziej łaskawy w ciepło.
Waclaw 09:17, 26 kwi 2021

Gosialuk napisał(a)

Koniec relacji.

Piękne tereny u Ciebie, pamiętam z dzieciństwa
antracyt 16:05, 26 kwi 2021

Na jesień powtykaj koło bylin jakieś cebulowe. Zanim te pierwsze ruszą będziesz miała trochę wiosny
Forsycje świecą z daleka
Urszulla 18:28, 26 kwi 2021

Fajnie że siewy udane przedwiośnie długo marnawe. Różom nic nie będzie bo się prognoza zmieniła i tylko jutro 1 noc -2st przynajmjiej u mnie. Nie wiem jak u Ciebie. Róże zawsze można przyciąć. Ja swoich jeszcze nie cięłam bo nie było kiedy a w planach też miałam przesadzanie. Ale chyba dopiero po kwitnieniu bo utknęłam z bólem ręki po sobotnim koszeniu.
U Ciebie na sam początek wiosny sprawdziłyby się pierwiosnki, są bezobsługowe i lubią dzielenie. Lubią mokrą wiosnę. Koniecznie weź od mamy te białe bo tworzą kulę przy kwitnieniu
Magleska 21:31, 26 kwi 2021

Gosia nadrobiłam pierwsze kwiatuszki cieszą oczy

nie mam siły nic więcej napisać ....

Buziaki