Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "lilie"

Liliowo i kolorowo:) 08:27, 19 lut 2013

Do góry
Pozdrawiam Danusiu i też zmykam do pracy Mam nadzieję, że ten klimacik w ogrodzie uda mi się stworzyć - na razie zima u nas nie odpuszcza i ciągle szaro buro. U Ciebie podziwiam nieustannie te piękne lilie - marzą mi się i z czasem zagoszczę u mnie też. Jednak jak powiedziałam tak zrobiłam i... zapraszam do siebie na zimowy spacerek żeby poznać topografię Prześliczne, delikatne te białe serduszka.
Nigdy nie mów nigdy 00:10, 19 lut 2013

Do góry
A lelije się przykleiły......... ja też nie powinnam kupować.. i co???? Trochę przyjemności sobie odmówić.... Lilie czasami wypadają z rożnych powodów.... wiec trzeba mieć kilka więcej
Ja najczęściej sobie uszkadzam próbując posadzić po raz kolejny coś w miejsce gdzie już coś było I tak moich lili i innych cebulek wykosiłam ho, ho, ho
Moje poletko 22:38, 18 lut 2013

Do góry
Celina napisał(a)

Poszło zamówienie na lilie Teraz tylko czekać cierpliwie na dostawę
a potem na ciepło, aby ślicznoty wsadzić do gruntu i znowu czekać ,aż pokażą swój wdzięk

Lilia Orienpet PINK APP 6 szt.
Lilia OA COCOPA 6 szt.
Lilia LA EYELINER 3 szt.
Lilia Tango PURPLE EYE 10 szt.

ooooo to poszłaś w tango
ale fajnie będziemy się liliami delektować, ja też zamówiłam i czekam czy dostanę
Kiedyś tu..... cz II - Madżenie ogrodnika 21:43, 18 lut 2013

Do góry
Sylwia ja takie maciupeńkie kupiłam, bo zbieram pieniądze na lilie na Gardeni
Moje poletko 21:21, 18 lut 2013

Do góry

Poszło zamówienie na lilie Teraz tylko czekać cierpliwie na dostawę
a potem na ciepło, aby ślicznoty wsadzić do gruntu i znowu czekać ,aż pokażą swój wdzięk

Lilia Orienpet PINK APP 6 szt.
Lilia OA COCOPA 6 szt.
Lilia LA EYELINER 3 szt.
Lilia Tango PURPLE EYE 10 szt.
Rododendronowy ogród II. 21:20, 18 lut 2013

Do góry
barbara_krajewska napisał(a)
A w ogóle, to u Anki wszystko, jak na drożdżach rośnie!
Te lilie dech w piersiach wstrzymują!
Bogdziu, pozdrawiam

Masz racje Basiu. Roslinki ją kochają i prześciguja się w tym by sie podobac.Odpozdrawiam.
Rododendronowy ogród II. 21:18, 18 lut 2013

Do góry
A w ogóle, to u Anki wszystko, jak na drożdżach rośnie!
Te lilie dech w piersiach wstrzymują!
Bogdziu, pozdrawiam
Rododendronowy ogród II. 20:58, 18 lut 2013

Do góry
monteverde napisał(a)
ta nasza Ania to chyba te swoje kwiatki czaruje, no kto widział takiego olbrzyma moje w pierwszym roku też niektóre wypadły, bo ich nie okryłam, teraz sypie na jesieni sporo kompostu i igliwiem przykrywam
pozdrawiam Bogdziu

Ance te lilie rosną jak szalone ale i Ty nie masz co narzekac sporo piękności masz a w tym roku jestem pewna ze znów paczki będą do Ciebie rzeką płynęły.Pozdrawiam Aniu.
Rododendronowy ogród II. 20:49, 18 lut 2013

Do góry
Bogdzia napisał(a)

Nie będe się z Tobą sprzeczac bo faktycznie wschód swoje robi . Aniu czy w związku z tym mam odwołac ze lilie orientalne powinny byc wykopywane bo u Ciebie wytrzymały kilka lat?

W żadnym wypadku... ja podałam tylko, że te dwie odmiany się sprawdziły A dwie odmiany to nie wszystkich setki To mogą być wyjątki które potwierdzają regułę.
I mój Albercik z Tercią.. dla Ciebie

Rododendronowy ogród II. 20:39, 18 lut 2013

Do góry
Kindzia napisał(a)
Ania specjalne tajemne czułe mowy uskutecznia do swoich roślinek...i nie marzną. U mnie powinny przetrwać a masę ich wymarzło zeszłej zimy...sadzić znowu będę Och, lilie...
Nawet katalpa na wygwizdowiu rośnie Jej pięknie

Trzeba przyznac że u niej wszystko pięknie rosnie. Ona do nich bez przerwy gada , widac to lubią.
Rododendronowy ogród II. 20:34, 18 lut 2013

Do góry
Ania specjalne tajemne czułe mowy uskutecznia do swoich roślinek...i nie marzną. U mnie powinny przetrwać a masę ich wymarzło zeszłej zimy...sadzić znowu będę Och, lilie...
Nawet katalpa na wygwizdowiu rośnie Jej pięknie
Liliowo i kolorowo:) 20:32, 18 lut 2013

Do góry
no cóż prefesjonaliści robią tysiące zdjęć, z których tylko jedno nadaje się do pokazania, a i tak w dzisiejszych czasach Photoshopu to jedno wielkie oszustwo wiem co piszę sama obrabiam zdjęcia w tym programie, dlatego pytałam!!!
Już trochę 'pobuszowałam' po Twoim wątku, jabłone i lilie - to jest to co mnie zainteresowało.
Miłego wieczoru.ewa
Rododendronowy ogród II. 19:59, 18 lut 2013

Do góry
danuta_szwajcer napisał(a)
Ale cudne no i znowu nie będe mogła opanować chciejstwa)

Albo silny charakter albo sliczne lilie w ogrodzie , trzeba wybierac.
Nigdy nie mów nigdy 19:57, 18 lut 2013

Do góry
Urszulla napisał(a)

ha,ha...moją silną wolą kieszeń kieruje

Lilie nie takie drogie przecież...tak sobie tłumaczę, bo też nie powinnam
Nigdy nie mów nigdy 19:52, 18 lut 2013

Do góry
JulkAd napisał(a)
No naprawdę szalejesz, ja wiem, że Ty dużą działkę masz, ale upchniesz wszystkie chciejstwa?. Miłego tygodnia Kasiu

Julcia jeszcze jedną całą rabatkę będę miała na takie lilie, mieczyki, floksy, astry i takie tam Tylko, że jej jeszcze nie ma Jak będzie bruk i opaska wokół domu, dopiero wtedy. Mam nadzieję, że 15 maja będę gotowa do sadzenia, ale jak będzie...
Kasiorki w tym roku na pewno braknie na wszystkie chciejstwa
Rododendronowy ogród II. 19:49, 18 lut 2013

Do góry
asc napisał(a)

Porównywaliście prognozy pogody, a to są dane statystyczne...
W 2006 roku, gdy była też ostra zima z mrozami, to w Rzeszowie odnotowano -30.

Ale ogólnie mamy ładniejsze lata, wiosna wcześniej przychodzi... bo południe, ale niestety mamy blisko na wschód,, skąd zawsze przychodzą mrozy... Jak zimą przychodzi wiatr wschodni to oznacza, że będzie pogodnie i mroźno.

Nie będe się z Tobą sprzeczac bo faktycznie wschód swoje robi . Aniu czy w związku z tym mam odwołac ze lilie orientalne powinny byc wykopywane bo u Ciebie wytrzymały kilka lat?
Rododendronowy ogród II. 19:13, 18 lut 2013

Do góry
Bogdzia napisał(a)

Aniu cieszę sie że u Ciebie rosną ale ja nie pisałam o własnych doświadczeniach tylko o tym co wyczytałam . Zobacz jak masz czas to delikatne lilie, akurat o tych wszyscy sa zgodni co do tego że powinny byc wykopywane albo hodowane w pojemnikach wynoszonych na zimę do piwnicy.Jak Tobie rosną to tym lepiej ale Ty mieszkasz na południu i np w tamtym roku u Ciebie było najcieplej , cieplej nawet niż we Wrocławiu.

Dane meteorologiczne z zeszłej zimy

Wśród miast wojewódzkich największy mróz panował w Białymstoku - minus 30 stopni, w Rzeszowie - minus 28 stopni, w Olsztynie, Kielcach i Gdańsku - minus 27 stopni. Najlżejszy zaś w Zielonej Górze - minus 20 stopni, we Wrocławiu i Łodzi - minus 22 stopnie.

Więc z tym ciepłem u mnie to tak wcale różowo nie było... acha u mnie zimniej niż w Rzeszowie.. bo poza miastem i dużo wyżej..
Nigdy nie mów nigdy 18:52, 18 lut 2013

Do góry
Kindzia napisał(a)

Och, podziwiam Cię za silną wolę! Tym bardziej nie potrafię się opanować, że lilie wsadzam to tu, to tam...
Jeszcze dzisiaj domówiłam paręnaście

ha,ha...moją silną wolą kieszeń kieruje
Rododendronowy ogród II. 18:52, 18 lut 2013

Do góry
asc napisał(a)

Bożenko, nie wiem jakim cudem moje najstarsze lilie (oprócz tych od mojej mamy) to lilie orientalne... rosną od 2009 roku.... czyli 3 zimy bez wykopywania i bez zabezpieczania.. ta zima będzie 4... Cebule już mi wylazły na wierzch... widać je na powierzchni rabaty.... jak padną tej zimy to z tego powodu, mają tak ciasno , że wypycha je do góry... jest to Stargazer i Willeke Alberti. Dla miłośników orientalnych mogę je polecić ..... uprzedzam, zapach mają bardzo intensywny..... Jak wiatr zawieje to i na 20 metrów czuć.

Aniu cieszę sie że u Ciebie rosną ale ja nie pisałam o własnych doświadczeniach tylko o tym co wyczytałam . Zobacz jak masz czas to delikatne lilie, akurat o tych wszyscy sa zgodni co do tego że powinny byc wykopywane albo hodowane w pojemnikach wynoszonych na zimę do piwnicy.Jak Tobie rosną to tym lepiej ale Ty mieszkasz na południu i np w tamtym roku u Ciebie było najcieplej , cieplej nawet niż we Wrocławiu.
Rododendronowy ogród II. 18:45, 18 lut 2013

Do góry

Najwięcej problemu bedzie z liliami orientalnymi i ich mieszańcami które w zasadzie nie powinny zostawac na zime w ziemi i trzeba je wykopac i przechowac w tem około 2 stopnie C albo hodowac w pojemnikach które schowamy do piwnicy. Te lilie wymagają ziemi kwaśnej takiej jak dla rh.

Bożenko, nie wiem jakim cudem moje najstarsze lilie (oprócz tych od mojej mamy) to lilie orientalne... rosną od 2009 roku.... czyli 3 zimy bez wykopywania i bez zabezpieczania.. ta zima będzie 4... Cebule już mi wylazły na wierzch... widać je na powierzchni rabaty.... jak padną tej zimy to z tego powodu, mają tak ciasno , że wypycha je do góry... jest to Stargazer i Willeke Alberti. Dla miłośników orientalnych mogę je polecić ..... uprzedzam, zapach mają bardzo intensywny..... Jak wiatr zawieje to i na 20 metrów czuć.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies