Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Rododendronowy ogród II.

Rododendronowy ogród II.

grazyna 18:35, 18 lut 2013

Bogdzia napisał(a)

Grażynko ani lilii ani róż nie bedę uprawiac na tyle........ a sklepy nie sa zainteresowane pisaniem całej prawdy.

No tak, fotoshopy dziś wszędzie na topie, chorobcia

Mam ochote na parę rodosów (jak rododendrony mój M. nazywa) od p. Ciepłuchy; ze sklepu internetowego, który jest na jego stronie oczywiście. Tej najnowszy
Wierzę, że będzie dobrze

Bogdzia 18:39, 18 lut 2013

dajana napisał(a)
Witaj Bożenko nareszcie znalazłam chwilkę dla siebie przybiegłam się więc przywitać. Ostatni post przeczytałam zbyt póżno ,,portfel zupełnie odchudzony za to ja nareszcie 2 kg przytyłam i to mi się podoba. Jeszcze 5 kg i będę wyglądała jak człowiek. Pozdrawiam cieplutko

Dajanko jak miło Cię widziec. 2kg to tez powód do radości na dobry początek. Ja bym tak chciała ale w druga stronę.Musze do Ciebie zajrzec i zobaczyc na co straciłaś zawartośc portfela. Do zobaczenia u Ciebie.
Bogdzia 18:43, 18 lut 2013

grazyna napisał(a)

No tak, fotoshopy dziś wszędzie na topie, chorobcia

Mam ochote na parę rodosów (jak rododendrony mój M. nazywa) od p. Ciepłuchy; ze sklepu internetowego, który jest na jego stronie oczywiście. Tej najnowszy
Wierzę, że będzie dobrze

O to coś nowego . Nie wiedziałam ze otworzył sklep internetowy. On ma dobre rosliny a w tym roku zima była lekka to powinny byc bardzo dobre. Ja mam większośc roslin od niego.Zanim je kupisz poczytaj o warunkach ich uprawy bo jak ich nie spełnisz to szkoda kasy. Z rh nie jest tak jak z innymi roslinami ze rosną lepiej lub gorzej, one rosną dobrze jeśli mają dobre warunki a jeśli nie to usychają .
Mala_Mi 18:45, 18 lut 2013

Najwięcej problemu bedzie z liliami orientalnymi i ich mieszańcami które w zasadzie nie powinny zostawac na zime w ziemi i trzeba je wykopac i przechowac w tem około 2 stopnie C albo hodowac w pojemnikach które schowamy do piwnicy. Te lilie wymagają ziemi kwaśnej takiej jak dla rh.

Bożenko, nie wiem jakim cudem moje najstarsze lilie (oprócz tych od mojej mamy) to lilie orientalne... rosną od 2009 roku.... czyli 3 zimy bez wykopywania i bez zabezpieczania.. ta zima będzie 4... Cebule już mi wylazły na wierzch... widać je na powierzchni rabaty.... jak padną tej zimy to z tego powodu, mają tak ciasno , że wypycha je do góry... jest to Stargazer i Willeke Alberti. Dla miłośników orientalnych mogę je polecić ..... uprzedzam, zapach mają bardzo intensywny..... Jak wiatr zawieje to i na 20 metrów czuć.
grazyna 18:48, 18 lut 2013

quote=Bogdzia napisał(a)
O to coś nowego . Nie wiedziałam ze otworzył sklep internetowy. .

Bogdziu, On nie otworzył
Na jego stronie są adresy sklepów internetowych z jego roślinami.

Wskazówki na temat uprawy i Twoje porady poczytałam i do serca wzięłam,
jeszcze .... muszę kolejny raz zerknąć na Twoje zestawienie kolorów, bo ciągle waham się jaki kolor przy czerwonym rododendronie dołożyć.
Bogdzia 18:52, 18 lut 2013

asc napisał(a)

Bożenko, nie wiem jakim cudem moje najstarsze lilie (oprócz tych od mojej mamy) to lilie orientalne... rosną od 2009 roku.... czyli 3 zimy bez wykopywania i bez zabezpieczania.. ta zima będzie 4... Cebule już mi wylazły na wierzch... widać je na powierzchni rabaty.... jak padną tej zimy to z tego powodu, mają tak ciasno , że wypycha je do góry... jest to Stargazer i Willeke Alberti. Dla miłośników orientalnych mogę je polecić ..... uprzedzam, zapach mają bardzo intensywny..... Jak wiatr zawieje to i na 20 metrów czuć.

Aniu cieszę sie że u Ciebie rosną ale ja nie pisałam o własnych doświadczeniach tylko o tym co wyczytałam . Zobacz jak masz czas to delikatne lilie, akurat o tych wszyscy sa zgodni co do tego że powinny byc wykopywane albo hodowane w pojemnikach wynoszonych na zimę do piwnicy.Jak Tobie rosną to tym lepiej ale Ty mieszkasz na południu i np w tamtym roku u Ciebie było najcieplej , cieplej nawet niż we Wrocławiu.
Bogdzia 19:06, 18 lut 2013

grazyna napisał(a)

Bogdziu, On nie otworzył
Na jego stronie są adresy sklepów internetowych z jego roślinami.

Wskazówki na temat uprawy i Twoje porady poczytałam i do serca wzięłam,
jeszcze .... muszę kolejny raz zerknąć na Twoje zestawienie kolorów, bo ciągle waham się jaki kolor przy czerwonym rododendronie dołożyć.

Na moje raczej nie patrz bo sporo błędów w tym temacie popełniłam.Myślę że przy czerwonym fiolet np Alfred będzie dobrze wyglądał.
Mala_Mi 19:13, 18 lut 2013

Bogdzia napisał(a)

Aniu cieszę sie że u Ciebie rosną ale ja nie pisałam o własnych doświadczeniach tylko o tym co wyczytałam . Zobacz jak masz czas to delikatne lilie, akurat o tych wszyscy sa zgodni co do tego że powinny byc wykopywane albo hodowane w pojemnikach wynoszonych na zimę do piwnicy.Jak Tobie rosną to tym lepiej ale Ty mieszkasz na południu i np w tamtym roku u Ciebie było najcieplej , cieplej nawet niż we Wrocławiu.

Dane meteorologiczne z zeszłej zimy

Wśród miast wojewódzkich największy mróz panował w Białymstoku - minus 30 stopni, w Rzeszowie - minus 28 stopni, w Olsztynie, Kielcach i Gdańsku - minus 27 stopni. Najlżejszy zaś w Zielonej Górze - minus 20 stopni, we Wrocławiu i Łodzi - minus 22 stopnie.

Więc z tym ciepłem u mnie to tak wcale różowo nie było... acha u mnie zimniej niż w Rzeszowie.. bo poza miastem i dużo wyżej..
Bogdzia 19:15, 18 lut 2013

asc napisał(a)

Więc z tym ciepłem u mnie to tak wcale różowo nie było... acha u mnie zimniej niż w Rzeszowie.. bo poza miastem i dużo wyżej..

Ania przeciez całą zimę porównywałysmy, to co oni pisza?
Mala_Mi 19:20, 18 lut 2013

Bogdzia napisał(a)

Ania przecież całą zimę porównywałyśmy, to co oni pisza?

Porównywaliście prognozy pogody, a to są dane statystyczne...
W 2006 roku, gdy była też ostra zima z mrozami, to w Rzeszowie odnotowano -30.

Ale ogólnie mamy ładniejsze lata, wiosna wcześniej przychodzi... bo południe, ale niestety mamy blisko na wschód,, skąd zawsze przychodzą mrozy... Jak zimą przychodzi wiatr wschodni to oznacza, że będzie pogodnie i mroźno.