Nie wszystkie żurawki zostały wykopane i odmłodzone. Te, które jeszcze były na rabatach przedstawiały marny obraz. Uświadomiłam sobie, że co kilka lat czeka mnie praca wykopywania i odmładzania żurawek. A miałam ich wokół całego ogrodu ponad 200 sztuk. I wtedy podjęłam decyzję o usunięciu żurawek z obwódki wokół trawnika. Zostało kilka sztuk w kilku miejscach.
Maj 2020
Usunęłam większość żurawek i rosnące przed nimi hakonechloa. Hakonki bardzo rozrosły się i mimo iż bardzo ładnie się prezentowały sezon wcześniej i podobały mi się to zwyciężyło praktyczne i rozsądne podejście do tematu. Swój wiek już mam i coroczne ograniczanie pędów hakonek nie bardzo mi odpowiadało. Poszły do ludzi.
Przyszły nowe roślinki, postanowiłam dosadzić trochę bylin. Pojawiły się więc jarzmianki, zawilce, naparstnice, miesięcznice, tawułki i bordowolistne ..., zapomniałam nazwy.
Kurze spa, to kurze spa, ale tym to podnosisz poprzeczkę
Galerii natury w kurzym spa chyba nikt jeszcze nie próbował robić
W następnym życiu chciałabym być kurą w Waszym domostwie
Dziękuję za odwiedziny u mnie i zapraszam częściej . W tym roku mam trochę do zrobienia, więc powinno być trochę zdjęć do oglądania. Oczywiście do takiego efektu/ etapu jak u Ciebie, trzeba będzie trochę poczekać .
Koniec lutego.
Na drzwiach już zawisł przedwiosenny wianek. Zagościły też pierwsze wiosenne dekoracje.
Pojawiły się pierwsze kły tulipanów i kwiaty ciemierników.