Dalie wręcz szaleją.
Też mam taką dalię W sumie mam cztery odmiany chciała bym więcej ale nie mam gdzie przechować. W zeszłą zimę przetrwały w blaszaku .
Też tak kiedyś miałam i okrywałam gałązkami z igliwia, powiem Ci że kwitły mi ze 3 lata. Trzeba okryć kawałek ziemi za liliami też i to kilkoma gałązkami.
Zaczęłam się zastanawiać i stwierdzam, że nie mam tak wysokiej zdrowej róży. Myślę trochę o Leonardzie, ale on dorasta u mnie do 1,5 metra i żeby ładnie kwitł musi mieć przegięte pędy. Raczej nie pomogę w tym wyborze.
Wczoraj przenosiłam kapusty ozdobne, które wyhodowałam sobie w warzywniku.
Mam nadzieję, że jakoś to przetrwam.
Basiu może Cię zainspiruję, właśnie zrobiłam dla wnuka pióropusz, amulet i ozdobę na wigwam indiański, który kiedyś sama uszyłam. Jeszcze mu nie pokazałam, ale wkrótce będziemy się świetnie bawić. Poprzedni , który kupiłam był tak kolorowo pomalowany, że aż drażnił oczy.
Moje Eszewerie marnieją w domu, już zaczynają żółknąć. Tak jest co rok, a wiosną to wyglądają tak.
Jeszcze wczoraj wyniosłam je na schody, jak będzie ciepło to znów je wyniosę.
Wiola bluszcz w poprzednim ogrodzie sama rozmnażałam. Ze 120 sadzonek przyjęło mi się 70. Potem jeszcze dokupiłam na całą siatkę.
To zdjęcia z mojego poprzedniego ogrodu
Niecałe 3 lata dla uzyskania efektu zielonej ściany. Dużo przetykania pędów przez siatkę, fajnym sposobem na szybki rozrost jest uszczykiwanie końcówek - wówczas szybciej się rozrasta puszczając kilka nowych gałązek, dużo podlewałam, czasami nawoziłam. Efekt był mega Sadziłam gęsto i po 3 sztuki sadzonek do dołka dla uzyskania szybkiego efektu. Kupne też sadziłam w małych odległościach, ale z perspektywy czasu wiem, że mogłam posadzić szerszej i efekt też by był taki sam.
Obwódka z bukszpanu żywopłocik pomysł bardzo fajny. Zależy jaką chcesz wysokość - żurawek może nie być widać zza obwódki