Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

W kamiennym kręgu od początku 21:17, 02 sty 2021

Do góry
Ranczo Edy 21:16, 02 sty 2021

Do góry
Puch....z nieba

W kamiennym kręgu od początku 21:16, 02 sty 2021

Do góry
W kamiennym kręgu od początku 21:14, 02 sty 2021

Do góry
W kamiennym kręgu od początku 21:13, 02 sty 2021

Do góry
Mamy już następny rok
W nocy spadł biały puch, trochę mało, ale jest oznaka zimy.

Ranczo Edy 21:12, 02 sty 2021

Do góry
Święta już po ...bardzo miło było rodzinnie i nastrojowo
Sylwester też tak szybko minął jak mgnienie oka ...i pierwszy raz przy ognisku
I niespodzianka
Biały puch w pierwszy dzień stycznia

Podwórkowa rehabilitacja 20:18, 02 sty 2021

Do góry
ryska napisał(a)
Jolu, Renatko, Gosiu, Beatko, Eliso, Sylwio, Edytko, Magdo, Ewo, Dorotko dziękuję Wam za miłe słowa.
Jak zwykle zimą zapadłam w półsen, mój rok zacznie się dopiero w marcu. Póki co mój organizm podtrzymuje tylko funkcje życiowe, na nogi, ręce i nos szkoda mu energii, toteż kocyk moim przyjacielem jest. I książki
Wczoraj było pięknie w ogródku. Mam dowody i Wam dedykuję tę sesję.
Życzę wszystkiego dobrego w 2021 i idę zobaczyć co u Was.

Wzajemnie Zdrowia i szczęścia jak najwięcej w nowym roku
Szronik najpiękniej prezentuje się na trawach mmmm ślicznie Buziaki
Za drzwiami do ogrodu... 20:08, 02 sty 2021

Do góry
anpi napisał(a)

Pisząc, że naprędce myślałam o wtykaniu tych wszystkich gałązek. Dekoracje z mchem i świeczkami oraz kule i wianki miałam zrobione trochę wcześniej. Gałązki ucięte też już czekały. Niestety zabrakło mi wystarczającej ilości czasu na spokojne skomponowanie tego wszystkiego Czekało mnie przecież jeszcze ubieranie choinki.

Narobiłaś się przy tych wszystkich dekoracjach, a przecież jeszcze wiele innych rzeczy co gospodynie muszą ogarnąć
Ale wyszło wszystko pięknie

Ja róże już obłożyłam obornikiem, żeby je odżywić.
Podłoże popieczarkowe kupowałaś z pieczarkarni?
Lilia meksykańska - Beschorneria yuccoides 19:45, 02 sty 2021

Do góry
Pamiętacie malca ze zdjęcia ju jest potężny liście długości ok 1m stoi całe lato na polu.
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 19:44, 02 sty 2021

Do góry
_Anna_ napisał(a)
Proszę o poradę odnośnie nasadzeń wzdłuż ogrodzenia. Stworzyliśmy panele drewniane na tyłach domu. Wzdłuż nich jest metrowa, lekko podniesiona rabata. Chcemy trochę zasłonić dom sąsiadów niewielkimi drzewami (pomimo wielkiej do nich sympatii ). Smutno wygląda ta biała ściana tuż za płotem.
Pomysłów mamy kilka:
- Śliwa wiśniowa nigra lub pissardi(jedne z moich ulubionych)
- wiśnia amonogawa
- wiąz holenderski
- głóg Paul Scarlet
- robinie (chociaż może być dla nich trochę za mało słońca)
- lipa drobnolistna

Drzewka oczywiście szczepione, docelowo moga dojsc do 4-5 metrow. Co najlepiej się sprawdzi i z czym komponować? Hortensje dobrze się tam czują, więc pomiędzy drzewami chciałabym wsadzić moje ulubione vanilla fraise lub inną odmianę.

Rabata w sezonie letnim do około godz 11.00 jest zacieniona, od poludnia gdy slonce jest wyzej dostaje całkiem sporo światła. Na razie mam tam wsadzone kilka hortensji, bliżej altany po prawej stronie trochę traw ozdobnych. Chcemy zrobić małą rewolucję. Panele mają szerokość ok 130 cm, wstępnie planujemy przed co drugi panel zasadzić drzewo a pomiędzy nimi hortensje, funkie, turzyce, może kilka tawułek arendsa.

A i przed rabatą ok. 3m mamy wsadzone dwie czereśnie.

Z góry przepraszam, podobne pytanie już wkleiłam w wątku o pissardi, ale tu chyba lepiej pasuje.

Tak to wygląda

Taki jest plan (rysunek baaardzo roboczy)

Pozwoliłem sobie przerobić zdjęcie robocze, by pokazać mniej więcej co można tu zrobić. Nie wchodzę w dobór konkretnych odmian, bo to kwestia indywidualna.

Na płot puścił bym pnącze jako tło. W lewym narożniku jakieś fajne, dość szerokie drzewo by zasłonić dom z tyłu. Obok 3 śliwy wiśniowe i też mają zasłonić zabudowę sąsiada. Pod nimi np. hortensje i trawy. Te same trawy pod dużym drzewem. Z przodu coś niskiego, kolorowego, dobranego do stanowiska i według upodobań .

Aha, pomiędzy drzewami w tej luce może być przedłużenie tych śliw albo 3 sztuki świerka serbskiego.
Egzotyczna wyspa na Podkarpaciu 19:18, 02 sty 2021

Do góry
Dziś w ogrodzie byłem trochę sprzątałem, rabaty bo w jesieni czasu brakło.
Trochę fot z dziś

Ranczo Edy 19:10, 02 sty 2021

Do góry
Joku napisał(a)
Za życzenia dziękuję i odwzajemniam. Piękne rysunki. Kto taki zdolny?

Witaj Jolcia w nowym Roku
a dziękuję w imieniu dzieci ze świetlicy tam pracuję dzieciaczki malowanki malowały z poprzedniego sezonu bo w tym co minął nie zdążyliśmy nic nowego zrobić
szkoda ...ale co robić szkoły świetlice pozamykane mus onlain pracować ...i robiłam sobie fotki i wstawiałam jak robię ozdoby by dzieciaki zachęcić ..człowiek musiał się przestawić...ale dość
teraz jest nadzieja na normalność poczekamy zobaczymy...buziaczki

Nowa działka, nowy ogród, nowy dom, nowe życie :) 19:09, 02 sty 2021

Do góry
popcorn napisał(a)
Dzięki

Kury mają zabawę, pudełko wypełnione do połowy słomą. Wyglądają jak koty w pudełku, wchodzą i wychodzą, siedzą po trzy na raz, do tego wymyśliły że to super miejsce do składania jajek. buahaha

Za chwilę będą chciały siedzieć na tych jajkach i będą małe kurczaczki.
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 19:01, 02 sty 2021

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)

Witaj Sylwuś w nowym roku
oczywiście zdrowia szczęścia i jak najwięcej zapachów i kolorów w ogrodzie
Ciemierniki podziwiam super już szaleją a u mnie pąki też się cieszę
Pięknie zmrożony ogród wygląda u ciebie a u mnie pierwszy dzień nowego roku popruszyło
ale radość w końcu mamy zimę tej zimy
Widzę że przybyło ozdób fajne te rzeźbione z czapeczkami wysuniętymi takie inne ciekawa jestem gdzie je umieścisz
Buziaczki
Umiejętne zestawianie roślin, zgrane duety - wyłącznie przykłady kompozycji 18:57, 02 sty 2021

Do góry
Margerytka40 napisał(a)
A to moje zestawienia, które uważam za udane

Super zestawianie. Co to za odmiana hortensji? Przed nimi te fiolety to liatry? Perovskia? Słabo widać.
Ogród Mokre 18:20, 02 sty 2021

Do góry
Wszystkim użytkownikom forum życzę samych sukcesów ogrodniczych i nie tylko w 2021r.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies