Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "GARDENARIUM"

Choroby i szkodniki lip, lipa - Tilia 09:54, 16 cze 2018

Do góry
stefan_jotek napisał(a)
Witam, mam problem ze swoja lipą, ma jakies dziwne narośla na lisciach. Prosze zobaczyc zdjecia ponizej. Co to moze byc? Jak to leczyc?

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 09:51, 16 cze 2018

Do góry
Róża z gatunku Rosa rugosa (z pewnością), kupiona w Niemczech, ma zjawiskowe kwiaty (zobaczcie pręciki)

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 09:11, 16 cze 2018

Do góry

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 09:10, 16 cze 2018

Do góry
No i kwitnie wszystko

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 09:08, 16 cze 2018

Do góry
Nie ma siły, długi dzień, upały i sałata nie wytrzyma bez kwitnięcia. Te kuliste nie dają się.

Ale nowe już rosną, szpinak wysiany 2 tygodnie temu przez Michała, wyrósł i zebrałam już dla niego pierwsze listki do jedzenia. Starszy syn może wciągnie się w ogrodnictwo. Młodszy zalapał bakcyla Uprawia rośliny egzotyczne.

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 09:06, 16 cze 2018

Do góry
Wczoraj podlewałam ogród i uśmiałam się, bo nawet sałata w kulki i stożki rośnie

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 09:05, 16 cze 2018

Do góry
Ha...no tak, przemycałam wieści sprytnie, nawet ten artykuł, większość zdjęć pochodziło od nas

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/439-jak-ratowac-rosliny-w-czasie-upalow

Topiary - formy strzyżone inne niż cis i bukszpan 09:01, 16 cze 2018

Do góry
ag_343 napisał(a)
Witam,

nie wiem czy mogę w tym wątku spytać ale chcę założyć u siebie rabatę na której będą topiary. Proszę doradzcie mi który gatunek będzie odpowiadał moim wymaganiom, chciałabym aby rósł powoli i nie osiągnął po paru latach 3 m, raczej aby to był węższy stożek. Gdzieś czytałam o świerkach białych ale tych odmian jest trochę...

Topiary to roślinne rzeźby formowane ręka człowieka, a świerk biały nie wpisuje się w to, bo jest stożkiem sam w sobie, bez formowania.

Murki oporowe 08:54, 16 cze 2018

Do góry
Bardzo dobry pomysł, albo belki z drewna z odzysku ze starej stodoły. Zawsze ileś tam wytrzymają.
Ale cegła to lepszy pomysł.
Drobne zmiany: Zagnieżdżone cytaty i linkowanie swoich wątków w podpisie 08:51, 16 cze 2018

Do góry
Jest opcja "Napisz odpowiedź" - sprawdziłam. Wątek nie jest zamknięty, chyba że nie byłeś zalogowany/zalogowana??, wtedy nie możesz napisać postu.
Wykonanie źródełka z kamienia 08:49, 16 cze 2018

Do góry
No oczywiście.
Chwasty w trawniku 08:48, 16 cze 2018

Do góry
Trzeba było go zastosować przed nawożeniem, a tak nawiozłeś chwasty, teraz są silniejsze i nie będą tak dobrze chciały się poddać herbicydowi.

Nie wiem po jakim czasie, nie ma takich wskazań w ulotce o Bofixie...
po 2 tygodniach? nie wiem.

Tak zupełnie na wszystko to nie ma przepisu na ulotkach...ogrodnictwa nie da się ująć w daty, każdy rok jest inny.
Ulewa po zasianiu trawnika 08:46, 16 cze 2018

Do góry
Wyłacznie ręczne wyrywanie chwastnicy (ta pozioma trawa na ostatnim zdjęciu), pozostałe zetniesz podczas koszenia, a jak masz czas - wyrywaj wszystkie. Codziennie wyznacz sobie i rodzinie sektor, każdy ma wyrwać swój kawałek.
Trawnik z rolki 08:42, 16 cze 2018

Do góry
JohnnyX napisał(a)
Witam,
Niedawno się przeprowadziłem z centrum Warszawy na przedmieścia. Przy szeregowce mam około 20m2 "ogródka".
Na dzień dobry zastałem w nim chwasty niektóre wysokości 1.2m.
1.5 tygodnia temu opryskałem chwasty roundupem. Obecnie chwasty się rozkładają.

Moim celem jest w możliwie najszybszym sposób założyć trawnik - by dzieci miały gdzie się bawić - myślałem nad trawą z rolki na folii.
Obecnie wierzchnia warstwa ogródka to piach - jeszcze nie rozkopywalem ziemi.

Jaki powinienem mieć plan działania ?

Teraz przekopać i kupić jakiejś ziemi ogrodowej ? Wywieźć jakaś część obecnej ziemi ?

Jestem kompletnie zielony i szukam dobrych rad jak uzyskać ładny trawnik.

Pozdrawiam

Pozwoliłam sobie przenieść do wątku już istniejącego. To dobry pomysł na trawnik z rolki, ale niedobry na herbicyd. Można było to wszystko ręcznie wyrwać, chodzi o zdrowie dzieci.

Wywieź część ziemi, aby poziom był prawidłowy, nawieź dobrej ziemi i ją przekop z piaskiem. Wyrównaj i połóż trawnik z rolki. Podlewaj w początkowym okresie, zanim trawnik przyrośnie do podłoża.

Chwasty w trawniku 20:56, 15 cze 2018

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Bofix

Po jakim czasie od nawożenia, można go zastosować?
Murki oporowe 13:02, 15 cze 2018

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Absolutnie nie. Są nasączone trującym środkiem, którego opary unoszą się i śmierdzą, szkodzą zdrowiu człowieka.

Poczytaj sobie tutaj, mam nadzieję skutecznie zaniechasz stosowania podkładów

link

Matko Jedyna! Dziękuję bardzo za ten link, bo poważnie już je rozważałam! Jakim prawem ludzie w ogóle handlują tymi świństwami! Zdecyduję się chyba na murek z cegły rozbiórkowej - jest trwała, mało wymagająca a co najważniejsze sama sobie poradzę z budową (do murku kamiennego potrzebna byłaby już męska ekipa).
Mata przeciw chwastom 10:31, 15 cze 2018

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Gdyby była mata, też by wyrosły..wyrywać. Albo ocet i po robocie.

Potwierdzam, przez matę też wyłażą. Jak mam wenę, to wyrywam ręcznie bądź grabkami w tę i we wtę, to albo wyrywa roślinę z korzenia albo ją wyciąga na tyle, że sama zaraz zdycha. Mi parę drobnych chwastów na codzień nie przeszkadza, wyrywam tak co tydzień, dwa.
Wykonanie źródełka z kamienia 10:29, 15 cze 2018

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Najlepiej znajdź zwykły lub niezwykły kamień prawdziwy, daj do przewiercenia i zróbcie sami.

Kamieni polnych, czyli gładszego granitu wokoło skolko ugodno, zataszcze jakiegoś do kamieniarza albo zobacze, co ma na stanie, dam do przewiercenia i postawię męża przed faktem dokonanym :]
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies