Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "GARDENARIUM"

Murki oporowe 08:54, 16 cze 2018

Do góry
Bardzo dobry pomysł, albo belki z drewna z odzysku ze starej stodoły. Zawsze ileś tam wytrzymają.
Ale cegła to lepszy pomysł.
Drobne zmiany: Zagnieżdżone cytaty i linkowanie swoich wątków w podpisie 08:51, 16 cze 2018

Do góry
Jest opcja "Napisz odpowiedź" - sprawdziłam. Wątek nie jest zamknięty, chyba że nie byłeś zalogowany/zalogowana??, wtedy nie możesz napisać postu.
Wykonanie źródełka z kamienia 08:49, 16 cze 2018

Do góry
No oczywiście.
Chwasty w trawniku 08:48, 16 cze 2018

Do góry
Trzeba było go zastosować przed nawożeniem, a tak nawiozłeś chwasty, teraz są silniejsze i nie będą tak dobrze chciały się poddać herbicydowi.

Nie wiem po jakim czasie, nie ma takich wskazań w ulotce o Bofixie...
po 2 tygodniach? nie wiem.

Tak zupełnie na wszystko to nie ma przepisu na ulotkach...ogrodnictwa nie da się ująć w daty, każdy rok jest inny.
Ulewa po zasianiu trawnika 08:46, 16 cze 2018

Do góry
Wyłacznie ręczne wyrywanie chwastnicy (ta pozioma trawa na ostatnim zdjęciu), pozostałe zetniesz podczas koszenia, a jak masz czas - wyrywaj wszystkie. Codziennie wyznacz sobie i rodzinie sektor, każdy ma wyrwać swój kawałek.
Trawnik z rolki 08:42, 16 cze 2018

Do góry
JohnnyX napisał(a)
Witam,
Niedawno się przeprowadziłem z centrum Warszawy na przedmieścia. Przy szeregowce mam około 20m2 "ogródka".
Na dzień dobry zastałem w nim chwasty niektóre wysokości 1.2m.
1.5 tygodnia temu opryskałem chwasty roundupem. Obecnie chwasty się rozkładają.

Moim celem jest w możliwie najszybszym sposób założyć trawnik - by dzieci miały gdzie się bawić - myślałem nad trawą z rolki na folii.
Obecnie wierzchnia warstwa ogródka to piach - jeszcze nie rozkopywalem ziemi.

Jaki powinienem mieć plan działania ?

Teraz przekopać i kupić jakiejś ziemi ogrodowej ? Wywieźć jakaś część obecnej ziemi ?

Jestem kompletnie zielony i szukam dobrych rad jak uzyskać ładny trawnik.

Pozdrawiam

Pozwoliłam sobie przenieść do wątku już istniejącego. To dobry pomysł na trawnik z rolki, ale niedobry na herbicyd. Można było to wszystko ręcznie wyrwać, chodzi o zdrowie dzieci.

Wywieź część ziemi, aby poziom był prawidłowy, nawieź dobrej ziemi i ją przekop z piaskiem. Wyrównaj i połóż trawnik z rolki. Podlewaj w początkowym okresie, zanim trawnik przyrośnie do podłoża.

Chwasty w trawniku 20:56, 15 cze 2018

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Bofix

Po jakim czasie od nawożenia, można go zastosować?
Murki oporowe 13:02, 15 cze 2018

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Absolutnie nie. Są nasączone trującym środkiem, którego opary unoszą się i śmierdzą, szkodzą zdrowiu człowieka.

Poczytaj sobie tutaj, mam nadzieję skutecznie zaniechasz stosowania podkładów

link

Matko Jedyna! Dziękuję bardzo za ten link, bo poważnie już je rozważałam! Jakim prawem ludzie w ogóle handlują tymi świństwami! Zdecyduję się chyba na murek z cegły rozbiórkowej - jest trwała, mało wymagająca a co najważniejsze sama sobie poradzę z budową (do murku kamiennego potrzebna byłaby już męska ekipa).
Mata przeciw chwastom 10:31, 15 cze 2018

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Gdyby była mata, też by wyrosły..wyrywać. Albo ocet i po robocie.

Potwierdzam, przez matę też wyłażą. Jak mam wenę, to wyrywam ręcznie bądź grabkami w tę i we wtę, to albo wyrywa roślinę z korzenia albo ją wyciąga na tyle, że sama zaraz zdycha. Mi parę drobnych chwastów na codzień nie przeszkadza, wyrywam tak co tydzień, dwa.
Wykonanie źródełka z kamienia 10:29, 15 cze 2018

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Najlepiej znajdź zwykły lub niezwykły kamień prawdziwy, daj do przewiercenia i zróbcie sami.

Kamieni polnych, czyli gładszego granitu wokoło skolko ugodno, zataszcze jakiegoś do kamieniarza albo zobacze, co ma na stanie, dam do przewiercenia i postawię męża przed faktem dokonanym :]
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 10:18, 15 cze 2018

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Dymiąca koopa złota rośnie

Danusiu to zdjęcie mnie urzekło. To cała Ty . Nie dość , że nie pachnie ( a może właśnie pachnie tylko inaczej ), trzeba to rozrzucić na tak dużej powierzchni i jeszcze pewnie z ziemią wymieszać ale to wszystko nie straszne. Najważniejsze jest to że to faktycznie jedna wielka góra złota i prawdziwy ogrodnik to wie i dlatego taki banan na twarzy.
Danusiu bardzo dziękujemy za możliwość obejrzenia Twoich dwóch swiatów. Jeden piękniejszy od drugiego. Są tak inne ale wspólną ich częścią jesteś Ty i Twoja pasja i radość z ich tworzenia.
Nowy ogród mnie powalił na kolana i czekam na dalsze jego etapy z niecierpliwością.
Danusiu a jak Ty to wszystko wytrzymałaś żeby nie powiedzieć na O. o tym nowym ogrodzie ? Mam wrażenie że dopiero teraz czujesz się zadowolona że mogłaś się z nami w końcu podzielić tą radością tworzenia. Czujesz się spełniona i teraz należy dalej go tworzyć i udostępniać tak aby wielu ogrodowozakręconych i nie tylko mogło go zobaczyć i podziwiać.
Pozdrawiamy gorąco
Wykonanie źródełka z kamienia 08:13, 15 cze 2018

Do góry
Najlepiej znajdź zwykły lub niezwykły kamień prawdziwy, daj do przewiercenia i zróbcie sami.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 23:55, 14 cze 2018

Do góry
Nom, trzeba być pomylonym, żeby sadzić na nieogrodzonym

Warsztaty PSNWK - Budowa stawu kąpielowego typ III 23:49, 14 cze 2018

Do góry
Projekt stawu kąpielowego typ III, jaki będzie budowany

Skarpa w ogrodzie 23:42, 14 cze 2018

Do góry
To bardzo dobrze, że się starasz
Ważne jest takie kształtowanie dołka, aby podlanie było możliwe. Da się, to wiem, bo tak robię.

Poza tym, ściółkuj po podlaniu, nawet skoszoną trawą, chwastami pociętymi

co ochroni glebę przed parowaniem

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/439-jak-ratowac-rosliny-w-czasie-upalow

Murki oporowe 23:37, 14 cze 2018

Do góry
Absolutnie nie. Są nasączone trującym środkiem, którego opary unoszą się i śmierdzą, szkodzą zdrowiu człowieka.

Poczytaj sobie tutaj, mam nadzieję skutecznie zaniechasz stosowania podkładów

link
Grzyby kapeluszowe na trawniku 23:36, 14 cze 2018

Do góry
Wyrywać grzyby.
Kłopoty - problemy z trawnikiem 23:35, 14 cze 2018

Do góry
Nie podałeś gdzie mieszkasz. Wpisujesz w google Stacja Badania Gleby i miasto i wyjdzie gdzie jest najbliższa stacja. Oni powiedzą, jak pobiera się próbki gleby. Zanosisz, płacisz i wiesz.

Okręgowa Stacja Chemiczno Rolnicza.
Chwasty w trawniku 23:31, 14 cze 2018

Do góry
Piotr_K napisał(a)

Jakie inne środki polecacie na dwuliścienne? Też mam koniczyne, babkę ...
Trawnik złożyłem rok temu w sierpniu.

Bofix
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies