Czy masz zamiar do końca wszystko wyciąć? To jest od drogi i chcesz osłonić od wiatru. Ja bym tam posadziła graba albo buka bardzo gęsto. Jeszcze zostają tuje szmaragdy. Szmaragdy dobrze osłaniają. Można kupić w szkółce paletę to ci przywiozą.
Wiosna sadzonki grabu i buka też sprzedają w wiązkach z odkrytym korzeniem nawet do 60 cm. Nie są drogie.
Ogrodzenie zostają jak rozumie nie jest takie źle pomalować, podszykować cokół pomalować na ciemniejszy szary i będzie dobrze. Po malowaniu ogrodzenia nim dorośnie buk założyć zielona osłone ogrodnicza można dostać na metry przymocować zaciskami osłoni nim buki lub graby odrosną potem można zdjąć.
Perukowca możesz sporo przyciąć wiosna jak nie chcesz oby zakwitł. Rośnie jak chwast w przyszłym roku zakwitnie.
Co robisz z tymi jałowcami masz rozdrabniacz dobra ściółka by była.
Tyle mogę doradzić, bo co tu jeszcze można jakieś inne krzaki - derenie, ale zima wiatr będzie hulał. Cisy - ale są drogie.
Trzeci raz wracam a jaka jest odległość między domem a ogrodzeniem
Ciemierniki mam w wielu miejscach w ogrodzie. Bardzo je lubię. Idealna roślina na obwódki i wypełniacze przestrzeni pod krzaczkami.
Mam z tyłu placyk w półkolu, likwiduję jego dużą część. wkoło posadzę ciemierniki, za nimi białe liriope o srebrzystych liściach - mam bardzo wysoką odmianę. Za nimi niski płotek cisowy chyba. Odzyskam po zdjęciu kostek 70 cm rabaty o tej
Będzie tak, nasadzenia zostaną tu nieznacznie zmienione.
Ciemierniki, ich liście chcę, aby leżały na kostce. Mam tak już w jednym miejscu i bardzo to lubię. One mają sztywne, ciemnozielone liście.
Też mam 2 szt czarnego bzu. Jednego jesienią wykopałem bo wyrósł za szeroki (baldachowaty) i zacienial. Rosł w ziemi 4 lata nie miał specjalnie dużych korzeni. Wsadziłam.miedzy drzewa i będę prowadzić jako krzaka. Pięknie wygląda ciemne liście i kwitnące jasnoróżowe drobne kwiatki.
Drugi podobny do tego co rośnie u Hani.
Wstawię Haniu fotki czy twój taki sam.
Właśnie uświadomiłam sobie, że mija kolejny, czwarty rok, a w Casa Verde nie ma przylaszczek ! Dla mnie to chyba najbardziej uroczy zwiastun wiosny !
" Do wiosny zostały 1 miesiąc i 13 dni. Dzieląc ten czas na poszczególne wartości otrzymamy:
wiosna za 3 542 400 sekundy, lub licząc w minutach...
wiosna za 59 040 minuty, lub licząc w godzinach...
wiosna za 984 godziny, lub przeliczając na dni...
wiosna za 41 dni."
Alicjo! Cieszę się, ze zdążyłam podkrzesać gałęzie, bo później tak to wyglądało:
Wykorzystałam gałązki do okrycia delikatniejszych roślin:
Postanowiłam w maju przyciąć sosnom w miarę możliwości nowe przyrosty, może się trochę zagęszczą.
Przesyłam pozdrowienia i również życzę miłej niedzieli !
Nic nie kopczykowałam bo mnie covid powalił ale przed mrozem okryłam chryzantemy igliwiem .Byłm na dworze jest -12 i chryzantemki jak na razie siedzą przykurczone ale zielone.
Elu! Fajne zakupy. Mam pytanie. Czy miałaś już w ogrodzie szałwię omączoną? Czy to jednoroczna roślina? Pytam, bo kiedyś kupiłam takie sadzonki w jakimś markecie i mi nie przeżyły zimy, a nie wiedziałam co to za roślina.
Pozdrawiam i życzę miłej niedzieli!