Alicja Gutenberg nowinka -nawet wujek Google nic nie podpowie, Cabaret wymaga przykrycia(kora stroisz) zwłaszcza po posadzeniu
mocznik 40-60g na litr w okresie bezlistnym (lub gdy zaczynają opadać), drzewko i pod nim, niszczy patogeny, przyspiesza rozkład - można też kompostownik
kolejny kawałek trawnika pod roślinki hortensje trawy i takie coś
wszystkie odmianowe klony poszły na spacer, przeżyły zielone siewki ale też pięknie się przebarwiają
Chciałam jeszcze pokazać nasza drogę dojazdowa do domu całe 40 metrów. Chciałabym tutaj stworzyć angielska rabatę. Nie wiem czy to dobry pomysł. Może ktoś coś doradzi. Po lewej stronie mamy piękne tuje sąsiada a na dole rośnie runianka japońska. Mamy tu siatkę i myslalam żeby puścić na niej powojniki. Co sądzicie Nie mam jeszcze zdjęć ale nie ma za bardzo czego pokazywać bo runianka jeszcze malutka.
Ela, obiecane fotki kaliny amerykańskiej (Viburnum trilobum) 'Spring Red Compact'. Obok te wydłużone owalnie ciemne lekko skręcone liście to kalina Burkwooda, która jest częściowo zimozielona.
Amerykańska ma wiosenne liście purpurowo czerwone, a jesienne jaskrawo pomarańczowe idące w czerwien. Całe lato jest zielona. Kwitnie biało późną wiosną. Pomyłkowo mam ją szczepioną na pniu, ale pogodziłam się z tym, bo fajnie ją znad Burkwooda widać od strony domu.
Jest pochmurno i zdjęcia robione tuż przed wieczorem, więc kolory bardziej czerwone. Ale w słońcu liście jaśniejsze, bardziej pomarańczowe.
I jeszcze chciałam ci pokazać tymotkę Boehmera na 3-cim zdjeciu po prawej. Jest urocza z tymi pałeczkami na końcach pędów kwiatowych
No właśnie mahonia. U mnie listki często robiły się żółte i suche. Czy to jakiś grzyb był nie wiem.
Muszę zajrzeć do moich ciemierników. Może też są już w pąkach?
Chciałem Was prosić o poradę dotyczącą ziemi pod trawnik.
Jestem obecnie po wstępnym równaniu minikoparką terenu i czekam na dowiezienie paru wywrotek ziemi. Znajomy ma mi przywieźć ziemię "z pola uprawnego" - brązową.
Jednak mam problem z obecną ziemią, gdyż jest ona dosyć "grząska" czym ją zmieszać? Kupiłem już wapno tlenkowe nawozowe, chce kupić także piasek który wysypie na tą ziemię i zmieszam glebogryzarką. Co o tym myślicie?
Dolna część działki jest dodatkowo dosyć podmokła, za ogrodzeniem leci Potok , dodatkowo zacienienie powoduje że jest grząski teren i pojawił się mech.
Nieco lepiej jest na górze, zacząłem już tam przywozić ziemię, czy przed rozróżnianiem ziemi lepiej to przejechać glebogryzarką separacyjną?
Odpisałam
Ale się przebarwia ta hortensja to Wanilka a obok ten krzaczek to co.
Trawy jesienią są sudowne szkoda że nie może to trwać kilka miesięcy.
Siedzę w salonie i obserwuje swoje przebarwienia trzeba robić fotki co kilka godzin takie przebarwienia. Zaraz idę działać koszenie czeka, może przyjść deszcz i trawa przerośnie. Jeszcze liście jest co robić.
Aurelia popatrz jaki piękny bez bluszczu zimozielonego. Wieczorem usunę.
I zdjęcia całkiem aktualne. Robione kilka dni temu. Dużo jeszcze brakuje. Muszę zamówić bukszpanu na obwódkę. I takie tam. Ale już się cieszę. Ogród ma dwa lata, troszkę się boję czy nie posadziłam roślin za gęsto. Zobaczymy w przyszłym toku jak wszystko zmeżn ieje.