Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Pomidorowy Zawrót Głowy 09:24, 18 kwi 2025

Do góry
Patrycja_KG_Lu napisał(a)

Kasia jakbyś podniosła te pomidorki wyżej to by się tak nie wyciągały, one szybko idą do góry, bo chcą dostać do krawędzi i mieć więcej światła. Może coś podłożysz pod spód? Jakieś pudełko?

W zeszłym roku podkładałam pod moje po wykiełkowaniu, żeby krawędź okna nie zacieniała.

Tam juz jest z 5 cm keramzytu
Zaczelam wystawiać od wczoraj
Ale one wciaz malenstwa chociaz wyciagniete
Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały 09:18, 18 kwi 2025

Do góry
Dzisiaj pierwsze wietrzenie rozsad Trochę tego naprodukowałam. Na przyszły rok dokupię jeszcze z 7 tac/kuwet dla krolika których używam jako podstawek do podlewania i noszenia. Brakuje jeszcze dyniowatych, które będę wysiewać w maju.
Pomidorowy Zawrót Głowy 09:15, 18 kwi 2025

Do góry
Przeparkowałam auto tak by uzyskać na conajmniej godzinkę cień dla pomidorów i papryk. To ich pierwsze wyjście na wewnątrz. Wczoraj stały jeszcze na regale przy otwartym oknie balkonowym.

Moje małe, zielone miejsce na ziemi... 08:50, 18 kwi 2025

Do góry
Dla wszystkich zaglądających zostawiam życzenia pięknych, radosnych świąt Zmartwychwstania Pańskiego, przemiłych spotkań z bliskimi, najlepiej w waszych pięknych, wiosennych
ogrodach
Choroby i szkodniki hortensji, hortensja - Hydrangea 08:47, 18 kwi 2025

Do góry
Witam, w zeszłym tygodniu kupiłam hortensję mophead. Na lisciach pojawiły się takie zmiany. Nigdzie nie znalazlam podobnych zdjęć, proszę o pomoc.
Moje małe, zielone miejsce na ziemi... 08:46, 18 kwi 2025

Do góry
Moje małe, zielone miejsce na ziemi... 08:45, 18 kwi 2025

Do góry
Na osiedlowych wybuchły tawuły japońskie Goldflame i szare Grefsheim, pięknie pachnie na ulicy Kanzan wypuściła pierwsze kwiaty. Pięknie jest teraz razem z tą magnolią

Ogrodowe wariacje 07:28, 18 kwi 2025

Do góry
Pati tu masz jak wyglądają siewki jeżówek. Na włókninie raczej mała szansa.

Dobrze patrz bo pierwszego roku wyrywałam z chwastami

Kraina spełnionych marzeń 06:26, 18 kwi 2025

Do góry
MagdaLenka napisał(a)
A u mnie taka sytuacja:

Swietny pomysl
Ogródek pachnący -> moje miejsce na ziemi w budowie nieustającej ;) 06:08, 18 kwi 2025

Do góry
Ach te listeczki

Kraina spełnionych marzeń 00:01, 18 kwi 2025

Do góry
MagdaLenka napisał(a)
A u mnie taka sytuacja:

Fajnie mieć basen, kiedy lata (i wiosny) coraz bardziej upalne. Sama przyjemność popluskać się w wodzie w gorące dni. Też bym chciała mieć takie "oczko" .
Rojodziejowa na wygwizdowie wojuje z gliną 23:24, 17 kwi 2025

Do góry
Nadrobię jutro z kwieciem. Aczkolwiek poza tymi już pokazanymi cebulowymi nic więcej nie kwitnie

Bo dziś zaczęłam kilka rzeczy na raz i właśnie wróciłam do środka, zdjęć już nie ma jsk robić
Nie wiem, czy się wyrobię z tym, co bym chciała zrobić do soboty.
Kawał dnia minęło na jeżdżeniu za niczym konkretnym, kolejny na tańcowaniu z płytkami, żeby złożyć wzór, który mi będzie pasował. Panowie dość cierpliwi na szczęście.

Wycięłam trawę ze ścieżki z płyt. Potem zaczęłam ściągać trawę pod rabatę, która miała zostać poszerzona na jesień
Wypróbowałam tym samym nowy nóż do darni. Na razie daje radę
Jak już się zrobiła odpowiednia temperatura w szklarni poszłam sadzić pomidory. Posadzone 20.

Fajnie by było gdyby udało mi się jutro (zaplanuję jak Lidzia)
- dokończyć ściąganie darni na rabacie przy tarasie
- zdjąć darń w miejscu drugiego poszerzenia
- rozluźnić glebę w ww miejscach
- posadzić resztę pomidorów
- posadzić chociaż część dalii

No ciekawe, ile z tego wyjdzie

Ogródek Gosi 23:20, 17 kwi 2025

Do góry
Ogródek Gosi 23:19, 17 kwi 2025

Do góry
Ogródek Gosi 23:19, 17 kwi 2025

Do góry
Cudowna pogoda
Codziennie staram się wykorzystać każdą chwilę na prace w ogrodzie. I cały czas czuję, że tych chwil jest za mało.
Ale chyba wynika to z tego, że robie więcej rzeczy niż zazwyczaj.
Teraz skupiłam się na pieleniu i przesadzaniu.
I mam pierwsze wnioski po zimie. Mam sporo roslin, które nie przezyły.
Kocimiętki Neptun i Blue Dragon, niektóre gaury, masa tulipanów. Jesienią będzie wielka akcja sadzenia cebulek. Mimo, że giną, to bez nich ogród teraz wydaje sie pusty.
Za to mam nowy inwentarz
W oczkach zadomowiły sie wodne ślimaki i nareszcie mam żabę. Nie wiem, czy jest jedna, czy dwie, ale jest. Może będzie ich więcej?
Z jednej strony żałuję, że teraz zamiast pracami w ogrodzie muszę zająć się przygotowaniami do świąt. Ale spotkanie z rodziną też jest dla mnie ważne.
Po świętach wzięłam dzień urlopu na wertykulację

Ogródek Gosi 23:10, 17 kwi 2025

Do góry
Aniu to mukdenia
Fajna roslinka do cienia. Jesienią liście pieknie sie przebarwiają

Moje małe, zielone miejsce na ziemi... 23:03, 17 kwi 2025

Do góry
Tak dziewczyny, ta korona i zwisający pokrój kompletnie nie pasują do migdałka mimo podobnych kwiatów. Migdałek ma gałązki zwrócone ku górze, wyprostowane i tworzy kulistą koronę. Powiem wam, że kolega zawzięty , chyba od lat był przekonany, że to migdałowiec i sprowadzenie go na inną drogę myślenia jest bolesne Dobrze, że mam u siebie wiśnie piłkowane, to chociaż mu liście dam do porównania.
Dziś pierwsze kwiaty
Wymarzyłam sobie wrzosowisko 22:25, 17 kwi 2025

Do góry
Wczoraj rozsadziłam pysznogłówki

A dzisiaj na próbę posadziłam w szklarni 2 bakłażany i 2 pomidory. Ogrzewać szklarni nie będę, więc zobaczymy, czy przetrwają

Ogród w malinówkach 21:43, 17 kwi 2025

Do góry
Patrycja_KG_Lu napisał(a)
Marcin a jak tam upały? U nas dwa dni mają być po 27 stopni… trochę się przejmuje, bo jutro mają dotrzeć spore rośliny z gołym korzeniem. Przetrzymam je chyba do wieczora by nie sadzić w ten upał.
Wiśnie raczej okej, nawet pąki kwiatowe są i młode liście. Hortensje, rozplenice i miskanty budzą się dopiero. Ciemierniki lekko leżą albo mi się wydaje. U turzycy limonkowej standardowo kwiatostany i młode liście jak sianko, już je przyciąłem (rok temu, ale w maju miałem to samo). A żyją i mają się dobrze

Jeśli chodzi o cisy z gołym korzeniem, to jest im ciężko widać. Są żółte igły i czasem dziwny kolor (ale nic nie zbrązowiało całkiem). Na niektórych sztukach widać jakby pąki boczne, z których wyrosną nowe pędy. Więc stwierdzam, że tak musi być i tak wygląda aklimatyzacja.

Cisy z doniczek, sadzone jesienią, wyglądają dużo lepiej - odzyskały kolor i mają multum pąków na pędach.

Amanogawa
Ogród w malinówkach 21:32, 17 kwi 2025

Do góry
MagdaLenka napisał(a)
No weź Marcin, nie daj się prosić. Nawet, jeśli wydaje Ci się, że jest brzydko, to my i tak chcemy zobaczyć. Nam pewnie się spodoba...
Na sam koniec roboty foty nie mam. Mam tylko fragment przy ambrowcu. A wcześniej pokazywałem koło wiśni przecież

Tu jest po posadzeniu seslerii, a przed wsadzeniem ciemierników - coś jak te czarne paliki.

Tak czułem, że nie będzie widać. Zatem: tył to hortensje i miskanty, środek to ciemierniki, a przód 3 kule cisowe i sesleria. Z kolei pod ambrowcem 3 berberysy, a z przodu rozplenica Magic, która nawiązuje do rozplenic koło wiśni i tych na froncie
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies