Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Sezon 2017 u Hanusi

Sezon 2017 u Hanusi

hankaandrus_44 21:04, 26 cze 2025

Alu, dziękuję za miłe słowa. Zaglądałam na Twe grzybienie, cudne są.

Za chwilkę lipiec i nowe wyzwania w ogrodzie. Cieszę się, że coś jednak rośnie. Piwonie kwitną pół na pół. Część pąków zmarzła, część pędów nie wyrosła z ziemi. Ale karpy są, jakby co to będę przesadzać. Ale ruszyć to z ziemi to trzeba m ocarnego ogrodnika, i nie ze mną ta zabawa. I chyba zostawię bez zmiany miejsca.

Teraz znowu deszczowy ty, ale fasolkę szparagową już posiałam, powinna lada dzień wyjrzeć z ziemi. Jeszcze tylko jedno podlewanie w szklarni i tyle na ten tydzień. A potem, weekendowa balanga.

Rumianka 11:27, 27 cze 2025

Haniu, pobiegałam między kroplami deszczu po Twoim ogrodzie...wszędzie coś ciekawego...na borówki zakradnę się gdy dojrzeją...a co...
hankaandrus_44 14:36, 27 cze 2025

Elisko, Będę ćwierkać, że już są.

Wg oglądu jeszcze ze 2, 3 tygodnie.

Basilikum 19:39, 28 cze 2025

Haniu melduje, że w lesie już są jagody
hankaandrus_44 20:36, 28 cze 2025

Izabelko, dziękuję, u mnie jeszcze trochę, bo jednak dużo było deszczowych dni. Borówka jeszcze tęż nie czernieje. Ale do lasu mnie ciągnie. Może w tygodniu, ale dużo spraw mam na lipiec odłożonych.

O cebulkach pamiętam, jeszcze ze 2 tygodnie muszą w ziemi poleżeć. dopiero były zielone liście. No i ziemia musi obeschnąć. Przecież zapowiadają suche lato.

Pogodnego lipca dla Was.

eda 00:47, 29 cze 2025

Hanuś dla ciebie też dobrego Lipca ...piękne liliowce .Ja właśnie rozpoczęłam lato sołeckie ale jeszcze nie urlop ciekawe jaka będzie pogoda .
hankaandrus_44 10:44, 29 cze 2025

Lato sołeckie. Czyli organizujesz wakacje dla całego sołectwa? Podziwiam, co jednak znaczy młodość.
Bo ja, wybrałabym się poza miasto, a nie świętowanie w tłumie. Nawet jakby u mnie pod blokiem organizowali święto ulicy. Ale fakt, dzieci kiedyś pomagały w pracy sezonowej w polu, teraz, pola nie ma, ogrody mama dogląda, coś dzieci muszą robić, żeby nie "zejść na psy".
Gratuluję, pomysłów na zabawy i umilanie dzieciom wakacyjne nudy.

Ogród masz Super piękny! Proboszcz i sołtys chyba takiego nie ma.
Joku 16:59, 29 cze 2025

Haniu bo ty jesteś miastowa . Moje dzieciństwo i młodość upłynęły na wsi a raczej w chacie za wsią więc cieszyła mnie każda możliwość urozmaicenia wioskowej nudy . Dzisiaj inaczej na to patrzę, nawet nie wiem co się w mojej wsi dzieje. A jak wiem że jest jakaś impreza to mi się nie chce iść.
hankaandrus_44 19:01, 29 cze 2025

Jolu, gdyby nie wioskowa nuda, też bym nie miała pojęcia o ogrodzie, o lesie, o pracy ze zwierzętami. Ale dzieciom na wsi, to wszystko jest znajome, a jak mówisz, do świata się ciągnie. Tyle rzeczy dzieciom oferują na już, i na najbliższe czasy. Młody wychodzi z wiejskiej chaty i nie ma pojęcia jak żyć. Wykształcenie nieraz zaniedbane, pojęcia o opiece nad sobą też nie ma. Tyle młodych teraz w depresji, bo nie ma wsparcia w rodzinach.
Jestem zasmucona wypadkami targnięcia się na życie, tak młodych ludzi. Oczekują na podanie ręki, a skąd tych rąk nabrać, jak każdy swoje plecy ma obciążone kredytem, albo innymi zaległościami. Pierwsza euforia upada, jak nie ma chleba na śniadanie. Ale i druga idzie w las, jak i na kolację tego chleba nie ma. Zgroza.

Wybacz Jolu, że mi taka epistoła wyszła po Twoim wpisie. Nie masz nic do tego, ja tez staram się tego uczyć swoich- licz na siebie. Miej w zapasie pieniądz na "czarną godzinę".

Pozdrawiam serdecznie na początku lata.

Joku 20:00, 29 cze 2025

W depresji i młodsi i starsi też pewnie dawniej bywali ale wtedy inaczej się to nazywało i otoczenie takiemu biedakowi kazało wziąć się w garść. A pójście do psychiatry to ujma na honorze i skaza na życiorysie.
Ładny liliowiec, ja nie mam żadnego.