Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "brzozy"

Ogród z łezką 19:10, 03 mar 2014

Do góry
Tess napisał(a)
A gdzie będą brzozy Jimanji, jak nie na tej rabacie?

Jumanji by się tam nie zmieściła za 10 lat, mam taką ścieżkę kamienistą prowadzącą do zatoczki, w której kiedyś śmietnik będzie, wzdłuż tej ścieżki by można...
Początki w Kruklandii 17:51, 03 mar 2014

Do góry
butterfly napisał(a)
Juzialku

nie obraź się, ale nie widzi mi się to płuco...

a może zrób po prostu drugie koło?
nawet one mogą zachodzic na siebie trochę (tak jak zbór wspólny w matematyce)

Oczywiście nie musisz mojego zdania brac pod uwagę - to twój ogród

Spoko każdy ma swoje fiziu miziu
Mi koło nie podchodzi, bo ząbki z trawnika zostają, bo brzozy ciężko rozmieścić...i w ogóle jakoś tak mniej naturalnie

Z dołu nie widać, że to płuco hehe
Ogród z łezką 16:54, 03 mar 2014

Do góry
A gdzie będą brzozy Jimanji, jak nie na tej rabacie?
Czarodziejskie miejsce na ogród dajany 10:19, 02 mar 2014

Do góry
Dajano, werbenę musisz w domu posiać, ona wymaga stratyfikacji, to już ostatni dzwonek.Zastanawiam się dlaczego dajesz glinę na spód dołka? Z tego co wiem u Was ziemia ciężka iłlowa, czasami twarda jak skała,więc ja bym ją raczej rozluźniła. Ja np.przynoszę z lasu spruchniałe gałęzie brzozy, nie wiem czy to jest właściwe, ale u mnie wysoko biały piasek ( ok 20 cm od powierzchni), więc kopię wielki dół a na dno, daję połamane gałęzie, przesadzałam już z takich miejsc rośliny i po kilku latach z gałęzi jest próchnica a roślina ma z czego czerpać.
Ostatnio dużo pracuję w ogrodzie, bo już za tydzień wyjeżdżam, najpierw na imieniny do Białegostoku a potem od razu do Rotterdamu, kiedy wrócę? nie wiem, może nawet za 3 miesiące.
Ogródu nie mam jeszcze opryskanego olejem parafinowym a to już ostatni dzwonek, czekam na dostawę środka.Ogród wymaga ustawicznej pracy, pielęgnacji i doglądania, ale trudno, jadę. Mam do przesadzenia 3 choiny kanadyjskie i perukowca, jest to dość pilne, ale nie wiem czy uda mi się to zrealizować. Poza małymi porządkowymi sprawami np brzegów rabat, ogród mam ogarnięty. Wiosną pracy sporo, przycinanie i podwiązywanie hortensji zajęło mi dwa dni. Kompost przerzucony , trawnik wymaga pielęgnacji ale to sprawa M.Pozdrawiam.
Początki w Kruklandii 22:38, 01 mar 2014

Do góry
Mala_Mi napisał(a)
Mam całe 2 brzozy Szaleństwo

Edit, bo przypomniałam o jeszcze jednej... i liczbę poprawiłam.. żadna nie rośnie na podwyższeniu

Edit 2.. jedna miniaturowa na lekkim podwyższeniu.. ale coś się jej poknociło, ja nie dopilnowałam i już przestała być miniaturowa..

Szaleństwo
No to moje też nie będą na podwyższeniu
Początki w Kruklandii 21:08, 01 mar 2014

Do góry
Mam całe 2 brzozy Szaleństwo

Edit, bo przypomniałam o jeszcze jednej... i liczbę poprawiłam.. żadna nie rośnie na podwyższeniu

Edit 2.. jedna miniaturowa na lekkim podwyższeniu.. ale coś się jej poknociło, ja nie dopilnowałam i już przestała być miniaturowa..
Mój kawałek raju II 20:33, 01 mar 2014

Do góry
Kindzia napisał(a)
Nie będzie tam u mnie w rogu brzozy Aniu, jednak. Umbra, a na miejsce kloników buki pendula na 1,7 m.

Dziękuję za radę

Nie ma za co Kindzia, no tak sobie pomyślałam ja mam jednego buczka malutkiego jeszcze nie wiem jak odmianowo, przebarwia się na rudy jesienią i nie zrzuca liści na zimę zdjęcie z listopada

Kindzia pisz na Kwiatowy ogródek
Marzenia do spełnienia - nieśmiało się witam! :) 20:21, 01 mar 2014

Do góry
A ja nie wsadzalam. Wydawalo mi sie, ze są za liche. Moje tawuly jeszcze malenkie.
A powiedzcie mi czy galazki brzozy tez sie przycina, zeby sie rozkrzawiala?
Dzisiaj swoją podciachalam od dolu, odkryłam jej trochę pieniek.

Co zrobić z odlamanymi gałazkami tuji wschodniej? Czy takie zdrewniale dosc grube mają szansę sie ukorzenić? Narazie wsadzilam do wody, bo mi szkoda wyrzucić

Mój kawałek raju II 20:21, 01 mar 2014

Do góry
Nie będzie tam u mnie w rogu brzozy Aniu, jednak. Umbra, a na miejsce kloników buki pendula na 1,7 m.

Dziękuję za radę
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 20:19, 01 mar 2014

Do góry
Jednak brzozy nie będzie w tym moim rogu, za mało miejsca i one piją sporo, a tam hortusie będą. Stanęło na umbrze i bukach pendula po obu stronach.
Pozdrówka
Ogród z łezką 19:17, 01 mar 2014

Do góry
irena_milek napisał(a)
To my z Tes juz 2 głosy za

Irenko już postanowione, nie będzie tam brzozy. Za wielka rośnie, za mało miejsca.
Ogród z łezką 19:16, 01 mar 2014

Do góry
Kindzia napisał(a)
Potem Nigra...trudniej było, całą taczkę zajęła, ale daliśmy radę

I już

I w dalszym ciągu nie wiem co na miejsce kloników....

Danusia miala świetny pomyśl z tą nigrą na tle balkonu sąsiada.

Kupuj brzozy i kopiuj pomyła Danusi - brzozy z trawami - na niwej rabacie
Ogród z łezką 19:09, 01 mar 2014

Do góry
anna_g napisał(a)
No Kindzia ja widzę że jak wróciłaś to z przytupem Tu się dzieje... oj dzieje I fajnie te klony wyglądają na skarpie. przynajmniej ja tak se myślę I dylematy jakoweś tu czytam ... myśl myśl a te brzozy to pikne oj pikne. Kasia a powiedz mi w jakim stadium masz ciemiernika tego od Bogusi...??? Bo mój trzy listki wypuścił i tyle, a u Danusi wyczytałam że ciemiernik to w słońcu jak kwitnie potem w cieniu winien być... Ja mam w cieniu... Buziol

Jakoś tak niespodziewanie szybko się rozkręciliśmy...
Klony tylko na skarpie będą nieprzypalane...jeszcze mi coś wysokiego dalej na skarpie brakuje teraz...ale może z czasem coś mnie najdzie
Ciemiernik od Bogusi jest w bardzo opłakanym stanie...wczoraj czytałam, że powinnam mu listki przyciąć, faktycznie są brzydkie, zeszłoroczne...nic nie wypuściły, ale nie zdechły, czekać na kwiatki długo przyjdzie... Bogusia mówiła, że do cienia, to tak posadziłam.
P.S. Myślałam, że dzisiaj przyjedziesz...
Dereń biały - Cornus alba 11:43, 01 mar 2014

Do góry
Danusiu jaka trawa pasowałaby do brzozy doorenbos i derenia białego? Myślę o jakiś niższych carexach. Miejsce słoneczne.
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 10:48, 01 mar 2014

Do góry
Marzena2007 napisał(a)

Najpierw mi powiedz jak nasiona brzozy wyglądają ...i kiedy je widac... Jedno jest pewne nie smiecą tak jak poolite

Skoro nie wiesz jak wyglądają to super O to mi chodziło
Przyjemnego ogródkowania.
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 10:43, 01 mar 2014

Do góry
polinka napisał(a)
Madżen czy to prawda, że brzoza Doorenbos nie wytwarza nasion?

Najpierw mi powiedz jak nasiona brzozy wyglądają ...i kiedy je widac... Jedno jest pewne nie smiecą tak jak poolite
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 10:35, 01 mar 2014

Do góry
Kindzia napisał(a)
Przyleciałam za zainteresowanie moim rogiem podziękować

Nie ma za co, stawiam na piękne brzozy
a u mnie szczypior ruszył, nawet jakieś siewki wśród winogron znalazłam
i tawuła Gold Carpet puszcza pierwsze listki

Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 22:59, 28 lut 2014

Do góry
Ja też kocham brzozy... choć moje to takie zwyklejsze a nie Doorenbosy...
Pomysł na po lewej od placyku mi się podoba (turzyce powinny być ładne przez całą zimę), ale nie wiem czy koniecznie powtarzałabym to po prawej....
... no ale pomysłu lepszego brak... A ta inspiracja od Any???
Może inne mądre głowy....

co do gałązek i pylenia... nie ma większej różnicy czy zgrabiasz gałązki i liście czy same liście, u mnie non stop lecą nie gałązki ale gałęzie i gałązki sosnowe i ciągle chodzę i zbieram i nie wspominam już o igłach, które mnie dobijają. Pylenia brzozy też nie zauważam, ale za to jak sosny pylą to parapety i taras mam żółty..... cokolwiek byś nie wybrała zawsze będzie albo pylić albo będziesz musiała dużo podlewać albo pryskać albo gałązki zbierać.... roślin "samoobsługowych" prawie nie ma.. każda potrzebuje jakiejś opieki... tylko trzeba wybrać czy woli się strzyc, zamiatać czy robić opryski
Ogród na glinie ? 21:49, 28 lut 2014

Do góry
Kiedyś też szukałam roślin które lubią glinę... też ją mam w ogrodzie... to co w internecie min. znalazłam....

Podobno lubią lub radzą sobie nieźle w glinie...

Drzewa: głóg odmiany ‘Paul’s Scarlet’, brzozy, wierzby płaczące i jarząb pospolity.
Krzewy: krzewuszka, budleja, perukowiec, pigwowiec, leszczyna pospolita, hortensja, derenie, porzeczki, ozdobna jeżyna Girarda, róże wielkokwiatowe oraz kaliny, bzy i wierzby.
Byliny: tawułki, parzydło, peonie, dzwonki, smagliczka, ostróżki, liliowce, łubin, języczki, wilczomlecze, ciemierniki, kosaćce, funkie, kokoryczka, żywokost.
Cebulowe: żonkile, narcyzy, pierwiosnki i śnieżyczki.

Myślę, że jak poszukasz, to znajdziesz więcej... ważne, żeby wykopać pod roślinki duży dołek, wsypać lepszej ziemi, a potem jakoś sobie poradzi... u mnie wszystko praktycznie rośnie...bez większych problemów... różaneczniki i azalie świetnie się czują...
Ogród z łezką 20:37, 28 lut 2014

Do góry
No Kindzia ja widzę że jak wróciłaś to z przytupem Tu się dzieje... oj dzieje I fajnie te klony wyglądają na skarpie. przynajmniej ja tak se myślę I dylematy jakoweś tu czytam ... myśl myśl a te brzozy to pikne oj pikne. Kasia a powiedz mi w jakim stadium masz ciemiernika tego od Bogusi...??? Bo mój trzy listki wypuścił i tyle, a u Danusi wyczytałam że ciemiernik to w słońcu jak kwitnie potem w cieniu winien być... Ja mam w cieniu... Buziol
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies