Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Mój ogród w cieniu drzew

Mój ogród w cieniu drzew

Juzia 22:33, 22 mar 2014

Ja mam tujki na kiju...nawet nie wiem jakie dokładnie. Kupione na wyprzedaży w brico po 29,99

No to daj dwie kulki na kiju, różnej wysokości i jeszcze jedną kulkę bukszpanową.
Tylko jakoś to porozrzucaj

Mathildis 19:03, 23 mar 2014

Ja bym zostawiła tak jak jest i dosadziła resztę według wcześniejszego planu... Jeżeli potem nadal będzie Ci brakować czegoś w środku.... to dosadzisz jeszcze te kulki
Netka 15:17, 04 kwi 2014

No i skończyłam pierwszy etap czyli sadzenie bukszpanów Dołożyłam jeszcze kilka kulek plus jedną kulkę z cyprysika Ivonne na pniu, czując, że Danusia powiedziałaby, że prosi się coś na pniu Obrzeże z kostki granitowej narazie nie wkopane i póki co jest tak :

No i teraz zaczynają się kolejne dylematy czyli :
- co dać na tyły - czy faktycznie hortensję Bobo bo zastanawiam się, czy chcę przez cały zimowy sezon oglądać gołe patyki za tymi kulkami Rozważam też opcję traw lub host, bo na tej skarpce za rabatą pasowałoby dać hosty, żeby po jesieni móc z łatwością wygrabić z tej skarpki liście i igły z sosen. Słońce tam jest od prawie samego rana do max.14, więc może hosta dałaby radę ... ?

zostawiłam za bukszpanami miejsce, jest go tyle plus skarpka na której "szczycie" rosną sosny :

czy to nie za mało na szpaler z Bobo ?

- i kolejny dylemat związany z przodem, czy mieszać dwa kolory żurawek, bo planowałam po lewej od cyprysika dać czerwone a po prawej żółte, a przy cyprysiku jakieś trawki niskie ... ?

No i nie miała baba problemu to se rabatę wymyśliła

Gosiniak 16:21, 04 kwi 2014

Piękna rabatka się robi, niesamowicie ogrodowiskowa
Moim zdaniem układ bukszpanów bardzo fajny i bym nic nie zmieniała, jeśli chodzi o kulki to mam mieszane uczucia, wydaje mi się że jak dojdą hortki i wypełniacze to kulek już nie trzeba, na zdjęciu zawsze jednak inaczej widać, dlatego kieruj się swoją intuicją.
Juzia 16:40, 04 kwi 2014

Pięknie rozmieściłaś wszystko! Bardzo mi się podoba

Gołe patyki od hortek? Ich nie będzie widać na tle kory...hehe
A trawy też po ścięciu nie będzie widać.

Ja bym dała Hortensje z tyłu a z przodu zamiast żurawek to carexy.

Hosty pod sosnami? Hmmm... w sumie...czemu nie?
Netka 17:00, 04 kwi 2014

Dziewczynki, super, że zaglądnęłyście

Gosiu kulek już żadnych nie będę dokładać. Myślę o hostach na samej skarpce i jako wypełniacz żurawki. Tylko czy jeden kolor czy dwa ?

Juzia no starałam się z tymi buksikami Dobrze, że nie mam sąsiadów obok, bo jakby mnie widzieli, to by pomyśleli, że jakaś nawiedzona lata od rabaty pod dom, do kuchni do okna ( bo przecie codziennie widzę tą rabatę z okna ) i na piętro, żeby z góry zobaczyć Myślisz, że Bobo by tam weszły ? A jeśli carexy, to jakieś niskie, żeby mi tych buksików nie pozasłaniały ... Rozumiem, że wszystkie carexy są zimozielone ? Te Frosted Curls to wielkie kępy chyba rosną Wolałabym coś bardziej w stylu turzycy Variegaty albo tej Silver Sceptre. Tylko, to już nie zimozielone są chyba ? A jeśli żurawka, to byś jeden kolor, czy dwa dała ? Czeeeeeemu ja jestem taaaaka nieeezdecyyydowana ?????!!!!!! masakra ze mną
Juzia 17:08, 04 kwi 2014

Bobo wejdą...a nawet większe. Tak mi się wydaje...ale ze zdjęcia to mogę tylko gdybać
Carexy zimozielone. Po tej zimie to prawie wszystkie dobrze wyglądają.
Frosted są długie, ale się przewieszają i kulek by raczej nie przysłoniły... ale jak wolisz niższe to tego pełno jest.
Mi już szał na żurawki przeszedł....chyba przez te opuchlaki
Juzia 17:10, 04 kwi 2014

Evergold się kładą mocno, Gold Fountains, Prairie Fire byś mogła dać za kulki, przed hortki, bo one sztywne i trochę wyższe.

Syla 20:55, 04 kwi 2014

Tak lubię brzozy , że i u Ciebie również mi się siłą woli wyrysowały

Juzia 21:03, 04 kwi 2014

No i masz!!! Sylwuś Ci pięknie narysowała