Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Ogród bez reguł 11:05, 01 paź 2020

Do góry
Ogród bez reguł 11:01, 01 paź 2020

Do góry
Ogród bez reguł 10:59, 01 paź 2020

Do góry
Jesień idzie ku mnie przez park...

Różaneczniki - choroby i szkodniki 10:56, 01 paź 2020

Do góry
Natalia_89 napisał(a)
Dzień dobry mogę prosić o poradę w sprawie moich różaneczników ? Posadzone w zeszłym roku torf kwaśny, obornik, kora. Nawozimy co kilka tygodni Magiczna Siła do różaneczników.

Witam Natalia,

w moim mniemaniu nie powinno się sadzić różaneczników w czysty torf kwaśny.
Torf wysoki, który zastosowałaś to luźna włóknista struktura, brązowy kolor i dużo materii organicznej która przede wszystkim zapewnia rh to czego potrzebują najbardziej - czyli kwasy humusowe, decydujące o kwaśnym odczynie gleby. Torf ten ma ph rzędu 3,5-4,5. Składa się w prawie 60% z węgla i niestety jest dość ubogi w składniki pokarmowe. Struktura tego torfu utrzymuje się bardzo krótko, w zasadzie już po roku następuje jego rozkład. Słabo "magazynuje" nawozy, jest idealny żeby napowietrzyć glebę, rozluźnić ją i poprawić pojemność wodną. Niestety charakteryzuje się bardzo dużą siłą ssącą i dlatego nie nadaje się do sadzenia w ogrodzie jako podłoże jednorodne!
Pamiętaj raz przesuszony torf trudno nawodnić.
Jak widzisz na dłuższą metę sadzenie w czysty torf wiąże się z ryzykiem
przesuszenia podłoża i potrzeby ciągłego dokarmiania.

Mam 8 różaneczników i wszystkie sadziłem w mieszankę, torfu kwaśnego, rozłożonego obornika bydlęcego, ziemi jaką posiadam w ogrodzie, ściółki leśnej wybranej spod sosen i z niewielkim dodatkiem gliny aby właśnie to ona trzymała wilgoć. Dodałem również niewielką ilość siarki pylistej, która pomaga utrzymać kwaśne ph. Wszystko wyściółkowane igliwiem sosnowym, które ma również właściwości zakwaszające.
Ogród bez reguł 10:48, 01 paź 2020

Do góry
ryska napisał(a)
Uwielbiam Twój księżyc
Reniu Dziękuję

Pamiętajcie o ogrodach 09:57, 01 paź 2020

Do góry
greg66 napisał(a)

Grzegorz proszę powiedz co to za trawa jak się nazywa chce zrobić zamówienie.
To jakieś proso?
Zaczynam po raz kolejny... 09:43, 01 paź 2020

Do góry
Bryła korzeniowa jest ok, wygląda ładnie ale na głównych pędach sadzonek są wg mnie grzybowe plamy. Zdjęcie trochę słabej jakości ale chyba widać...
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 09:33, 01 paź 2020

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Danusiu a co to za roślinka na pierwszym planie ? czerwono-różowe kwiatki i bordowe liście ?
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 09:31, 01 paź 2020

Do góry
aldonaz napisał(a)

Cudowne to zdjęcie Danusia w swoim żywiole
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 09:15, 01 paź 2020

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Jesiennie, bujnie i kolorowo, jesień u nas zjawiskowa

Cudnie z brzozami w tle...
a dalej te grzyby
Śliczna jesień.
To tu- to tam- łopatkę mam ! 08:51, 01 paź 2020

Do góry
Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Sylwia, czasem trzeba iść na zgniłe kompromisy. Nie lubię. Ale cóż...

Rabata zachodnia.
Wciąż się zastanawiam, jakim cudem moim komórkom mózgowym pasuje zestawienie przebarwiającej się na żółto morwy z różą Elmshorn.

Chyba nigdy nie dojdę do ładu z bylinami na tej rabacie. Mus pogodzić się z tym, co jest.

Haniu, bo jesienią nasze komórki akceptują takie kolory
Przerwa na kawę... 08:49, 01 paź 2020

Do góry
Basiu to moja Wings of fire. Trochę brudna bo po raz 3 przesadzana.

A tu dla porównania Lime monster

I dla Hani moja Moudry - kwiatostan jeszcze nie jest wysoki ale jakże piękny.
Ogród zacząć czas. 08:30, 01 paź 2020

Do góry
Kawa napisał(a)
hej Marta
piękne okazy a twój red sunset piękny był taki czerwony

liscie zupełnie inaczej wyglądają to od razu widać..

Cześć Kami- tak, Red Sunset jest naprawdę piękny, polecam. Tłumaczenie, że forma liścia się zmieni w gruncie? To troszkę czary mary.
Mam nadzieję, że do zakupów ogrodniczych obowiązuje zasada 14 dni prawa odstąpienia od umowy zakupu, jeśli będzie taka potrzeba. Choć wolałabym po prostu tylko wymienić.
Znalazłam zdjęcie mojego klonika tuż po zakupie. Piękny od początku.
Przerabianie ogródka pod swój gust 08:27, 01 paź 2020

Do góry
gogo napisał(a)
Kasiu, napisałam i wcięło mi odpowiedź
Zimy u mnie nie byłyby najgorsze, gdyby nie stale wiejące wiatry i mam mniejsze rośliny.
Ale, mimo wszystko dają radę, pewnie dlatego, że przeważnie kupuję małe sadzonki, a te lepiej się aklimatyzują.
A jeśli na czymś mi zależy to opatulam

Ale te trawe nie chronisz jakos na zime? U mnie zachodnie wiatry sa straszne dla roslin. Ale jak zywoplot urosnie, to bedzie troche lepiej

Pracowalam w okolicy mojej przyjacilki i zostawilam u niej na 2 godziny psa. Jej psy i moj to kumple, ale Eddie sam tam nie byl.A on taki synalek mamusi i zawsze jednym okiem patrzy gdzie jestem. I choc bawil sie z jej psem, to caly czas podchodzil do bramy i patrzyl czy wrocilam.I trzeba bylo zastawic bramke, bo chcial przez nia przeskoczyc i mnie szukac. Takiego mam psa

Dalia Sylvia. Rozkwita na zolto, potem robi sie pomaranczowo morelowa.

Droga do spełnienia 08:23, 01 paź 2020

Do góry
jedyne rabaty które mi jakoś wyszły
nawet je lubię i t bardzo chociaż jeszcze kilka małych roszad muszę wiosną zrobić i mam nadzieję że już będzie ok
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 08:15, 01 paź 2020

Do góry
Wiaan napisał(a)
Jeden pomysł Danusi zrealizuję i mam kolejną prośbę. Na rabacie ze słońcem przez cały dzień w zaznaczonym miejscu coś mi brakuje. Nisko rosną wrzośce różowe i azalia, ale to wiosną, a latem i teraz czegoś brakuje.
Myślałam, aby trawę ML powtórzyć pomiędzy hortensjami lub przenieść ją w środek szpaleru hortek, a w tym miejscu z wrzoścami dodać wrzosy, jakieś niewielkie drzewko, czy sama nie wiem co Proszę o poradę. Uparłam się na te wrzośce bo są piękne, a nie mam gdzie indziej miejsca. Wrzucam też widok z góry, widać wtedy pustą plamę.

Tak bym zrobiła, ta rabata potrzebuje wysokości, jednakowe drzewa filoetowe lub bordowe na wysokim pniu, nie patyczki niskie.

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 07:58, 01 paź 2020

Do góry

Informacja: Wątek został przeniesiony przez moderatora z Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem

witaj Aniu
Twój ogród mnie zachwyca. Pięknie jest Ciebie o każdej porze roku. Ja dopiero raczkuje w swoim ogrodzie. Moje pierwsze nasadzenia maja 2 rok A pozostałe tworze nadal i chociaż mam czasem swoje wzloty i upadki ( brak pomysłu na dalsze nasadzenia, przesadzanie lub wysadzanie i wdrażanie czegoś nowego) to szczerze mowia0c ta praca sprawia mi wielką radość A efekt satysfakcję. Obserwowałam twój profil i byłam wręcz zdumiona postępem prac i tempem wykonania ogrodu. Ja zaczynając swoją pracę trzymałam się zasady - byle nie za gęsto i za dużo teraz jednak gdy oglądam ogrody czuję niedosyt w tym temacie że mogłam posadzić wszystkiego więcej i gęściej. teraz jestem przy kolejnych rabatach i czuję ze tracę wenę, dlatego proszę o pomoc

Pozdrawiam serdecznie
Wiola

a to tegoroczna rabata

a to rabata na którą nie mam już pomysłu pomozcie

img] [i://www.ogrodowisko.pl/uploads/p/212/2122748/original.jpg[/img] [img size=mg size=640x480]https640x480]https://www.ogrodowisko.pl/uploads/p/212/2122749/original.jpg[/img] ]
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 07:17, 01 paź 2020

Do góry
aldonaz napisał(a)
Urzekło mnie to zestawienie

Piękne sa te kolory hortensja kolor jak malina
Ogród zacząć czas. 07:16, 01 paź 2020

Do góry
Szkółka odpisała na moje wątpliwości tak:

Dzień Dobry.
W nawiązaniu do naszej rozmowy chciałbym potwierdzić iz zakupione przez Panią drzewa są tego gatunku.
Rozmawiałem z ogrodnikami i ustaliłem iż drzewa szkółkowane mają inny odcień i formę liścia i że wszystko wraca do normy kiedy drzewo przyjmie się w gruncie.
Pozdrawiam

Myślicie, że ma to sens?
Na zdjęciu liść nowy ws. liść mój piękny "stary".
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies