Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "gardenarium"

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 23:00, 03 cze 2018

Do góry

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 22:59, 03 cze 2018

Do góry
Ogniste kolory już w pełnej krasie, w donicach i na rabacie jednorocznej.

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 22:59, 03 cze 2018

Do góry
Przy okazji kogoś poproszę
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 22:58, 03 cze 2018

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Aniu, musiałabym łeb bolący wsadzić w te kolce, żeby doszukać nazwy. Zapewne tam jest na dole, na obelisku.

Dużo róż mam pojedynczych, teraz takie w Anglii są modne

Nie wsadzaj "łeba", nieważne.....ale piękna ci ona jest
Kłopoty - problemy z trawnikiem 22:51, 03 cze 2018

Do góry
To w te miejsca co zielone mocno, dałeś za dużą dawkę, stąd tak buja. Ja się boję doradzać bo nie umiesz go rozsypywać i co będzie jak spalisz, będzie na mnie.

Ja bym posypała w jasnozielone, ale ja umiem rozsypywać, a ty nie.

Nie wiem co masz robić. Najlepiej nic nie rób.
Chelsea Flower Show 2018 22:32, 03 cze 2018

Do góry
Mnie też. Mogło być porządniej jak na CHFS.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 22:24, 03 cze 2018

Do góry
Powiem szczerze - nie znoszę emisji czegoś, co było nagrywane 5 lat temu, tak samo w Werandzie pokazali jakieś stare zdjęcia naszego ogrodu, gdy nie miałam jeszcze luster. Ogród ewoluował, piękniał, a pokazali jego początki, gdy był bez wyrazu. Nie znoszę tego.
Trawnik z rolki 22:22, 03 cze 2018

Do góry
Pilnować stałej wilgotności darni, będzie widać z bliska, że z tego suchego w środku wyrastają zielone listki. Tylko darń musi być stale wilgotna.
Nawet częściej niż dwa razy trzeba zwilżać. Chyba że jest wilgotna po rannym podlaniu. Macaj i sprawdzaj. Dolewaj na brzegach.

Potem, jak już będziesz pewny, że zieleni się i żyje, leciutko wydrapiesz to suche i po jakimś czasie trawnik wróci do formy. Darń żyje na pewno, tylko listki zaschły.

Jeśli nie urośnie, to wtedy będziemy się martwić.

Nawozu nie używać teraz, bo spalisz do reszty to, co zostało.
Choroby trawnika 22:17, 03 cze 2018

Do góry
Draco napisał(a)
Trawnik nawoziłem w drugiej połowie kwietnia (vila pro complex). Ponowne nawożenie miało być zgodnie z zaleceniami z końcem czerwca. Miejsce nasłonecznione. Koszona raczej wysoko.

Nie wiem co robię żle

To że nawoziłeś, to nie wiadomo czy dawka była dobra, skoro tak wygląda to znaczy, że nie. Nawóz powinien być dany w połowie maja, a nie pod koniec czerwca.

A co to za nawóz vila pro complex, długo działający czy jakiś?
Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 22:16, 03 cze 2018

Do góry
Koszenie, podlewanie. PO 3 koszeniu nawóz wieloskłądnikowy do trawnika, ale równomiernie rozsypany bo będą plamy jak u wszystkich niedoświadczonych.
'
Dopiero wtedy pokaż zdjęcie, czy są konieczne dosiewki. Wyrywanie chwastów jak masz czas to oczywiście, ale pisałeś że jesteś tylko w soboty. Więc koś i odpoczywaj, ciesz się świeżym powietrzem.
Mata przeciw chwastom 22:13, 03 cze 2018

Do góry
Assieme napisał(a)
Witam serdecznie, starałam się przewertować cały wątek, ale przerosło to moje możliwości, więc przychodzę z szybkim pytaniem odnośnie agrowłokniny/maty p.chwastom.

Mamy teren ok 180m2 - 1/2 to dośc suchy teren, który był zakryty szklarnią i kompletnie nieużywany przez przeszło 10 lat. Na głębokość "2 szpadli" mamy suchy piach. W okół szklarni metrowa pokrzywa, mlecz i jakieś drzewka owocowe - samosiewki. Ponieważ czas nagli (tak wiem, śpiesząc się zawsze coś spieprzymy ) szukamy "złotego" sposobu na możliwość zrobienia tam trawnika. Plan jest taki, aby w miarę przekopać teren - jednak nie ma czasu ani możliwości na wybitnie dokładne wygrzebywanie korzonków - teren wygląda na tą chwilę jak jeden wielki basen pokrzyw. Następnie przykryć to właśnie jakąś matom, żeby wykorzystać jej wadę - "podduszanie roślin" jako coś pozytywnego w tej sytuacji (poddusić chwasty) i mate zasypać 10-15cm (mniej? więcej?) nawiezionego czarnoziemu. Następnie już wg zaleceń - wyrównanie, wałowanie, sianie, zagrabianie, podlewanie, podlewanie, podlewanie i koszenie.

Wiec pytanie brzmi, czy w tym przypadku włóknina pomoże, zaszkodzi? Jakaś inna alternatywa?

Aby zadusić i ugotować chwasty celem ich pozbycia się, zastosuj czarną folię budowlaną. Potem użyźnij glebę, aby zaczęła oddychać.
Kłopoty - problemy z trawnikiem 22:10, 03 cze 2018

Do góry
Czym "rzucano" ten nawóz, bo chyba jakiś niedoświadczony to robił skoro takich kupek narobił. Masakra. Winne jest niewłaściwe, nierówne, żeby brzydko nie powiedzieć....nawożenie.

Co robić? na pewno nie rzucać nawozu !!!

Tylko go równomiernie rozsypywać aby spadał tam, gdzie miejsca są jasnozielone czyli zagłodzone. Z tym rzucaniem to się powstrzymaj.
Koś nieco wyżej i podlewaj systematycznie trawnik. Wtedy się wyrówna.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies