Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Ranczo Szmaragdowa Dolina II 13:32, 11 sty 2021

Do góry
Żeby nikt nie przegapił

Gardenarium napisał(a)
Dla nowych osób odwiedzających mój wątek, także osoby niezalogowane zapraszam do zakupu mojej nowej książki z 25% rabatem OGRODMARZEN (po wrzuceniu do koszyka), znajdziecie tam na pewno wiele nowych porad i nowych zdjęć.

https://lasksiazek.pl/pl/p/Jak-dbac-o-ogrod-marzen-PRZEDSPRZEDAZ/1422

Ogród w remoncie 13:14, 11 sty 2021

Do góry
Margerytka40 napisał(a)

Asiu, patrzę na Twoją brzozową, chyba lepiej będzie z seslerią , co ja piszę, będzie pięknie Śmiałek rzeczywiście dominował, wysoki się wydawał.
Chyba coś już wymyśliłam z moją brzozową w głowie
Przerwa na kawę... 12:46, 11 sty 2021

Do góry
Kombinuję z nasadzeniami na poszerzeniu bo zanim zrobię rewolucję to wole mieć rozplanowaną wielkość roślin. Wtedy wiem, czego mam szukać. Na razie mi wyszło coś takiego.

Tuje mam cięte na wysokości 220 cm. Wyższych nie chcę. Od prawej strony patrząc w ciemnym fiolecie to jodła koreańska. Ja ją formuję. W podstawie ma obecnie jakieś 160 cm, chcę ją puścić do 180-200 w podstawie (szerszą od dołu zrobić bo teraz za szczupła jest). Jej maks. wysokość to 3 metry ale tyle nie uzyska bo ma przycinany czubek wzrostu. Teraz ma 260 cm. Obok, na pomarańczowo jest magnolia Sunsation. W naszym klimacie 5-6 metrów i ok. 2 do maks.3 metrów szerokości. Ona będzie najwyższa z całej tej gromadki. Korona wrzecionowata. U mnie dół ma podkrzesany, korona będzie się zaczynała na 120-160 cm. Wolałabym wyżej niż niżej ale na razie cały patyk ma 2 metry, nie ma co szaleć z podkrzesywaniem. W miarę wzrostu będę formowała wyżej jej pień. Muszę ją posadzić ok. metra od ściany tuj i tyle samo od dołu koreanki. Z tyłu między nimi może być miskant, raczej z tych niższych do 1,5 metra a nie 2-metrowych. Na rondzie na środku rośnie judaszowiec Red Force - 2-3 metry wysokości i podobna szerokość. Ja niestety będę go musiała ograniczać do tych 2 metrów, większy mi tam nie bardzo pasuje. On jest podkrzesany na nóżce takiej 120 cm, rabata jest tam kilkanaście cm wyżej i tego nie będę zmieniała. Ukryję to nasadzeniami. Judaszek pokrój ma taki lekko fontannowy ale w miarę kulisty. Gałęzie się przewieszają. Idealny by był dla mnie w formie takiej poduchy jak Forest Pansy tu na zdjęciu, może się uda. Między judaszkiem a magnolią a właściwie z tyłu za nimi potrzebuję jakiś zielony krzaczor bardziej kulisty/jajowaty 1,5 szerokości x 1,5-2 metry wysokości, raczej nie większy. Coś w zieleni, może się na jesieni w bordo przebarwiać, czerwieni. Stąd był pomysł tu na Red Clouda ale patrzę na tę moją sadzonkę i jakoś tak... no, niekoniecznie to jednak moje marzenie. Jako następny w stronę płotu będzie posadzony kielichowiec Venus -tu ciemny fiolet. Kwitnie na biało. On rośnie do ok. 1,5 metra wysokości, gałązki są takie bardziej zwisające niż do góry, może być szerszy niż 1,5 metra. Na pierwszym płotku od strony tuj hortensje - najchętniej Strong Anabelle. Uparłam się na nie tu, muszę wymyślić co zrobić aby tu rosły. Wśród nich wyższe piętro to oczar formowany na pniu. Przed hortkami jakaś duża rozplenica - będę miała akurat Magic do przeniesienia spomiędzy bukszpanów. Na zielono zaznaczona mahonia, zwykła lub może Apollo uda się upolować. Krzaczek do metra, zimozielony, kwitnie na żółto razem z forsycją lub lekko po niej. Potem rośnie forsycja i z nią nic nie robię. Jest fajna, wielopniowa. Na wiosnę daje takiego kopa kolorystycznego z oczarem i teraz z mahonią by stworzyły tercet. Ostatnie dwa krzaczki to kielichowiec wonny (mam, rośnie obok przy donicy, nie jest szczególnie atrakcyjny, ma ładne kwiaty, pachnie ale... kwiaty jak przekwitają to wyglądają jak przypalone). Ostatni to klon Jordan - tu mam wątpliwości czy tu powinien być ale muszę go jednak gdzieś przenieść z donicy. Na razie jest to mała sadzonka 80 cm ale może urosnąć do 4 metrów i to jest zong. Tu tak 2 metry to maks. Jakby osiągnęła zbyt duże rozmiary to trzeba by było ciąć. W donicy z natury jest ograniczony. W ziemi może wystrzelić. To miejsce i nasadzenie zostawiam na razie do zastanowienia. Opcją jest w miejscu donicy wykucie rabaty na klona. Tia, nie miała baba problemu...
Zacisze Alicji 12:45, 11 sty 2021

Do góry
Alija napisał(a)
A to moje pomocnice - Masza i Nina.

Mi buzia się uśmiecha jak widzę takie towarzystwo a donica z bratkami też mi się podoba, taka inna ciekawa
Pod Biało-Niebieską Chmurką moj Bawarski ogrod na wsi 12:16, 11 sty 2021

Do góry
wnocy bylo -14 brr teraz sie ocieplilo do -4. Niech sie zima wyszaleje a od lutego wiosna

u mnie w weekendbylo rzetworstwo.Stesknilam sie za konfitura pomaranczowa. U mnie w wersji z marchewka- pyszna. I w trakcie przegladaniastarych czasopism znalazlam przepis na konfiture z aronii. Mam jeszcze zamrozonej duzo wiec wyprobowalam - super jest
Milunia w ogrodzie - z widokiem na rozlewisko 12:12, 11 sty 2021

Do góry
MiluniaB napisał(a)

Hej
Udało Ci się coś jeszcze z bylin lub trawek posadzić na różance?
Po przeczytaniu wątku Margaretki40 jestem pod wrażeniem jej różanki z caradonną, pomarańczowym słoneczniczkiem i brązowymi carexami
Tylko u niej róże też w pomarańczu.
Swoją drogą bardzo mi się w tym zestawieniu spodobały
Pamiętajcie o ogrodach 11:39, 11 sty 2021

Do góry
pestka56 napisał(a)

Sesleriom to nie zaszkodzi. Zresztą jeślibyś położyła pod brzozami linie kroplującą i dbała o wilgotność, to wiele gatunków traw i turzyc będzie dobrze rosło. Gorzej będzie z kwitnieniem i wysokością oraz wybarwieniem jesiennym, bo to jest szczególnie uwarunkowane nasłonecznieniem.

Zdjęcia z ogrodów Joanny Kurp (seslerie jesienne pod brzozami) i Marty Jankowskiej (heufleriana). Seslerie pod drzewami jak widać mają się świetnie Oba ogrody możesz znaleźć na facebooku i oba są warte, bardzo warte, obejrzenia w kontekście traw i ich wykorzystania w różnych przestrzeniach ogrodu.

Kasiu to dałaś mi do myślenia z seslerią.
Śmiałka jeszcze nie mam, dopiero myślę, a w donicy to padł Gosi
Zacisze Alicji 11:35, 11 sty 2021

Do góry
Dziś mróz, więc może coś wiosennego dla poprawy humoru.

Na zielonej... trawce :) 11:34, 11 sty 2021

Do góry
AngelikaX napisał(a)
Trochę frontu zdjęcia z gracillimusami trochę nieaktualne, obecnie przed nimi między żurawkami rosną białe zawilce japońskie

Witaj Angelika

Ale masz cudowności u siebie...

Pozdrawiam!
Zacisze Alicji 11:31, 11 sty 2021

Do góry
A to moje pomocnice - Masza i Nina.

Pamiętajcie o ogrodach 11:24, 11 sty 2021

Do góry
Roocika napisał(a)

Kasiu ale tam będzie półcień, seslerie chyba nie dadzą rady

Sesleriom to nie zaszkodzi. Zresztą jeślibyś położyła pod brzozami linie kroplującą i dbała o wilgotność, to wiele gatunków traw i turzyc będzie dobrze rosło. Gorzej będzie z kwitnieniem i wysokością oraz wybarwieniem jesiennym, bo to jest szczególnie uwarunkowane nasłonecznieniem.

Zdjęcia z ogrodów Joanny Kurp (seslerie jesienne pod brzozami) i Marty Jankowskiej (heufleriana). Seslerie pod drzewami jak widać mają się świetnie Oba ogrody możesz znaleźć na facebooku i oba są warte, bardzo warte, obejrzenia w kontekście traw i ich wykorzystania w różnych przestrzeniach ogrodu.

Basia - Mój Świat 10:56, 11 sty 2021

Do góry
Zielona przestrzeń 10:50, 11 sty 2021

Do góry
koliber napisał(a)
Widok mojego zmrożonego przedogródka z balkonu

Sporo stron, ale wybiórczo przejrzałam. masz bardzo ładny ogród, a zacytowane zdjęcie podoba mi się najbardziej z ostatnich
Mój jest ten kawałek ogrodu 10:48, 11 sty 2021

Do góry
A aktualnie jest tak

Mój jest ten kawałek ogrodu 10:43, 11 sty 2021

Do góry
Roocika napisał(a)
Derenie za hortksmi też mnie zaciekawiły Jak gęsto mąż je posądzone? Masz może jakieś wiosenne i jesienne fotki z nimi
Witam się u Ciebie

Witaj

To jest dereń jadalny i z założenia miał tworzyć ścianę za hortensjami, jest posadzony co ok. 1,5m. W ubiegłym sezonie zaczęłam go w końcu trochę przycinać po bokach.
Wiosną pięknie kwitnie na żółto, jesienią ma trochę owoców.

W maju 2020 wyglądał tak:

Nie mam zdjęć z jesieni 2020, więc pazdziernik 2019. Jesienią się pięknie przebarwia.

Ogród w remoncie 10:40, 11 sty 2021

Do góry
Pomysł z paletami mi się podoba.
Jakieś dwa zdjęcia robione na moje prywatne potrzeby projektowe znalazłam

Liniami zaznaczyłam jak przesłona by miała iść. Z tyłu jest bajzlownik i na razie tak zostanie bo to takie zaplecze.
Sezon 2017 u Hanusi 10:17, 11 sty 2021

Do góry
Dziękuję, Irenko. Niech się Nowy Rok spręża, żeby życzeniom stało się zadość.

Wczoraj w południe miałam przez chwilę słońce i widok na góry. Niestety, powiało mocno i z gór zostały tylko chmury, a zaraz potem posypało. Ale na tyle, że mam zimowy efekt na fotce. I to dobre.

Wymarzony sielankowy ogród..... 09:25, 11 sty 2021

Do góry
Monia81 napisał(a)

Hej Monika .
Pozwolisz, że sobie skradnę tą rabatkę. Przepiękna! (muszę sobie przejrzeć cały Twój temat)

Pozdrawiam i życzę wszystkiego dobrego w Nowym Roku.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 09:09, 11 sty 2021

Do góry
Dla nowych osób odwiedzających mój wątek, także osoby niezalogowane zapraszam do zakupu mojej nowej książki z 25% rabatem OGRODMARZEN (po wrzuceniu do koszyka), znajdziecie tam na pewno wiele nowych porad i nowych zdjęć.

https://lasksiazek.pl/pl/p/Jak-dbac-o-ogrod-marzen-PRZEDSPRZEDAZ/1422

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 09:06, 11 sty 2021

Do góry

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies