Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

TAR 15:08, 16 mar 2021

przy moim szczesciu na stowe upitoliłabym sobie obie rece, palec u nogi i wybila oko
Gruszka_na_w... 16:00, 16 mar 2021

TAR napisał(a)
przy moim szczesciu na stowe upitoliłabym sobie obie rece, palec u nogi i wybila oko

Tego właśnie obawiam się u siebie.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 16:03, 16 mar 2021

galgAsia napisał(a)
Haniu, jak ja już tęsknię za ogrodem... U mnie codziennie deszcz, wiatr, zimno. No nie da się robić...
Ten pomysł z siekierką na miskanty wydaje się niezły . Co prawda nie posiadam pieńka, za to mam bardzo milusią i poręczną siekierkę . Pieniek znajdę i spróbuję.

Ostatnio trochę ciągnę nosem po ziemi (przedwiośnie, Panie, przesilenie jak nic ), ale może przyszłym tygodniem złapię wiatr w skrzydła. Wyglądam boćków na przydrożnym gnieździe. To będzie znak, że idzie dobre

Boćków w naszej okolicy brak. Za mało podmokłych łąk.
Tegoroczny marzec jest jak wspomnienie z dzieciństwa. Zimno, buro i deszczowo. Gleba ciumka. Nie wiem, czy uda się w marcu wysiać cokolwiek.
Oby do kwietnia.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 16:04, 16 mar 2021

mrokasia napisał(a)
To ja dziś w ramach dłubania wyskoczyłam na pół godzinki i trochę uprzątnęłam rabatę pojałowcową. Zawsze coś do przodu .

Małymi kroczkami też osiąga się cel.
Gruszka_na_w... 16:07, 16 mar 2021

Gosiek33 napisał(a)
pniaka nie używałam, cięłam maszyną ale padać zaczęło

Szczęśliwa jestem, że cięcie już za mną.Błogosławie wynalazcę urządzenia do zrębkowania. Bez niego byłoby ciężko uporać się z górą gałęzi. Teraz potrzebuję kilku dni bez deszczu, żeby uporządkować bałagan "pocięciowy".
Gruszka_na_w... 16:10, 16 mar 2021

tulucy napisał(a)
Przede mną pierwsze w życiu rozdrabnianie miskantów. Ale najpierw muszę je ściąć plan mam na przyszły tydzień, jak podobno miną przymrozki...

Przygotuj sobie gruby śrubokręt. Przymrozki miskantom niestraszne. One nie lubią jedynie zastoisk wody. Jak każda trawa.
Tamaryszek 13:56, 19 mar 2021

Piszesz, że musisz uporządkować bałagan pocięciowy, a ja na zdjęciach widzę ogród uporządkowany. Co Ty tam będziesz sprzątać?
Pergola mi się podoba. I przyda mi się wymiana opinii o cięciu dereni, bo ze swoimi miałam kłopoty.
Gruszka_na_w... 21:19, 19 mar 2021

Tamaryszek napisał(a)
Piszesz, że musisz uporządkować bałagan pocięciowy, a ja na zdjęciach widzę ogród uporządkowany. Co Ty tam będziesz sprzątać?
Pergola mi się podoba. I przyda mi się wymiana opinii o cięciu dereni, bo ze swoimi miałam kłopoty.

Radykalne cięcie dereni tuż przy ziemi nie wszędzie się sprawdzi. U mnie derenie są częścią nieformowanego żywopłotu. Nie przeszkadza mi to, że osiągają swoje naturalne wymiary. Raptowne ścięcie spowodowałoby nienaturalną dziurę w nasadzeniach. Dbam jedynie o to, żeby zachowały ładne wybarwienie gałęzi zimową porą. Wystarczy wycinanie najstarszych gałęzi.

Ogród tak jak mieszkanie, wymaga wiosennego dopieszczenia. Po cięciu pałętają się jakieś resztki traw, bylinowych badyli plus gratisowe krecie kopce.Akcja "wiosenne porządki" kończy się, kiedy uda się wzruszyć na rabatach glebę i zrobić kanciki. Mam wtedy poczucie ogrodniczego spełnienia.
Gruszka_na_w... 22:00, 19 mar 2021

Od kilkunastu dni rośliny tkwią w oczekiwaniu na start wegetacji. W nocy jest kilkustopniowy mróz, w dzień temperatura zwyżkuje, o ile zaświeci słońce. Aura zmienia się jak w kalejdoskopie. Deszcz, śnieg, słońce. Wczesnym popołudniem było na tyle przyjemnie, że nabrałam ochoty na ogrodowe porządki.

Porozgarniałam na części długiej prostej kopce kretów, wypieliłam sryliony siewek mahonii i irgi błyszczącej, spulchniłam glebę.Wygoniły mnie do domu opady śniegu. Padało do wieczora i teraz znowu trzeba czekać na obsuszenie gleby.

Krokusy i przebiśniegi wciąż czekają na ciepło.

Ranniki już w fazie kończącej kwitnienie.

Gruszka_na_w... 22:08, 19 mar 2021

Jagodzie kamczackiej chłody niestraszne. zawsze pierwsza i do kwitnienia, i do owocowania.

Czosnek w warzywniku nabiera masy.

Zwykle o tej porze miałam już za sobą pierwsze wysiewy w warzywniku. W tym roku będzie spore opóźnienie, ale można już podjadać własny szczypiorek.Prognozy są optymistyczne. podczas świąt ma być bardzo ciepło.
Zbieram się (może jutro się uda) do domowego wysiewu pomidorów.

Dereń jadalny i mahonia też czekają na zapowiadane ocieplenie.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies