Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ptasi gaj

Ptasi gaj

daszum 16:35, 18 mar 2021

pestka56 napisał(a)
Jakiś czas temu Daszun prosiła o rozpoznanie miskanta.
Jest tak jak przypuszczałam, czyli „...nie da się rozpoznać tej odmiany. To zresztą wcale nie musi być odmiana, bo siewek na rynku jest bardzo dużo.” Tak powiedział Tomasz Grochowski, jeden z najlepszych znawców traw ozdobnych. Były różne rozpoznania, ale nic na 100%.
Do wyboru: 'Grosse Fontaine', 'Herman Mussel', 'Kleine Silberspinne', 'Silberfeder', 'Kleine Fontane' i 'Malepartus'.
Z tym ostatnim kompletnie się nie zgadzam, bo go mam i to na pewno nie jest on.

Jest piękny i ja olałabym nazwę

Pestka dziękuję, że zadałaś sobie trud, żeby rozpoznać mojego miskanta.
Faktycznie jest piękny i mniejsza o nazwę.
Teraz jest ścięty i tylko zdjęcia przypominają jego świetność.
pestka56 18:10, 18 mar 2021

daszum napisał(a)

Pestka dziękuję, że zadałaś sobie trud, żeby rozpoznać mojego miskanta.
Faktycznie jest piękny i mniejsza o nazwę.
Teraz jest ścięty i tylko zdjęcia przypominają jego świetność.

Jakbyś coś chciała wiedzieć o trawach, pytaj tu u Eli. Jeśli sama nie będę wiedzieć, to mam kogo odpytać na profilu o trawach ozdobnych na fb.
ElzbietaFranka 12:27, 19 mar 2021

Też bym olała,ale ludzie się pytają chcą kupić, a jak wytłumaczyć w szkółce wygląd. W szkółkach nie mają pojęcia jak te trawy w całej okazałości rosną.

Popatrz Kasia taka syfiasta pogoda u nas. Idę zaraz sprzątnąć balkon tam mi kwitną hiacynty i prymule może oko naciesze. Mam też posadzonego klematisa kupionego w Lidlu miał być to górski santana a to jakiś ciemny fiolet letni.
Trudno zobaczę jak będzie rósł bo zaczyna się ładnie rozrastać najwyżej przesadze na działkę.

ElzbietaFranka 12:59, 19 mar 2021

Przed chwilą dostałam paczkę przyszły nasiona i kłącza ciemiernikow nie widać korzonków, ale widać że coś tam wypuszcza. Ciemierniki drogie jak cholera u nas po 42 zł ale ładne krzaki.

A to nasiona zasieje niech rośnie. Zasiałabym teraz, ale już mi parapetów brakuje w Wawie wszystko obstawione od szałwi omaczonej, onetki, papryka pomidory. Cieszę się z chery Brendy.

Wiaan 13:33, 19 mar 2021

Elu zakulkowałam swoją różę, jestem ciekawa efektu
daszum 17:16, 19 mar 2021

pestka56 napisał(a)

Jakbyś coś chciała wiedzieć o trawach, pytaj tu u Eli. Jeśli sama nie będę wiedzieć, to mam kogo odpytać na profilu o trawach ozdobnych na fb.

Pestka wiem, że o trawach wiesz prawie wszystko
Wykorzystuję to od razu i pytam o zamiennik stipy Pony Tails. Jakie inne trawki dodają lekkości na rabacie?
Mam same potężne trawiszcza i teraz szukam czegoś małego i zwiewnego.
ElzbietaFranka 18:14, 19 mar 2021

Wiaan napisał(a)
Elu zakulkowałam swoją różę, jestem ciekawa efektu

Widziałam nawet napisałam u ciebie,że dobrze, ale nie widzę swojego wpisu jeszcze raz sprawdzę.

Ja swoje dopiero będę kulkowa po niedzieli bo u nas to jeszcze zimno.
daszum 20:23, 19 mar 2021

Ela napisałam u siebie, jak się zrobi cieplej spróbuję zrobić sadzonkę z tej ładnej trawy i Ci wyślę.

Też pozdrawiam i dużo zdrowia życzę.

Pod koniec miesiąca mam być szczepiona tą niepopularną szczepionką. Z jednej strony cieszę się, że będę przynajmniej częściowo zabezpieczona, z drugiej strony martwię się o niepożądane skutki tej szczepionki.
Anabell 20:55, 19 mar 2021

Elu,
czyścia ojejku, odmienić nie umiem czyściec.

nie wysiewaj, ja tyle go wywalam to posadzę do doniczek i zabierzesz.
Dwa dni temu całe wiadro usunęłam.

też przyszły mi nasiona rudbekii Cherokee Sunset i jeszcze jedną Gloriosa Double Daisy.
Ania111 21:08, 19 mar 2021

ElzbietaFranka napisał(a)
Przed chwilą dostałam paczkę przyszły nasiona i kłącza ciemiernikow nie widać korzonków, ale widać że coś tam wypuszcza. Ciemierniki drogie jak cholera u nas po 42 zł ale ładne krzaki.

A to nasiona zasieje niech rośnie. Zasiałabym teraz, ale już mi parapetów brakuje w Wawie wszystko obstawione od szałwi omaczonej, onetki, papryka pomidory. Cieszę się z chery Brendy.

Ela
Ciemierniki śliczne, krzaczki dorodne
Ale cena zwala z nóg

Nasionka też super.
Kiedy wysiewasz?