Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "lilie"

Mój 4 arowy azyl... 23:22, 14 paź 2012

Do góry
Bogusiu, widziałam Twoje lilie i zaskoczona jestem podobnie jak moimi hiacyntami...
Mój 4 arowy azyl... 23:18, 14 paź 2012

Do góry
Piękne sarniaki, smażyłyście? niektóre hiacynty u mnie też wychodzą i lilie a zawilec jeszcze też ma sporo pąków, zrób z patyków malin schronienie dla biedronek, jest w ostatniej Magnolii
Mój 4 arowy azyl... 23:17, 14 paź 2012

Do góry
barbara_krajewska napisał(a)
Co robić z trzema hiacyntami, które postanowiły rozpocząć wegetację?

...nie wiem Basiu...w podobnej sytuacji mam lilie...pączki są już widoczne...może zdążą?
W cieniu - zacieniona 21:19, 14 paź 2012

Do góry
monteverde napisał(a)
Piękne grzybki zauważyłam, że niektóre lilie też u mnie wychodzą i co to będzie? zmarnują się
Nie wiem Aniu,co z nimi będzie... w ubiegłym roku wyszły dwie,ale zdążyły wykwitnąć...te nie maja już zbyt dużo czasu,nie chcę wykopywać i zabierać do domu,trudno,niech sobie jakoś radzą.
W cieniu - zacieniona 21:11, 14 paź 2012

Do góry
Piękne grzybki zauważyłam, że niektóre lilie też u mnie wychodzą i co to będzie? zmarnują się
W cieniu - zacieniona 20:53, 14 paź 2012

Do góry
...Lilie wychodzą,niektóre mają już pączki...pomyliły im się pory roku...
Mój kawałek raju II 23:17, 13 paź 2012

Do góry
Graszka napisał(a)
Ależ Ty masz wielki ogród, a te pomidory, palce lizać. Posadziłam u siebie też dziesięć krzaków, nie wszystkie się udały, dostały plam i były jakieś dziwne. Piękne róże i lilie. Podpatruję, podglądam. I jeszcze jedno, z pierwszego wątku. Piękne okno w kuchni to z winogronem

Graszka w tym roku nie było takiego zwisu, bo winorośl zimą ucierpiała, ale odrasta
Mój kawałek raju II 22:17, 13 paź 2012

Do góry
Ależ Ty masz wielki ogród, a te pomidory, palce lizać. Posadziłam u siebie też dziesięć krzaków, nie wszystkie się udały, dostały plam i były jakieś dziwne. Piękne róże i lilie. Podpatruję, podglądam. I jeszcze jedno, z pierwszego wątku. Piękne okno w kuchni to z winogronem
Grzybienie w naszych stawach - Nymphaea 21:17, 12 paź 2012

Do góry
przemekg napisał(a)
Mariusz cudne lilie wodne pokazujesz czy masz te wszystkie odmiany w jednym oczku wodnym? jeśli tak to czy nie masz problemu z zarastaniem jednych odmian przez drugie silniej rosnące, wiesz może jaka odległość musi być zachowana między poszczególnymi odmianami aby wszystko się nie zrosło i nie pomieszało.
Attraction mam od kilkunastu lat i jeszcze nie doczekałem się tak intensywnie wybarwionych kwiatów, jak u Ciebie, ciekawe od czego to jeszcze zależy?

Na młodych kłączach Attraction jest jaśniejszy, a im starsza roślina tym ciemniejsza. Druga sprawa, to żyzność podłoża - ciemna w żyznych, eutroficznych stawach. W oczkach wodnych rzadko doczekamy się bardzo ciemnej, kosz jest mały, podłoże mało żyzne, a i rozsadzać trzeba co kilka lat.

Nie wiem, czy akceptujecie mój pomysł. Postanowiłem, że zrobię Wam małą galerie/prezentacje odmian, najczęściej spotykanych na naszym rynku; charakterystycznych. Zdjęć mam sporo, to i podzielić się mogę . Zaprezentuję ok 60 odmian.
przemekg napisał(a)
Mariusz cudne lilie wodne pokazujesz czy masz te wszystkie odmiany w jednym oczku wodnym?

Odmiany rosną w stawach, basenach, oczkach wodnych i sadzawce, tak więc od praktycznej strony mogę wyprawiać z nimi co mi się zamarzy, jednocześnie określając cenne spostrzeżenia uprawne.
Jak wspomniałem w przywitaniu, ogrodnictwo to mój zawód i pasja. Tak się w życiu złożyło, że pasję realizuje nie tylko na prywatnym podwórku, ale i w pracy.
Grzybienie w naszych stawach - Nymphaea 20:51, 12 paź 2012

Do góry
Mariusz cudne lilie wodne pokazujesz czy masz te wszystkie odmiany w jednym oczku wodnym? jeśli tak to czy nie masz problemu z zarastaniem jednych odmian przez drugie silniej rosnące, wiesz może jaka odległość musi być zachowana między poszczególnymi odmianami aby wszystko się nie zrosło i nie pomieszało.
Attraction mam od kilkunastu lat i jeszcze nie doczekałem się tak intensywnie wybarwionych kwiatów, jak u Ciebie, ciekawe od czego to jeszcze zależy?
Ogród Danuszy - odsłona 2 15:25, 12 paź 2012

Do góry
Urszulla napisał(a)

tworzę nową rabatę to zachodnia strona ale lekko zacieniona wokół swierka obsadziłam hosty sama wyrosła leszczyna(pewnie sójki posadziły)ja oddam i nie mam pomysłu co dalej chciałm przesadzić lilie i krokosmię w ich miejsce posadze róże ale i tak miejsca dośc może podpowiecie?

Witaj Danusiu, bardzo dawno byłam u Ciebie.
Ja podam Ci moje typy ulubione, ale Ty decyduj sama wg swoich upodobań.
Idąc za głosem Danusi pod świerkiem jest kwaśna gleba najlepsza dla Rododendronów. Posadziłabym kilka Rh tym bardziej że i trochę cienia, a wokół możesz zrobić wrzosowisko (wrzoścće lub wrzosy), hosty niech będą dodatkiem bo jesienią zamierają. I przy Rh pięknie wygląda posadzona jakaś trawa (Morning Light, Variegatus).

Albo patrząc kolorystycznie coś bordowego by ci się przydało????ale liściaste będą gubić liście więc i tak coś zimozielone by było potrzebne....może ktoś coś innego wymyśli...

A tak wogóle to pozdrawiam leśną dziewczynę, oglądałam Twoje grzybki

witaj Ula tez mysle o RH imasz racje z wrzosami i wrzoscami kwitły by wiosna i jesienią dzięki za podpowiedź myslałam tez o czosnkach,daliach i obwódce z bukszpanu
Ogród Danuszy - odsłona 2 00:08, 12 paź 2012

Do góry
Danusza napisał(a)
tworzę nową rabatę to zachodnia strona ale lekko zacieniona wokół swierka obsadziłam hosty sama wyrosła leszczyna(pewnie sójki posadziły)ja oddam i nie mam pomysłu co dalej chciałm przesadzić lilie i krokosmię w ich miejsce posadze róże ale i tak miejsca dośc może podpowiecie?

Witaj Danusiu, bardzo dawno byłam u Ciebie.
Ja podam Ci moje typy ulubione, ale Ty decyduj sama wg swoich upodobań.
Idąc za głosem Danusi pod świerkiem jest kwaśna gleba najlepsza dla Rododendronów. Posadziłabym kilka Rh tym bardziej że i trochę cienia, a wokół możesz zrobić wrzosowisko (wrzoścće lub wrzosy), hosty niech będą dodatkiem bo jesienią zamierają. I przy Rh pięknie wygląda posadzona jakaś trawa (Morning Light, Variegatus).

Albo patrząc kolorystycznie coś bordowego by ci się przydało????ale liściaste będą gubić liście więc i tak coś zimozielone by było potrzebne....może ktoś coś innego wymyśli...

A tak wogóle to pozdrawiam leśną dziewczynę, oglądałam Twoje grzybki
Ogrodnik mimo woli 19:39, 09 paź 2012

Do góry
Kwitną jeszcze 2 lilie wodne...

Zawilec przytulił się do lilaka (bza)

Piwonie pięknie sie przebarwiają

A rybki krzyczą jeść.....

Ogrodowy spektakl trwa ... 18:44, 09 paź 2012

Do góry
Lilie takei cebulowe przesadzam kiedy mam ochotę.... nie mam ochoty tylko wtedy jak kwitna bo mi żal... ale i takie w tym roku przesadzałam.... i kwitły nadal
Moje lilie wydarałam zza problemowej akacji i teraz przesadziłam... w nowe miejsce... jak ma zielone, to przesadz z duż kupką ziemi...
Lilie przesadzałam i w grudniu Nic im nie było
Rododendronowy ogród II. 11:14, 09 paź 2012

Do góry
mira napisał(a)
Witaj Bogdziu !
przepiękne jesienne róże i ekstra zdjęcia
czytałam u Ani asc że wykopałaś lilie - i co z nimi zrobiłaś?? moje mają nową kupkę zielonych liści przy ziemi ale bardzo pasuje mi jej przesadzić i nie wiem kiedy.

pozdrawiam

Miruś u Ani pisałam że wyciągnęłam lilie ale chodziło o lilie wodne. Zwykłe lilie sadzi się albo jesienią albo wiosną więc i tak też sie przesadza . Ja swoje przesadzam wiosną ale jak pilnie Ci zależy to myśle że i jesienią możesz. Ja w niedzielę posadziłam nowo kupione lilie . Pozdrawiam.
Rododendronowy ogród II. 08:30, 09 paź 2012

Do góry
Witaj Bogdziu !
przepiękne jesienne róże i ekstra zdjęcia
czytałam u Ani asc że wykopałaś lilie - i co z nimi zrobiłaś?? moje mają nową kupkę zielonych liści przy ziemi ale bardzo pasuje mi jej przesadzić i nie wiem kiedy.

pozdrawiam
Tatarak trawiasty (Acorus gramineus) 07:55, 09 paź 2012

Do góry
Mariusz dziękuję za informację, a czy w gruncie również zimują u Ciebie?
Ja zamawiając lilie wodne do oczka tak przy okazji i je kupiłem więc póki co małe sadzonki wiec chyba trafią do domu.
Ania i róże i cała reszta :) 22:21, 08 paź 2012

Do góry
Monic napisał(a)
Ooo, jak pisałam post, to wskoczyły nowe fotki z rysunkami. Aniu, może wsadź coś dla kontrastu - może jakieś ciemniejsze fioletowe floksy, albo przetaczniki?

Pomyślałam o szałwii, jest u mnie niezawodna, przetaczniki są jaśniejsze, zbyt niebieskie i szybciej mi przekwitają. Mam różne odmiany.
Chyba, że coś w różu, na przykład te jednoroczne maczki

albo lilie?

i te marcinki mi wpadły w oko, teraz by coś kwitło, ale przydałyby się takie niskie różowe lub niebieskie?
Ogrodnik mimo woli 22:14, 08 paź 2012

Do góry
O matko nie właż do jeziorka bo stawy sobie załatwisz. Mówiłam zeby sznurki przywiazac do lilii i co sznurków nie ma. a myśmy dziś powyciągali lilie, poobcinali liście- suchą noga.
Moja największa pasja - ogród 14:13, 07 paź 2012

Do góry
Urszulla napisał(a)
Kasiu jaki śliczny nowy awatarek!
A jeśli chodzi o cebulki to posadziłam wczoraj lilie od Ciebie, 3 ziemowity od sąsiadki i 2 kupione hiacynty w kolorze żółtym-bananowym. Myślałam że wyjdzie mi z krokusami, ale zabiegi zniweczyły plany. Za to lepiej się czuję i dzisiaj przy wspaniałej pogodzie jesiennej posprzątałam w ogrodzie i skosiłam prawie całą działkę.

Dziękuję, trzeba awatarka zmieniać od czasu do czasu

czyli posadziłaś cebulki, mam nadzieję, że lilie ode mnie ładnie zakwitną
pogoda była wspaniała, dobrze, że wykorzystałaś pożytecznie, ja też robię co się da w ogrodzie
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies