W poniedziałek odwiedziła mnie Iwonka ze "Wzgórza chaosu". Bardzo chciała pocykać fotki, ale zapomniała aparatu więc użyczyłam swojego dzięki czemu mogę Wam pokazać "Szmaragdową Dolinę" okiem Iwonki
Podwórko
Dziękuję
Na jednym storczyku też mam dwie wypustki i boję się ich odciąć. Jak przekwitnie to sprawdzę, czy da się tak wygiąć, żeby tym młodym zasypać korzonki w drugiej doniczce. teraz ma jeszcze 3 kwiatostany. Na forum ogrodniczym kiedyś czytałam, że jak ma 3 korzonki to jest szansa, że się przyjmie. Nie urywamy, tylko odcinamy z kawałkiem pędu. Ja najpierw spróbuję przygiąć, nawet jeśli roślina mateczna musiała by stać pod ukosem.
Swoje storczyki podlewam, lub moczę co tydzień. Nie nawożę ich w trakcie kwitnienia. Po kwitnieniu na zmianę podlewam wodą z banana i odżywką do storczyków, żeby pobudzić je do kwitnienia. Ja moczę storczyki maksymalnie pół godziny.
Miło mi, że i dekoracja konara też Ci się spodobała.
Dziewczyny, zgodne jesteście
Ewa,to trzecie drzewko jak się uda kupić w okolicy to kupię,a jeśli nie to się zobaczy co będzie
Od paru tygodni chce pojechać do dwóch szkółek ale nie ma kiedy, więc mam nadzieję,że w tym tygodniu się uda.
Wklejam zdjęcie jak teraz ta rabata ma wymiary- mogę poszerzyć jeśli radzicie.
A jak jest 5,5 metra miejsca na drzewo/ drzewa to zmieści się np jedno drzewo z szerszą koroną czy dwa np graby?
Elu pierwsze kwitnienie róż mam obłędne, sama nieskromnie się nimi zachwycam. Mam ich 80 sztuk, ale polecić mogłabym tylko kilka. Reszta byle jak u mnie rośnie i chociaż wybierałam róże z atestem to tylko kilka mam zdrowe do tej pory.
Lipcowe róże
Dzięki Gosiu
Planowanie zostawiam sobie na inny czas, chwilowo chyba mam przesyt
Zapomniałam, że spacer po arboretum w niedzielę, to nie do końca fajny pomysł, dopisała nie tylko pogoda, ale też tłumy zwiedzających
Na szczęście kilka moich ulubionych miejsc udało mi się uchwycić bez ludzi
Znalazłam fajnego klona okrągłolistnego i hortensje z mojego ogrodu, tylko o niebo ładniejsze
Bo naprawdę fajnie Ci wyszła ta rabata. Co do zimy mamy tak samo. Ja zaczynam cierpieć w momencie zmiany czasu na zimowy i tak do wiosny, no choć do lutego bo wtedy już zaczyna mnie nosić i szukam oznak wiosny
Dziękuję Biały storczyk miał 5 kwiatostanów - każdy po 10 kwiatków, różowy ma ponad 50 kwiatuszków. Miałam obciąć pędy po tym kwitnieniu, ale jestem ciekawa, czy mogą mieć jeszcze więcej kwiatków.