Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Ogród bez reguł 22:33, 12 wrz 2020

Do góry
galgAsia napisał(a)
Popołudniowa sesja z krzesłem w roli głównej

nic dziwnego, że Ci jest przyjemnie
ten Twój ogród jest cudnie relaksujący, Asiu

Ptasi gaj 22:09, 12 wrz 2020

Do góry
Miałam dzisiaj gości Mirka z mezem.
Piękna cudowna pogoda szkoda, że krótko bo ciągle każdy gdzieś pędzi. Otrzymałam trawki i baptysje. Mirka też odjechała z roślinami. Nie wiem czy się podobało chyba tak inaczej wygląda ogród z fotek inaczej w realu.

Mirka nie różana więc nie było na ten temat dyskusji, ale były inne tematy.
Nie było fot jestem nie fotogeniczna nie lubię się focic co zrobić taka jestem.

Chociaż nóżki pokaże.

Piękna i bardzo pachnąca Munster Woody

Po lewej Queen of Sweden, ta po prawej bardzo ładna kolor pomarańczy fota nie wyszła.

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 22:04, 12 wrz 2020

Do góry
KasiaT napisał(a)
Witam serdecznie po raz pierwszy, mam pytanie i proszę o poradę. Działka jest duża 2200 m2, na końcu działki jest ogromna lipa 80 letnia, okolice to: działki rolne oraz lasy sosnowe i sporo brzóz. Mamy wstępny plan ogrodu, w którym część południowa -zachodnia (na zdjęciu na prawo od lipy) ma stanowić taki "lasek". Wymiar lasku to ok 13x11 m - zaplanowano tutaj brzozy brodawkowate (są już posadzone 6 sztuk) i sosny pospolite, tył ogrodzenia jest obsadzony bluszczem hedera helix a przed ogrodzeniem są nasadzone forsycje pośrednie, w wielu miejscach jest też posadzony barwinek.
Jeśli chodzi o brzozy to nie mam wątpliwości ale z sosną już jest problem ponieważ naczytałam się na ogrodowisku same zniechęcające opinie i teraz nie wiem czy rezygnować z tych sosen czy szukać jakiegoś zamiennika liczę na Wasze porady. Zaplanowanych jest 15 brzóz i 15 sosen - plan był taki aby zasłonić sąsiadujące budynki gospodarcze. Co robić?

Nie sadzić ani sosen, ani brzóz. Posadzić świerki serbskie. Zasłonią dużo lepiej.
Przedogródek pod dębem 21:53, 12 wrz 2020

Do góry
dzisiaj charytatywnie sprzątałem park wokół ruin pałacu
Przedogródek pod dębem 21:53, 12 wrz 2020

Do góry
dzisiaj charytatywnie sprzątałem park wokół ruin pałacu
Dla odmiany czas na zmiany... 21:27, 12 wrz 2020

Do góry
Chwasty w trawniku 21:27, 12 wrz 2020

Do góry
misiek80 napisał(a)
Czy Pumę e69 na chwastnice stosujecie w proporcji 1,2l/1ha/200-300 lH2O? A to na zdjęciu,to co za chwast? Czym albo jak się go pozbyć?

To chwast dwuliścienny - opryskaj Chwastoxem.
Dla odmiany czas na zmiany... 21:24, 12 wrz 2020

Do góry

Róża tłoczy

Borówki ostatnie owoce

Dla odmiany czas na zmiany... 21:20, 12 wrz 2020

Do góry
Dziś trochę zdjęć. Zbliżenia same. :—)

Ranczo Szmaragdowa Dolina II 21:15, 12 wrz 2020

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)

Już dwa sezony kupuję te kwiaty ale po posadzeniu kwiaty przekwitają i nie tworzą nowych. Próbowałem w różnych miejscach - zawsze tak samo. Nie mogę się dochować dorodnych, długo kwitnących kęp.
Ogród z wilkiem zamkn. 21:10, 12 wrz 2020

Do góry
Magleska napisał(a)

Zakończyłam przeróbki ........
stara część już mnie zadowala .....oby ten stan trwał i się nie zmienił do wiosny

nowa część będzie jeszcze dopracowywana stopniowo-tam dopiero roślinki muszą się rozrosnąć ,bo większość z własnych podziałów ....na pewno czeka mnie poszerzanie rabat w niektórych kawałkach ....

a dziś .......
poprawiłam nową skarpę-poszerzyłam ,zrobiłam kanciki ..... -mam tam miejsce na jakieś drzewo -a mam jeszcze kilka chciejstw na liście

teraz biorę się za dopieszczanie mojego warzywnika ( ogródka kuchennego )....
chciałabym ,żeby eM mi zrobił jeszcze ze 4 skrzynie i ze 3 pergole ....
i oczywiście marzę o szklarence ....może w przyszłym sezonie

a na przyszły sezon zostawiam rabaty wokół przyszłej wiaty .....teraz będę tam sypać skoszoną trawę i dopiero wiosną zacznę cokolwiek robić na tym kawałku
na razie ta część straszy ....ale trudno ...nie da się mieć wszystkiego od razu
miskanty te co były suche ściełam -zostało kilka niedobitków ,ale pewnie też je zetnę -bo widzę ,że też podsychają ...

Miłego wieczorku
od przyszłego tygodnia będzie mnie tu mniej i nie będę Was już zmęczać taką ilością fotek
lecę teraz do moich ulubionych ogrodów

Ależ Ty pędzisz z robotą. Szast, prast i rabata. U mnie to tak długo trwa!
Ogród Cioci cz. 3 21:09, 12 wrz 2020

Do góry
malgorzata_szewczyk napisał(a)

Rutewka gigant urosła i cieszę się że tak ją posadziłam.

Teraz już prawie wszystko różowe.

Ale efekt
Ogród ponad miarę - czyli trudne początki 20:57, 12 wrz 2020

Do góry
Dziś posadziłam Hakonechloe Greenhills dookoła piaskownicy. Na ukosie od strony tarasu między hakonechloe przesadziłam spod brzóz liliowce Stella D'Oro (zostawiłam tam tylko jedną na widoku). Będzie im tam lepiej niż za kosaćcami. Nie cyknęłam fotki, może jutro. Zostało mi tylko miejsce do obsadzenia za basenem. Ale to będę już dumać jak złożymy go na zimę. Póki co zapowiadają znów upał. Dziś było 26 stopni, a ma być nawet 30. Huśtawka zawędrowała na tył ogrodu, lepiej mi tam pasuje. Posadziliśmy też dziś nowe tuje brabanty przy ogrodzeniu (5sztuk, bo mieliśmy lukę).

Próba kamienia (chyba będzie żółty, ten szary jakiś za smutny)

Pęcherznice posadzone, sypnęliśmy jednak korę, bo stwierdziłam, że byliny w grupie będą mieć lepiej w korze niż w tym kamieniu. Będą chyba tawułki Astilbe Cappuccino (biała) i tawułka Astilbe Fanal (czerwona)

Trawnik po kolana, tylko z przodu udało się dziś skosić. Zdjęcie z daleka, szałwia omszona do przycięcia, bo już nie wygląda reprezentacyjnie.

Berberysy nadal nie posadzone.

Trwa walko o ratowanie rododendora, którego chyba najnormalniej w świecie zasuszyliśmy podczas urlopu. Dziś jeszcze w ruch poszedł Larvanem, bo opuchlaki też robią swoje ..

Jutro odpoczynek..
Ogród z wilkiem zamkn. 20:57, 12 wrz 2020

Do góry

Zakończyłam przeróbki ........
stara część już mnie zadowala .....oby ten stan trwał i się nie zmienił do wiosny

nowa część będzie jeszcze dopracowywana stopniowo-tam dopiero roślinki muszą się rozrosnąć ,bo większość z własnych podziałów ....na pewno czeka mnie poszerzanie rabat w niektórych kawałkach ....

a dziś .......
poprawiłam nową skarpę-poszerzyłam ,zrobiłam kanciki ..... -mam tam miejsce na jakieś drzewo -a mam jeszcze kilka chciejstw na liście

teraz biorę się za dopieszczanie mojego warzywnika ( ogródka kuchennego )....
chciałabym ,żeby eM mi zrobił jeszcze ze 4 skrzynie i ze 3 pergole ....
i oczywiście marzę o szklarence ....może w przyszłym sezonie

a na przyszły sezon zostawiam rabaty wokół przyszłej wiaty .....teraz będę tam sypać skoszoną trawę i dopiero wiosną zacznę cokolwiek robić na tym kawałku
na razie ta część straszy ....ale trudno ...nie da się mieć wszystkiego od razu
miskanty te co były suche ściełam -zostało kilka niedobitków ,ale pewnie też je zetnę -bo widzę ,że też podsychają ...

Miłego wieczorku
od przyszłego tygodnia będzie mnie tu mniej i nie będę Was już zmęczać taką ilością fotek
lecę teraz do moich ulubionych ogrodów

Nasze hortensje urzekające kwiatami przez długi okres :) 20:53, 12 wrz 2020

Do góry
Phantom
Mus owocowy w miejskiej dżungli 20:52, 12 wrz 2020

Do góry
mar_za napisał(a)
Posadziłam wrzosy w donicach

Hahahaha jak pisze popkarol "buhahahaha" Ale wrzosy dorodne. Moje "wrzosy" bardziej rude som
W samym słońcu 20:47, 12 wrz 2020

Do góry
No właśnie chciałabym tam jakieś drzewo...tylko jakie?
Mam takie zdjęcie
Na zdjęciu darń zerwana bo turkucie wybierałam
Ewa,zaraz te trawy pooglądam
Nasze hortensje urzekające kwiatami przez długi okres :) 20:46, 12 wrz 2020

Do góry
Wims Red
Nowa działka, nowy ogród, nowy dom, nowe życie :) 20:31, 12 wrz 2020

Do góry
Ładne różyczki okrywowe znalazłam w tej szkółce dziś, ale teraz na nie patrzę... Ładne czy nieładne?

Ta była ładna/dziwna/mój typ

Jutro sadzenie po południu, dziś nie miałam siły na nic. Jola przyjechała,ale fajnie, jutro jedziemy odwiedzić Aganie w jej pięknym dojrzałym ogrodzie
Małymi krokami-Ogród Wioli 20:29, 12 wrz 2020

Do góry
Wiolka5_7 napisał(a)

dzieliłam tylko na pół... kępy były spore ,tak wyglądały po podziale...

Ja muszę mocno je podzielić bo z 14 sztuk muszę zrobić 90
Zastanawiam się jeszcze nad przesadzeniem i podziałem na pół 6 rozplenic moudry... i trochę się bojam to zrobić
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies