Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Sezon 2017 u Hanusi 14:39, 14 gru 2020

Do góry
Niestety, taki prawdziwy to był włąśnie 10 lat do tyłu. W grudniu na dodatek.

Świerk serbski - Picea omorika 14:04, 14 gru 2020

Do góry
mazia_ku napisał(a)
Dzień dobry,

Bardzo potrzebuję wsparcia i mądrej rady...
Miałam posadzone świerki serbskie 12 sztuk w szpalerze. Sadzone w zeszłym roku w październiku. Z 12 zostało mi aktualnie 9 i wśród nich widzę że z kolejnymi dwoma robi się to samo co z poprzednimi trzema które wyschły i zostały przeze mnie już usunięte
Usychanie objawia się zmianą koloru na jaśniejszy zielony i igły powoli usychają. Co to może być? Po kolei atakuje koleje choinki.Jak usuwałam poprzednie nie zauważyłam aby z korzeniami działo się coś złego. Podłoże mamy gliniaste ale 30 cm jest nawiezione dobrej ziemi. Zresztą przy sadzeniu też były podsypane dobrą ziemią (nie do iglaków). Nawwożone florowitem uniwersalnym. Rosną bez agrowłokniny, podsypane korą.
Próbowałam je ratować topsinem ale to nie pomogło.

Chętnie odświeżę pytanie- bo u mnie to samo -na 90sztuk 3 są inne, żółte tak jak by powoli usychały.

Sezon 2017 u Hanusi 13:42, 14 gru 2020

Do góry
Tak, Jolu,jest nadzieja, i może mi wtedy wigor wróci. Jeszcze tylko świąteczne hopsztosy przeżyć i będzie fajnie. Karola już wysiała paprykę, też muszę wcześniej ruszyć z wysiewami niektórych.

Serweta, zwykła chińszczyzna, ale raz do roku można wykorzystać. Możliwości ruchu za wiele już nie mam, może trzeba przestawić się na rękodzieło? Trochę przydasiów po kątach mam pochowane, Przyjdzie światło, to i natchnienie się znajdzie.
Zima 10 lat temu

Zieleń, drewno i antracyt 13:26, 14 gru 2020

Do góry
Dzięki Basiu, choinkę też już dziewczyny ustroiły, tylko trzeba jej jeszcze pierniczków dodać

U nas 8stopni w cieniu i słońce
Znowu na wsi 13:09, 14 gru 2020

Do góry
Moja ulubiona kompozycja w donicy pokazywana do znudzenia

wspaniała ta kompozycja
Ale pewno trzeba często podlewać, to rośliny lubiące wilgoć.
Często zmieniasz im ziemię?
Znowu na wsi 12:53, 14 gru 2020

Do góry
Nadzieja na wiosnę - te kijaszki to zasieki przeciw czworonożnym

Kalina jak zwykle umila smętny zimowy czas.

Znowu na wsi 12:46, 14 gru 2020

Do góry
Przedogródek

Wracamy

Odrobina koloru

Zieleń, drewno i antracyt 12:43, 14 gru 2020

Do góry
Pierniczki na choinkę (takie kruche) dziewczyny będą piekły w czwartek, może coś odpowiedniego do wianka wyskrobię

Jeszcze mi jeden z winobluszczu do zrobienia został. Mam sporo gałęzi z jodły od choinki, ale nie wiem, czy nie za ciężkie do niego. Chyba poczeka jeszcze sobie na nadejście weny

PS. Czy u Was też wiosna za oknem?
Znowu na wsi 12:40, 14 gru 2020

Do góry
Moja ulubiona kompozycja w donicy pokazywana do znudzenia

Przy wejściu do domu

Znowu na wsi 12:34, 14 gru 2020

Do góry

Znowu na wsi 12:28, 14 gru 2020

Do góry

Znowu na wsi 12:23, 14 gru 2020

Do góry
Grudniowy ogród. Było kilka dni z niewielkim mrozem , do -3 st. Dzisiaj koło południa 4 st. na plusie, pokazało się słońce.

Kontrasty faktur w zieleni

Słoneczny Ogród 12:05, 14 gru 2020

Do góry
SlonecznyOgrod napisał(a)
Śliczne detale posypane cukrem

Cudownie popruszyło, popudrowało pocukrzyło w ogrodzie roślinki, trawnik, trawy
Co ja widzę malwy... rodziawiłam się i gapię
Sezon 2017 u Hanusi 11:15, 14 gru 2020

Do góry
Niestety, już wolna jestem w robocie, a po covidzie, jeszcze bardziej "skapcaniałam".
Trudno na to lekarstwa nie ma, jedyne możliwe to dla mnie ogród, ale ten w odstawce na 2 miesiące jeszcze, No może za trzy, ale dobrze sobie pomarzyć.

Wczoraj Łucja obwieściła nowe światło, to już raźniej. Przynajmniej w myśli, bo za oknem nadal szarówka. Amarylisty jeszcze mam w piwnicy. I wyciągnę je dopiero po Sylwestrze. Z uwagi na długą jesień, nie chcę ich za bardzo przyspieszać. Dziś archiwalne fotki. I" światełko w tunelu"

Trzymajcie się i nie dajcie się!

Migawki z ogródka 10:31, 14 gru 2020

Do góry
Śnieg, śnieg... Był i nie zaszkodził w zasadzie
Chryzantemy z akcji wspierania już gruncie... Ostatnie podrygi Sea foam, która chyba aspiruje do pnącej English Garden też się ciągle wysila i jeszcze nawet jakieś pączki tam ma...

I niezłomne The Fairy w ogrodzie i Lovely Fairy wzdłuż ogrodzenia...
Migawki z ogródka 10:26, 14 gru 2020

Do góry
Dokumentacja prac ziemnych
Kompostownik pełen komora najbliższa to towar najświeższy, lekko przysypany ziemią kompostową. Tutaj będziemy odkładać jeszcze w przyszłym roku, mam nadzieję, że przez zimę trochę to wszystko osiądzie.

Było i ni ma a kolejna czeka do rozbiórki. Ale to już wiosną raczej, bo teraz to jeszcze m jakieś prace z podłączeniem deszczówki będzie prowadził ziemia przewieziona w miejsce przyszłej szklarenki, ścieżka po lewej niestety już wiosną, nie zdążyłam teraz. Część starej rabaty z borówkami przykryta się.ią i włókniną, z nadzieją, że chwasty padną. Przy okazji widać różnicę poziomów, musimy sporo podnieść warzywnik. Dobrze, że jest ziemia ze skrzyń... Jeszcze 5 jest do rozebrania.
Migawki z ogródka 09:53, 14 gru 2020

Do góry
Zmobilizowałam się

Przyznam się szczerze, że jeszcze nigdy nie zamykałam sezonu ogrodowego w grudniu. A tymczasem w tym roku zamknęłam go tydzień temu... Tak mi się przynajmniej wydawało, bo wczoraj mój m, prowadząc swoje prace ogrodowe, czyli rozbierając skrzynię warzywną, wykopał mi tonę przeoczonych przeze mnie cebul tulipanów. Muszą być duże, skoro ne zauważył i odłożył. Czyli muszę znaleźć im miejsce.

Od tygodnia mamy już świąteczne dekoracje w wejściu do domu. Przez moment było nawet bajkowo...

Poza tym kwitną krokusy jesienne, wsadzone rzutem na taśmę. Śnieg im nie zaszkodził.

A prace ogrodowe cóż... Zakończenie nastąpiło z powodów ode mnie niezależnych, pogoda nie pozwala już na moje dłuższe roboty... Ale m jeszcze działa, rozebrał stary kompostownik (udało nam się przerzucić wszystko do nowego, który jest prawie zapełniony już (!). Jedna ścianka starego została, trzyma mi nowo ułożony placyk. A wczoraj, kiedy ja latałam "na szmacie", m rozebrał tę skrzynię, o której powyżej było, i rozplantował ziemię z niej w miejscu przyszłej szklarenki. Zdjęcia będą,jak wyjdę dorzucić do stołówki. Straszny apetyt mają te skrzydlate łobuziaki
Szmaragdowy Zakątek 02:31, 14 gru 2020

Do góry
A tak w kwestii formalnej …
U mnie w szmaragdowym kwitnie róża!
Przypominam, że mamy prawie połowę grudnia !!!

Szmaragdowy Zakątek 02:29, 14 gru 2020

Do góry
Kolejny „wypad” ekipy łódzkiej był już w klimacie świątecznym…
6 grudnia ulica Piotrkowska w Łodzi rozświeciła się milionem światełek !!!

Szmaragdowy Zakątek 02:26, 14 gru 2020

Do góry
A teraz my…wersja „pandemiczna” i „na luzie”

oraz wersja „piknikowa” czyli coś na ząbek i coś cieplejszego celem profilaktyki przeciw przeziębieniowej
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies