Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "ElzbietaFranka"

Bylinowa łąka 10:10, 10 maj 2018

Do góry
Gosialuk napisał(a)
Elu na razie prąd jest tylko z agregatu. I w tym roku chcemy na studni zamontować pompę abisynkę.
Krwawnicę już w tamtym roku wykopałam z bagienka nieopodal i posadziłam na dole tam gdzie tojeść. Tylko szkopuł w tym, że ja ją rozpoznaję dopiero jak kwitnie. Muszę w tym roku bardziej się postarać i jakoś oznaczyć sobie miejsca, gdzie rośnie. I dosadzić więcej, bo bardzo mi się podoba.
Co do skrzypu to rozumiem doskonale, bo mi też nieproszony się pcha. Gorszy od niego jest jednak podbiał, bo po pierwsze ma korzenie jeszcze bardziej kruche niż podagrycznik, a po drugie jak zostanie, to rosną potem takie wielkie liście gotowe pochłonąć wszystko wokół siebie.
Na razie podważam łopatką i wykopuję ile się da z korzeniami.

Na poczatku tez duzo roslin pousuwalam teraz juz tak szybko nie pale sie wiosna do pielenia bo mozna wyrwac to co pozyteczne.
Tez pousuwalam krwawnice, ale juz nasadzilam. Mowia i pisza, ze ekspansywna to nieprawda musialabym juz miec caly ogrod zajety krwawnica a co chwile dokupuje, bo mi sie podoba a nie krzewi się.
Ptasi gaj 09:57, 10 maj 2018

Do góry
A to Lilaki o poranku

Ogród z łezką II 08:10, 10 maj 2018

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)
Kasiu piekny ten Edelwaiss ogladalam, ale powoli rosnie wiecej cm w szerz niz w wysokosci.
Kasiu piszesz, ze nie kwitnie. Czytalam kiedys, ze rododendrony gdy wyouszczaja przyrosty zawiazuja paki kwiatowe nie moga miec sucho wtedy pak sie nie wyksztalci. Musi byc stale wilgotna gleba.
Jest w tym prawda, gdyz na osiedlu mamy rododendrona, jak go sama podlewam lipiec sierpien to i paki zawiazuje. Rosnie na gorce i tam sucho wiec trzeba podlewac. W tym roku nie ma ani jednego kwiatu nie podlewalam go i ogrodnik tez mial w nosie.
W zeszlym roku wiosna mial mnostwo kwiatow bo byl nawozony i podlewany.

Nie to nie to u mnie. Mam 4 rodki w szeregu, linia nawadniająca pociągnięta...tamte 3 kwitną, a ten nie
Bogdzia mówiła, że są takie rodki, które kwitną dopiero po paru latach. A ja wierzę Bogdzi. Tym bardziej, że u mnie była i widziała jak są posadzone.
Ogród kwiatowy 00:32, 10 maj 2018

Do góry
violaskom napisał(a)
Dzisiaj nie wytrzymałam i pojechałam na zakupy. Tym razem nie do R, zrażona przygodą Eli.
Dzisiejsze zakupy.

A ty wiesz, ze napisalam do nich w niedziele i nie ma odzewu.
Tak samo mialam z Rozarium w zeszlym roku przyszla paczka z rozami i wszystkie byly z ziemia wymieszane. Napisalam wyslalam foty i zadnej reakcji.
Doniczki powkladane do paczki bez zabezpieczenia.

Jednak dobra firma rozana to Ćwiek i Hyzy.

Piekne nabytki. I zobacz jakie dorodne. U mnie obok w szkolce tez takie ladne sprzedaja, ale nie zawsze maja to co chce.
To jest taka szkolka pod klienta miastowego balkonik obsadzic, ale tez i znawcy przyjezdzaja. Mozna roznych ludzi poznac i to z swiecznika.
W moim małym ogródeczku - Dorota 00:19, 10 maj 2018

Do góry
Dorotka wiesz, ze te moje floksy sa z trzech doniczek? Jak kroliki sie rozmnazaja. Wsadze po okwitnieciu urywam reka jak trawe wsadzam do ziemi i za miesiac maja korzenie a wiosna juz podusie.

Piszesz ze bordowy i inne z patykow a to tak mozna bzy rozmnozyc?
Ptasi gaj 00:03, 10 maj 2018

Do góry
gosika67 napisał(a)
A paw to wygląda jak sztuczny, pięknie rozłożył ogon.

Przy kosciele lataja na wolnosci jest tego sporo pawie i pawice nawet bialy jest. Strasznie wrzeszcza. Nie dosyc, ze dzwony wala rano to pawie tez halasuja.

Na wsi dalszy sasiad ma pawie tez halasuja.
Ogród z łezką II 23:25, 09 maj 2018

Do góry
Kasiu piekny ten Edelwaiss ogladalam, ale powoli rosnie wiecej cm w szerz niz w wysokosci.
Kasiu piszesz, ze nie kwitnie. Czytalam kiedys, ze rododendrony gdy wyouszczaja przyrosty zawiazuja paki kwiatowe nie moga miec sucho wtedy pak sie nie wyksztalci. Musi byc stale wilgotna gleba.
Jest w tym prawda, gdyz na osiedlu mamy rododendrona, jak go sama podlewam lipiec sierpien to i paki zawiazuje. Rosnie na gorce i tam sucho wiec trzeba podlewac. W tym roku nie ma ani jednego kwiatu nie podlewalam go i ogrodnik tez mial w nosie.
W zeszlym roku wiosna mial mnostwo kwiatow bo byl nawozony i podlewany.
Ptasi gaj 23:07, 09 maj 2018

Do góry
Dorota123 napisał(a)
Rulon z floksów wygląda zjawiskowo, miałam kiedyś ten gatunek floksów, ale gdzieś przepadł. Ogród pięknie się rozkręca.

Dorotka rozkręca się teraz pierwsze skrzypce grają Lilaki Majera. Mam otwarte drzwi tarasu zapach rozlega się wszędzie bo mam 3 szt.

Mniejszy taki zapachowy wieczór i pięknie jest.

Większy jeszcze nie cały rozwiniety

Ptasi gaj 23:01, 09 maj 2018

Do góry
Kindzia napisał(a)
Cunningham`a miałam, oddałam. Bardzo szybko kwitł u mnie, szybko rośnie, w kulkę. Ładny pokrój krzewu. Ale on przekwitł, a potem dopiero pozostałe 3 zaczynały...denerwowało mnie to i wymieniłam. Na Edelwaissa, ten jeszcze nie kwitł...a mam go 3 lata. To kara. Bogdzia mówi, że on potrzebuje więcej czasu...

Kindziu ja cunningham's... Mam darowanego a koniowi w żeby.... W każdym razie to fakt bardzo szybko rośnie. Wcześnie kwitnie bardzo ładnie wygląda jak nie ma pakow rozwiniętych. Potrzebuję dużo wody jak ma sucho od razu kwiaty oklapniete i lepiej jemu w cieniu.
Wniosek, że rośliny że sobą rozmawiają zwierzęta też.
Zobaczylam tego Edelwaissa nie ma porównania piękny jest. Ale bardzo powoli rośnie szerszy niż wyższy.
Ptasi gaj 22:48, 09 maj 2018

Do góry
U nas chmury wychodziły i popadalo nie wiele. Podlewałam wieczorem.
Nie wiem jak w Wawie czy padało telefony milczą boją się co znowu chce.

W każdym razie trawniki przy ulicach już wysychaja, nie kosza traw jak nigdy bo za sucho.
U nas codziennie patelni.
Ptasi gaj 22:40, 09 maj 2018

Do góry
gosika67 napisał(a)
Ładnie u Was, rabata przykościelna zadbana, musi tam być dobry ogrodnik i kochać to co robi.

Proboszcz raz w tygodniu je swiecona kropi. Tak mi powiedział na serio.

Widziałaś jak sekwoja rośnie. A ogrodnik taki jak ja ksiądz.
Co go spotkam do go pouczam choćby wczoraj z podlewanie. Przez 2 lata mówiłam mu ze modrzew piękny choruje miał jakieś robactwem nawet mu wpisałam na kartce co ma kupić i tak Pryskał prawdopodobnie w ogóle i jesienią go ściął.
Ptasi gaj 22:26, 09 maj 2018

Do góry

Reniu bede jutro na dzialce to sie dowiem o ile sie nie mele ma jeszcze metke.
Jezeli chodzi o tsugi jak kupilam to mialy paliki bambusowe mialy ok 1 m wysokosci. Choiny raczej rosna prosto. Pieniek sie nie wygina. Jedynie kontroluj boczne odnogi aby byla gesta lekko przycinaj w przyszlym roku.
Posadz i podlewaj lubi wode ale na razie nie zalewaj.

Ok dziękuję moje też właśnie miały paliki bambusowe i em po posadzeniu dał poważne drewienko, co by prosto rosło, ale jak nie trzeba...

A co do rododendrona nie zwróciłam uwagi na liście tyle kwiecia, a oglądałam na komórce
Ogród z łezką II 19:55, 09 maj 2018

Do góry
Kasiu u nas ukrop leje się z nieba pojedyncze chmurki na niebie.
Jadę aby pod wieczór coś zrobić i wczesnym rankiem bo w dzień masakra.

Azalia która kupiłaś piękna też kupię bo ich sporo u nas. Ma niepowtarzalny kolor bursztyn ze złotem i żółcia.
Moim zdaniem wszystkie ładne, ale niektóre mają to coś, że wchodzisz do szkółki i myślisz ta Najładniejsza.

To nie mój kolor azalii, ale chciałam tam inny niż różowy. Po drugiej stronie ogrodu mam biskupią, lawendową, różową i białą. Za dużo by tego szczęścia na raz było. Ale pachnie nieziemsko I świeci

Musisz na zmianę temperatury poczekać, bo się zajedziesz na tym słońcu. Dmuchnę do Ciebie, u nas dobra temperatura do robienia w ogrodzie
Japoński ogród Reni i Matiego 17:28, 09 maj 2018

Do góry
Reniu nie mam białej azalii to rododendron. Nazwę zobacz u mnie. Biała azalie widziałam wczoraj też na moim wątku nazwa jak chcesz to zobacz.
Ptasi gaj 17:25, 09 maj 2018

Do góry
Rododendron Nazywa się cunningham's show white

Ogród z łezką II 14:48, 09 maj 2018

Do góry
Kasiu u nas ukrop leje się z nieba pojedyncze chmurki na niebie.
Jadę aby pod wieczór coś zrobić i wczesnym rankiem bo w dzień masakra.

Azalia która kupiłaś piękna też kupię bo ich sporo u nas. Ma niepowtarzalny kolor bursztyn ze złotem i żółcia.
Moim zdaniem wszystkie ładne, ale niektóre mają to coś, że wchodzisz do szkółki i myślisz ta Najładniejsza.
Ptasi gaj 14:37, 09 maj 2018

Do góry
Cd koscielne

Ptasi gaj 14:34, 09 maj 2018

Do góry
Cd koscielne

Ukojenie 11:21, 09 maj 2018

Do góry
Aurelllia napisał(a)
Zojka ja już cynie dwa tyg temu posiałam i właśnie jutro, albo pojautrze będę wysadzać
co do ślimaków bezmuszlowych na razie brak - uffff
z muszlami są, ale to jeden dwa na rabatce więc jeszcze nie najgorzej - susza duża i to im widać nie sprzyja

Nie chce nic mówić aby nie zapeszyc, ale ślimaków u mnie brak.
Ja zamierzam dopiero dzisiaj albo jutro wysiąć cynię i tam inne co wyrośnie to wyrośnie ziemia nagrzana to szybko powschodzi.
Jeszcze Macieja nie posiana ale samo Siejka są więc będzie wcześniejszą i późniejszą. Smagliszka też się wysiała coś werbeny nie widzę w glebie czekam aż wyrośnie, ale chwasty już wyższe więc chyba wszystko Motyka zeskrobie i posadzę nowe.
Ptasi gaj 11:12, 09 maj 2018

Do góry
Też rododendrony piękne które zamierzam kupić na nową rabatem kwasolubow azalie powyższe też.

Ten piękny

Dużo też polskich odmian tzw królewskich np Bolesław Chrobry, Kazimierz Odnowiciel już nie pokazuje fot można sprawdzić w necie

Długo mi się foty ładują ale ta na koniec przykościelna

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies