Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » W moim małym ogródeczku - Dorota

W moim małym ogródeczku - Dorota

Dorota123 20:46, 09 maj 2018

Pola napisał(a)
Dorotko, piękne bzy też je bardzo lubię, nie mam ich w ogrodzie bo rosną u sąsiadki
Masz bardzo dużo pięknych kompozycji
Dziękuję, miło mi, że Ci się podoba to co tworzę

Dorota123 21:01, 09 maj 2018

danuta_szwajcer napisał(a)
Ale masz cudny ten powojnik, chyba się skusze bo zawsze myśle, że nie na nasz klimat ale widać jak pięknie Ci zakwitł, masz go w jakimś ekstra osłonietym miejscu? Azalie masz piękne Pozdrawiam U mnie też susza
Mója Montana rośnie około metr od ściany domu od wschodniej strony. Od południa jest osłonięta bzami i bukszpanami, więc jest w zaciszu. Mam też drugi taki clematis od zachodniej strony, ale tamten nie kwitnie tak obficie. Obydwa w ubiegłym roku umarzły w maju . Startowały od zera po przymrozkach, wszystkie pędy są ubiegłoroczne. Dziś wreszcie miałam deszczyk, nie za duży, ale zawsze coś. Ziemia nasiąka na 1 cm.

Dorota123 21:15, 09 maj 2018

yolka napisał(a)
Rubens masz prześliczny, a lilaków jak w arboretum.
Tak wygląda moja pełna glicynia, tylko liści za dużo, cóż taka jej uroda

Lilaki nadal kwitną, ale ich kolor nie jest już taki intensywny za to zapach nadal jest. Twoja glicynia jest prześliczna.

Dorota123 21:23, 09 maj 2018

Waclaw napisał(a)

Pomysł z ukorzenianiem stosuję. Tak wyrósł mi olbrzymi krzak kaliny. Niestety posadzony w cieniu nie jest ładny. Zrobię sadzonki. Za to na działce w lesie rosną okazałe tawuły. Wiosną wsadziłem sporo patyczków hortensji Polar Bear i White Snow. Na razie mają listki. Zobaczę ile się ukorzeni, nie wiem tylko kiedy wyjąć z donicy, patyczki wsadziłem jeden obok drugiego i trochę się obawiam aby korzonki za bardzo się nie splatały.

Nie martw się splątanymi korzeniami, ważne jest,żeby w ogóle się ukorzeniły. W ubiegłym roku posadziłam w skrzyneczce bardzo gęsto patyki wanilki. Na pewno było ich kilkadziesiąt, ukorzeniło się 4 sztuki. Na razie ich nie ruszam, przesadzę dopiero jesienią.

Dorota123 21:31, 09 maj 2018

mirkaka napisał(a)

Bajka Dorotko, jaki zapach masz w tym zakątku

Suszy współczuję, u mnie też się zaczyna, słońce pali, deszczu nie widać
Miałam dziś delikatny deszczyk, zwilżona ziemia na 1 cm. Może trawa się zregeneruje, no i pozbijał ten deszcz pyłki. U mnie cały sezon ogrodowy pachną rośliny, ale wiosną najbardziej.

sylwia_slomc... 21:32, 09 maj 2018

Glicynia przecudnej urody
Dorota123 21:41, 09 maj 2018

anka_ napisał(a)
Rany.... ale cudne widoki... a jaki musi być zapach...

Dorotko co to za kalina? (Jeśli oczywiście to kalina. )

Ach, ta natura nierówno rozdziela. Dużo osób narzeka na straszną suszę, a mi się wczoraj sprzęcior zapychał bo mokro.
Masz rację pięknie pachnie dookoła. U mnie nie było opadów deszczu od czasu stopnienia śniegu, gdybym nie podlewała 3 x dziennie już dawno wszystko by uschło. Taki deszczyk jak dziś miałam mógłby padać całą noc, roślinki by odżyły.
To nie jest kalina to późna tawuła, czyli kaszka.

Waclaw 23:04, 09 maj 2018

Dorota123 napisał(a)
Masz rację pięknie pachnie dookoła. U mnie nie było opadów deszczu od czasu stopnienia śniegu, gdybym nie podlewała 3 x dziennie już dawno wszystko by uschło. Taki deszczyk jak dziś miałam mógłby padać całą noc, roślinki by odżyły.
To nie jest kalina to późna tawuła, czyli kaszka.

Cudne zdjęcia zamieszczasz.
Z wielką przyjemnością je wszystkie oglądam
ElzbietaFranka 00:19, 10 maj 2018

Dorotka wiesz, ze te moje floksy sa z trzech doniczek? Jak kroliki sie rozmnazaja. Wsadze po okwitnieciu urywam reka jak trawe wsadzam do ziemi i za miesiac maja korzenie a wiosna juz podusie.

Piszesz ze bordowy i inne z patykow a to tak mozna bzy rozmnozyc?
Milka 07:06, 10 maj 2018

Masz tak pieknie, ze w kompleksy moźna wpasc. A orlik ode mnie zyje?