Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "ElzbietaFranka"

Ogród Ani :) 10:22, 14 kwi 2018

Do góry
W L.. Lu mam nadzieję że rozszyfrujesz. Były w dwóch rzutach przed świętami i w tym tygodniu.
Pięknie już masz zielono jak słoneczko świeci to wszystkiemu ochota do życia przychodzi.
Jade zaraz byłam w czwartek na działce kępki i od poniedziałku ogródka nie poznam takie wzrosty. Wczoraj wieczorem przeszła ciepła burza to będzie wszystko śmigać.
W zeszłym roku czy pamiętasz była tragedia mróz o tej porze a w maju poprawił.
Pozdrawiam
Kłopoty - problemy z trawnikiem 09:30, 14 kwi 2018

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)
To jest mój trawnik tydzień temu wertykulowany wczoraj był zielony bez nawożenia. Jutro zrobię fotę to wstawię.
Samb...zobacz jaki zdarty 1 raz wertykulowany

Ja swój juz dwa razy wertykulowałem. Miejsami już mi nawet zdrową trawę wyrywało.. przejadę najwyżej jeszcze raz tam gdzie widać więcej suchej trawy, może coś się jeszcze zbierze.

Ptasi gaj 07:15, 14 kwi 2018

Do góry
Aurelia podpory. Są dosyć wysokie wys 140 cm na podwojnik się nadaje.

Super ładne Elu gdzie kupowałaś?
Mirkowy ogród (początki) 07:13, 14 kwi 2018

Do góry
Mirka napisał(a)
Po dzisiejszym wietrznym dniu pada deszcz i to mocno.
Nawóz em dziś rano rozsypał. Powinien się ładnie rozpuścić.

Dla tych co mają mocne nerwy. Karczowania ciąg dalszy 1300 m. Brzozy zostawiamy.
Tu gdzie po lewo zielona kropka to mamy stawik o którym już pisałam.

Witam Mirka 1300 m, ale roboty przydała by się rozdrabniarka to wierzba?
Kłopoty - problemy z trawnikiem 00:16, 14 kwi 2018

Do góry
To jest mój trawnik tydzień temu wertykulowany wczoraj był zielony bez nawożenia. Jutro zrobię fotę to wstawię.
Samb...zobacz jaki zdarty 1 raz wertykulowany.

Kłopoty - problemy z trawnikiem 00:06, 14 kwi 2018

Do góry
samboman napisał(a)
Witajcie,

Mam prośbę abyście spojrzeli na mój trawnik, któremu zaczyna się 3 sezon. Przed zimą nie zdążyłem odpowiednio skosić trawy przed zimą i została trochę dłuższa. Obecnie trawnik wygląda na wysuszony albo przenawożony, ale raczej chyba pierwsza opcja.

Kilka dni temu skosiłem trawę możliwie nisko na ok. 2 cm i zrobiłem werytukulację, ogólnie "wyczesałem" 10 worków suchej trawy po 120 litrów każdy.
Po tych zabiegach trawnik wygląda trochę gorzej, ze względu na niskie ścięcie. Zastanawia mnie jednak jaki może być powód takiego wysuszenia? W sezonie był podlewany dosyć regularnie co 2 dzień. O dziwo w miejscach zacienionych trawa jest bardziej zielona.

Zleciłem badanie gruntu (pH, fosfor, potas, magnez) w przyszłym tygodniu będę miał wyniki. Zasilić teraz trawnik (mam Yara mila Hydrocomplex), czy tylko podlewać?

pozdrawiam!

Ja bym ten trawnik przynajmniej na małym kawałku jeszcze raz zrobiła wertykulację wydaje mi się, że on ma jeszcze dużo siana/filcu.
Nie bój się robić podwójnej wertykulacji krzyżowej. Po 2 sezonach ma już solidną darń.

Podlewanie trawnika 23:52, 13 kwi 2018

Do góry
Piotr_K napisał(a)
Ciśnienie 1.6. Marnie. Ale mam drugą nitke z wodą do garażu, a ta jest już calowa. Tylko jeszcze nie aktywna. Za rok może już będzie można z niej korzystać. Wtedy w niej zmierzę ciśnienie.

Umowa z wodociągami jest napisane o jak ciśnieniu dostarczają wodę i muszą się tego trzymać, chyba, że susza i wszyscy podlewają.
Im więcej odbiorników wody w domu tym mniejsze ciśnienie. Jak odkręcisz wszystkie krany w domu to tez będzie ciurkało.
Podlewanie trawnika 23:49, 13 kwi 2018

Do góry
Piotr_K napisał(a)
Wodą z wodociągów. W domu jest chyba dobre ciśnienie. Do garażu idzie osobna rura i w garażu jest słabe.
Rok temu jak założyłem trawnik i chciałem ho podlewać z żoną na dwa węże rosie nie dało. Wodą leciała może na metr (z dwóch węży).

Może to wina zbyt małej rury wody prowadzonej do garażu? Pół cała chyba jest.

Pół cala to 1 cm to tyle co nic. To jak ta woda ma lecieć i jeszcze piszesz ze 2 węże to ciurkanie.
Podlaczaj z kuchni bo jakie masz wyjście.
Pod Biało-Niebieską Chmurką moj Bawarski ogrod na wsi 23:25, 13 kwi 2018

Do góry
Basilikum napisał(a)
dlatego od lat jezdzimy na Wielkanoc na oboz treningowy

a dzis sprawdzaismy forme poobozowa jeszcze nie jest najlepsza ale zle nie jest.
Przy okazji w czasie kiedy biegal Emus (jego bieg zaczyna sie jak moj sie skonczyl) powloczylam sie za aparatem po okolicy

W przyszłym tygodniu pojadę do Łazienek tam też jest taka olbrzymia magnolia. Następnie jak ktoś ciekaw to w Wilanowie przed pałacem rosną 2 takie duże.

W Powsinie są duże i małe magnolie, ale różne gatunki jeszcze kwiaty w pąkach.Iza długo mnie u ciebie nie było a tu taki wybuch wiosenny a może lata bu u nas letnie temperatury. Dzisiaj przeszła ciepła burza.

U mnie też tulipany już pąki na wierzchu może już kwitną jutro zobaczę.
Popatrz jeszcze 2 tygodnie temu śnieg a dzisiaj piękna od świąt pogoda.
Tak się cieszę, wszystko w ogrodzie można zrobić bez nerwów.

Pozdrawiam
Bawarka 22:24, 13 kwi 2018

Do góry
Kasiu czy te patyczki w wodzie wypuszcza korzenie? Kiedy je włożyłas do wody. Później je wsadzasz do ziemi?

Elu, troche potrzymam je w wodzie, ( sa w wodzie jakies 1,5 tygodnia)az porzadnie sie napija, pozniej przeniose do ziemi i bede je trzymala w cieple W tamtym roku i dwa lata temu, ukorzenialam roze, przez podklad ( New Dawn) i kilka innych,patyczki wsadzilam prosto do ziemi. Wszystkie sie przyjely, mialam niespodzianke, a moi znajomi piekne prezenty
Ogród z łezką II 22:12, 13 kwi 2018

Do góry
Kasiu przypuszczam o którą różę chodzi bo mam 3 takie piękne poszukam w fotach bo grzebać teraz w wątku to szukać igły.....

Bawarka 22:08, 13 kwi 2018

Do góry

Witam KASIU kupiła "Montana" w L... U takiego ogryzka ostatniego. Mam nadzieję, jak mu dam życie to się odwdzięczy. Posadze go w zacisznym słonecznym miejscu może się uda go przezimowac.

Widzę z fot, że u ciebie już przekwitle roślin u mnie tulipany też pewnie lada moment w rozwinie będą. U nas piękna pogoda od świąt, więc wszystkie rośliny rosną.
Pokazujesz migdałków piękne babki już ma mój w tym roku dziwnie będzie kwitła pół krzaka w kwiatach pół chyba wiatr zimny owiał. Nie mam szczęścia do niego w zeszłym roku dużo nawiązał przyszedł mróz w połowie kwietnia i zmarzł.

Napisz Kasiu nazwę tej Magnolii.
Piwonia piękne moje dopiero wychodzą z ziemi. Mają takie prawo 2 tyg temu jeszcze śnieg u nas leżał.
Bawaria inny klimat jeszcze u ciebie ten płot murowany osłania wiatry więc wszystko rośnie jak na drożdzach
Pozdrawiam jeszcze popatrzę co tam u ciebie na wątku.

Elu, szczerze sie przyznam, ze troche sie boje takich malenstw L...To szybko robione sadzonki, aby jak najwiecej na sprzedaz. Moim zdaniem, sa slabsze, trudniejsze Maam jednak nadzieje, ze taka doswiadczona ogrodniczka jak Ty, poradzi sobie i wychowa piekna rosline Migdalka nie mam, chociaz baaardzo mi sie podoba, mysle zeby kupic, ale...
To drzewo, wisnie ozdobne, mam kilka rodzajow i kazda z nich piekna Za chwile bedzie pokaz
Magnolia to loebneri rosa Leonhard Messel, najladniejsza z ladnych

Mur bardzo duzo daje, mieszkam na duzej gorze i tu bardzo wieje halny, mur troche zatrzymuje i chroni
Ptasi gaj 13:11, 13 kwi 2018

Do góry
malgorzata_szewczyk napisał(a)
Miłej pracy juro Piękne widoczki pokazałaś. Pozdrawiam.

W Polsce też piękne ogrody. Były by piekniejsze gdyby były pieniądze. Dużo jest zaniedbanych.
Przy pielęgnacji pracują osoby kochające przyrodę, osoby w podeszłym wieku opiekują się poletkami. Spotkałam starsza Panią która tam ma działkę ok 50m rośliny o tymi poniżej i kupiła za własne pieniądze storczyki. Jaka szczęśliwa, że zakwitly. Musiałam je obfocic i jak będę przynieść zdjęcia bo ona nie ma aparatu. Jak mi się uda teraz wkopiowac to będzie dobrze.

Ptasi gaj 13:01, 13 kwi 2018

Do góry
Limba limbie nie równa tak jak pisałam jest ich w tym miejscu bardzo dużo ta akurat była na uboczu z każdej strony ma światło i tak pięknie rośnie mogłam zrobić fotę.
Wszystkie z brzega takie piękne. Czyli światło słońce to droga do pięknych okazów.
Ptasi gaj 11:41, 13 kwi 2018

Do góry
To jeszcze wczorajsze foty alpinarium w ogrodzie Botanicznym w Powsinie.

Sosna limba jest ich bardzo dużo

Głazy i limba nie zauroczyły oj pokusa na limbę
Ptasi gaj 11:41, 13 kwi 2018

Do góry
Aurelia podpory. Są dosyć wysokie wys 140 cm na podwojnik się nadaje.

Też je kupiłam, ale białe, jako ochrona przed Leosiem, nie sprawdziło się, idą do powojników
Bawarka 11:19, 13 kwi 2018

Do góry
Kasiu czy te patyczki w wodzie wypuszcza korzenie? Kiedy je włożyłas do wody. Później je wsadzasz do ziemi?
Bawarka 11:15, 13 kwi 2018

Do góry
Kasiek napisał(a)
Zdaniem znawcow, jedna z ladniejszych, moim tez

I takie tam jakby co

Witam KASIU kupiła "Montana" w L... U takiego ogryzka ostatniego. Mam nadzieję, jak mu dam życie to się odwdzięczy. Posadze go w zacisznym słonecznym miejscu może się uda go przezimowac.

Widzę z fot, że u ciebie już przekwitle roślin u mnie tulipany też pewnie lada moment w rozwinie będą. U nas piękna pogoda od świąt, więc wszystkie rośliny rosną.
Pokazujesz migdałków piękne babki już ma mój w tym roku dziwnie będzie kwitła pół krzaka w kwiatach pół chyba wiatr zimny owiał. Nie mam szczęścia do niego w zeszłym roku dużo nawiązał przyszedł mróz w połowie kwietnia i zmarzł.

Napisz Kasiu nazwę tej Magnolii.
Piwonia piękne moje dopiero wychodzą z ziemi. Mają takie prawo 2 tyg temu jeszcze śnieg u nas leżał.
Bawaria inny klimat jeszcze u ciebie ten płot murowany osłania wiatry więc wszystko rośnie jak na drożdzach
Pozdrawiam jeszcze popatrzę co tam u ciebie na wątku.
Ptasi gaj 10:58, 13 kwi 2018

Do góry
Kindzia napisał(a)
Raj na ziemi tam macie

Kasiu i Basiu to prawda ode mnie najpierw przechodzę przez las Kabacki piękna aleja. Piękna o każdej porze wiosna jak się drzewa zielenią i ptaki śpiewają nieskończony koncert. Latem idzie się w tunelu zieleni, jesienią w tunelu złotym, zima białym.
Nie wychodząc z lasu brama ogrodu botanicznego.
Jest pięknie w tygodniu nie ma tyle narodu. W wolne dni zatrzesienie rowerzystów i pieszych więc wtedy pozostaje działka.

U nas piękna pogoda. Byłam wczoraj na działce trochę o robiłam ale jeszcze jest dużo do zrobienia. Trzeba zrobić zakupy prowiant na działkę i jutro ruszyć znowu.
Ogród z łezką II 09:36, 13 kwi 2018

Do góry
Kasiu robię tak, aby mnie bardziej nie bolały. Popsuł mi się elektryczny sekator cięcia od groma przywiozła go do damu i będę go jutro rozkręcać.

Magnolia cudowne dobry mikroklimat dla nich tam jest, tyle drzew na każdym tysiące pąków piękna pogoda.
Każdego roku tak jest tylko nie zawsze jest ładna pogoda często przychodzi mróz i wtedy wszystkie kwiaty brązowieją. Taki widok też tam widziałam.
Do Powsina mam zaledwie pół godziny.

Po magnoliach następnym pięknym widokiem jest wiosenne Kwitnienie na skałach (zrobione jest alpinarium) żagwinu , smagliszka zwisajaca, szarotki i cała plejada roślin skalnych.

Potem w innym miejscu kwitną rododendrony i azalie coś pięknego.
Ogród botaniczny jest w przebudowie przeorane poletka.

W tym roku jak będę latem na Ślasku muszę koniecznie pojechać do Kiepasa.

Pozdrawiam

Od elektrycznego, czy akumulatorowego też ręka boli...eMuś ciął akumulatorowymi nożycami żywopłoty i potem na szpalerowe nożyce zmienił, bo już mu ręka wysiadała...Ja tnę tylko ręcznie, nie są poszarpane listki, poza tym kuli bym chyba nie umiała ciąć inaczej niż ręcznie.

To masz blisko piękne miejsce

U naszego Kapiasa też praktycznie cały ogrodniczy sezon jest co oglądać, warto zobaczyć

Dziękuję za pozdrowienia, macham
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies