Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "ElzbietaFranka"

Ptasi gaj 00:04, 12 kwi 2018

Do góry
Już kwitną powoli magnolie w Powsinie ale gdzieś za tydzień jeżeli nie będzie jakiejś katastrofy pogodowej będzie przepięknie. Magnolie mają bardzo dużo pąków dosłownie zatrzęsienie.
Muszę pójść ok. wtorku i zobaczyć to kwitnienie bo w sobotę i niedzielę to będzie więcej narodu niż pąków na drzewach.Może trochę fotek

Z bliska

Ptasi gaj 23:59, 11 kwi 2018

Do góry
Aurelllia napisał(a)
O Elu pokazałabyś te podpory ?
Ja ostatnio często w L nie bywam, a chyba trzeba będzie zacząc, bo w gazetkach tych internetowych nie pokazują w ogóle ofert kwiatowych do ogrodu, tylko te cięte do wazonu i czekam zawsze na clematisy w L a tu chyba przegapiłam......

Aurelia jutro zrobię foty podpór są w folii. Ja też się zgapiłam odnośnie tych clematisów wzięłam ostatniego a mam L pod nosem. Już wczesniej przed świętami kupiłam jedną i poszłam na drugi dzień i już nie było. Dzisiaj traf szłam z Powsina wstąpiłam i znowu były.
Tam zaopatrzyłam sie w hosty b. ładne cena po 4.50 zł posadziłam w doniczkach i ładnie wyrosły. Chcę je posadzić do lasku sosnowego sa małe, ale w przyszłym roku już będą większe. Hosta szybko rośnie.
Ptasi gaj 20:08, 11 kwi 2018

Do góry
Annak napisał(a)
A ja posiałam stipę pierwszy raz w życiu, a teraz się zastanawiam, jak to możliwe, żeby z takiego coś udało się się rozsady porobić Mam poważne wątpliwości, że mi się to uda

Aniu popatrz to jest zeszłoroczne Stipa która się uchowała na balkonie podciełam i wypuściła nowe odrosty.

Ja też pierwszy raz zaśiałam to jest trawa kepiasta i trzeba więcej trawek wziąć przy rozsądnie. Przynajmniej tyle co w tych małych doniczkach.

Nie dałam rady dzisiaj zrobić rozsady. Byłam na długim spacerze w Powsinie nogi czuje na ramionach.
Po drodze w L.... U kupiłam podpory do powojników nie drogie po 25 zł. Kupiłam też ostatniego powojnika "Montana" taki okaleczony trzeba go ratować, ma już pęd zabandażowany, mam nadzieję, że będzie mu dobrze u mnie.

Ptasi gaj 19:49, 11 kwi 2018

Do góry
Gosialuk napisał(a)
Ja zazdroszczę orlików. Niestety chyba przesuszyłam i nici z sadzonek. Posieję jeszcze raz, ale do gruntu.

Ja codziennie podlewam lub spryskuje. Stały do dzisiaj na parapecie południowym. Dzisiaj wyniosłam na balkon stoją na dużym pudle tekturowe po lampie.

Kupiłam lampę wisząca setki kryształów wszystko trzeba składać jestem załamana. Każdy kryształ zawiniety w folię. Pudło od 2xtygodni stoi na balkonie i nikt z domowników nie chce się zabrać za składanie.
Wypadnie na mnie, ale muszę znaleźć czasu dużo.
Kupując lampę myślałam że będzie w całości a tu rozsypka. Jak się zabiorę będę folia.
Gożdzikowa - wiejski ogród 18:29, 11 kwi 2018

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)

Basiu na poniższej focie przy Iryskach obok masz choinę kanadyjska pokaż jak wygląda w całości.

Elu to miała być Jedeloh...ale zaczynam w to wątpić ...jk zrobię foto dam znać
W moim małym ogródeczku - Dorota 16:09, 11 kwi 2018

Do góry
Dorotko ja tam tobie nie dorównam masz tak pięknie. Zonkili masa, czosnki i naturalne i sztuczne już kwitnące no pięknie.
Mam już te największe pracę zrobione teraz jeszcze została drobnica, ale dużo tej drobnica. na rabaty nie wchodzę z Motyka czekam co zejdzie po zimie.
Zresztą dużo roślin dopiero rusza nauczona poprzednimi laty nie robię nic bo można wypełnić i chwasty i rośliny z poprzedniego roku.

Czekam na przesyłkę z różami. Trochę chce niektóre rabaty przemeblować.
Na początku sądziłam gdzie popadnie a teraz rośliny już duże i zabierają dużo miejsca. Np jałowce się bardzo rozrost więc w poniedziałek wszystkie przycięłam dosyć mocno. Obcinki trzeba było zmielic ręce całe pokłóte.

Trudno taka jest wiosna porządki i jeszcze raz porządki.
Pozdrawiam.
Ja część porządków zrobiłam bardzo wczesną wiosną, bo teraz to już niw daje się wejść na rabaty. U mnie już jest tak sucho, że obawiam się czy wzejdą mi te kwiatki, które nie dawno posiałam.
Moje róże przyszły wczoraj, jeszcze dwie nie mają miejscówki. Reszta posadzona, w sumie w tym roku kupiłam 12+4.

Ptasi gaj 12:13, 11 kwi 2018

Do góry
Ja też mam kuwetki ładne.

Bardzo ładne...u mnie tylko pomidory i pelargonie...Werbena może powschodzi na rabatkach..stipy nigdy nie siałam
Ptasi gaj 12:00, 11 kwi 2018

Do góry
Ja też mam kuwetki ładne.

Stipa będę dzisiaj rozsadzała jak zdążę

Orliki ładnie rosna

Werbena

Odnowa, regeneracja (wertykulacja, aeracja) trawnika 11:47, 11 kwi 2018

Do góry
psurdyk napisał(a)
Dzień Dobry,

możecie mi podpowiedzieć, co zrobić by zreanimować mój trawnik?
W zeszłym roku założony na przywiezionej ziemi, po zimie wygląda jak na zdjęciach.
Zapewne zrobiłem szereg błędów - słaba mieszanka, za mało lany wodą.
Co mogę zrobić teraz?
Wariant 1 - aeracja, piaskowanie, dosiewka, torf.
Wariant 2 - aeracja, piaskowanie, nawożenie.

Który wariant? Czy bez dosiewki po całości trawnik jest w stanie się odbić? W tym sezonie chce poświęcić mu dużo uwagi (podlewanie, nawożenie).

Jaka jest dawka saletry amonowej na 1m2?

Proszę o porady.

Dziwne plamy. Co to są za grzybki na tym trawniku czy to lampki a może pod spodem jest oczyszczalnia ścieków to ważne. Może masz fotkę z jesieni jak ten trawnik wyglądał.
Bo w tym miejscu może być za mokro. Czy wykonywałes nawożenie jesienne może za późno potem przyszły deszcze i trawa wygniła.
Moim zdaniem trzeba jeszcze z tydzień odczekać ale wygrab sucha trawe i zobaczysz czy to tylko powierzchowne czy korzeń tej trawy się wyrywa i jest zgnity.
Jeżeli tak to trzeba niestety spulchnic ziemię zbadac ph ziemi. Na wierzch wrzuć trochę nawozu zmieszaj z ziemią czyli rozegrab następnie posyp torfem no i wysiew trawy lekko przegrab i ubij grabiami lub wałkiem. Podlej jeżeli jest sucho.
Moze tam jakaś dolina i się zbiera woda.
Nie mogę podać który wariant twojego wpisu realizować bo nie znam gleby czy glinasta czy zwarta to ty musisz, ocenić. Daje propozycje.
Ptasi gaj 11:20, 11 kwi 2018

Do góry
Następny piękny dzień. Trzeba się cieszyć.
Gożdzikowa - wiejski ogród 11:16, 11 kwi 2018

Do góry
gobasia napisał(a)
Wiosna nadrabia w szalonym tempie...
a ja nie mogę nadążyć.

..róże jeszcze nie obrobione..ładnie przezimowały...dziś czekam na dostawę nowych ,będzie sadzenie

Slimaki przez zimę porosły

Basiu na poniższej focie przy Iryskach obok masz choinę kanadyjska pokaż jak wygląda w całości.
Miłkowo - sezon 2016-2022 07:05, 11 kwi 2018

Do góry
Pozdrawiam i nic nie pisze bo wiem ile jest pracy najlepiej jakby nikt nie przeszkadzał.

Dzień był ciężki, do tego wiało i jakoś mi to nie służyło. Udało się 10 cisów posadzić i wykopać kilka roślin dla znajomego, on zielony w temacie, to muszę okleić donice nazwami i elaboraty o każdej pisać
Dziś też w tempie i jutro

powoli w środku w rabatach wyłażą rośliny, potem gąszcz niesamowity, to plewienie odpada

Nigra już daje pokaz
a buksy nadal nawalają, będzie reanimacja albo wylecą i będą cisy
Nawożenie, zasilanie trawnika 00:11, 11 kwi 2018

Do góry
piotraudi napisał(a)

w tym roku tylo nawoż i obserwuj jak rośnie
tylko nawoż w mniejszych proporcjach(z głową) pamiętaj trwa jest młoda składniki odżywcze ma jeszcze w świeżej ziemi
wretykulacja za rok a może dopiero za dwa zalęży też czy kosisz trawe do kosza czy na trawnik

Piotr co ty tu piszesz.

A skąd ty wiesz ze ma składniki że świeżej ZIEMI? Daje się normalna dawkę nawozu na wiosnę przez jesień i zimę nie mroźna składniki zostały dawno wypłukać. A skąd wiesz jaki Rusek tam ma grunt. Pokazał tylko skrawek trawnika.

Piotr skoś trawnik nisko i zobaczysz czy jest kożuch czyli filc na trawniku. Jeszcze tej wiosny nie wertykuluj ale możesz go dobrze wygrabić następnie nawieź normalna dawka nawozu wiosennego i to wszystko tej wiosny. Możesz następna dawkę dać pod koniec czerwca. I później na przełomie sierpnia września dawka nawozu jesiennego i to wszystko.
Dobrze jest kosić trawnik co tydzień bardzo się krzewi i przegrabiać aby nie zostawały źdźbla na trawniku bo z tego robi się filc.

W przyszłym roku na wiosne śmiało możesz wertykulowac korzeń trawy się już dobrze zadarni tylko najpierw kosić nisko. Zresztą to zależy wszystko od kondycji trawnika z foty wynika, że trawnik ma się dobrze.
Pozdrawiam
W moim małym ogródeczku - Dorota 00:00, 11 kwi 2018

Do góry
Dorotko ja tam tobie nie dorównam masz tak pięknie. Zonkili masa, czosnki i naturalne i sztuczne już kwitnące no pięknie.
Mam już te największe pracę zrobione teraz jeszcze została drobnica, ale dużo tej drobnica. na rabaty nie wchodzę z Motyka czekam co zejdzie po zimie.
Zresztą dużo roślin dopiero rusza nauczona poprzednimi laty nie robię nic bo można wypełnić i chwasty i rośliny z poprzedniego roku.

Czekam na przesyłkę z różami. Trochę chce niektóre rabaty przemeblować.
Na początku sądziłam gdzie popadnie a teraz rośliny już duże i zabierają dużo miejsca. Np jałowce się bardzo rozrost więc w poniedziałek wszystkie przycięłam dosyć mocno. Obcinki trzeba było zmielic ręce całe pokłóte.

Trudno taka jest wiosna porządki i jeszcze raz porządki.
Pozdrawiam.
Ptasi gaj 23:34, 10 kwi 2018

Do góry
Dorota123 napisał(a)

Piękne tło mają te krokusy Dużo porządków wiosennych już z zrobiliście. Trawnik na pewno odwdzięczy się za to.

Jedne krokusom na tle macierzanki piaskowej która po zimie jest w opłakanym stanie ale na pewno się opuści. A inne krokusy na tle zwisajacego cyprysika nutkajskiego.

Bardzo lubię te cyprysy jeszcze mam 4 szt i zastanawiam się czy nie dokupić.
Od os ie krokusów. Zeszłej jesieni przegapiłam okres cebulowy jak chciałam kupić to już nigdzie nie bylo.
W tym roku nakupie dużo i w koszyczki posadze albo w siatki gdzieś widzialam.
Ptasi gaj 21:38, 10 kwi 2018

Do góry
To są moje wszystkie kroku reszta u nornic lub bazanty wygrzebały.

Piękne tło mają te krokusy Dużo porządków wiosennych już z zrobiliście. Trawnik na pewno odwdzięczy się za to.
Podlewanie trawnika 18:42, 10 kwi 2018

Do góry
Piotr_K napisał(a)
Mam niskie ciśnienie wody w garażu. Jak podlewam trawnik z w węża ogrodowego, to jeszcze ładnie leci, ale przy dwóch już już masakra.

Z racji tego że będę robić opaskę z kamienia na około garażu, oraz niski gabion wzdłuż chodnika do domu zastanawiam się czy aby nie wrzucić tam odrazy rur pod nawadnianie automatyczne (na przyszłość).

Proszę mi napisać czy te systemy automatyczne mają jakieś urządzenie które zwiększa ciśnienie wody ?

Nie napisałeś skąd masz wodę że studni czy z wodociągu. To ważne. Jeżeli niskie ciśnienie z wodociągu to nic nie zrobić ze studni takie ciśnienie jaki hydrofor.
Odnowa, regeneracja (wertykulacja, aeracja) trawnika 16:22, 10 kwi 2018

Do góry
ricco1 napisał(a)
Widze ze sporo z was juz robi wertykulacje, wiec chyba i ja sie wezme za to na dniach....rozumiem ze skosic najpierw nisko i potem wertykulowac?

Tak,. Bo musisz ruszyć ziemię aby filc usunąć.
Gożdzikowa - wiejski ogród 16:14, 10 kwi 2018

Do góry
gobasia napisał(a)

Elu dziś czekam na kuriera...

. Ja dzisiaj dzwoniłam do R.... M w poniedziałek wysyłają. Było cicho z tego względu, że część jest w donicy cześć z gołym korzeniem. Jakoś tak wymijajaco Pani rozmawiała pewnie zapomnieli.
Ogrodowe szaleństwo ... 12:30, 10 kwi 2018

Do góry
Witam dla darni znaleźć miejsce ustronne w ogrodzie i zrobić z niej pryzmę nakładać darń do góry korzeniem jedna na drugą przykryć folia przez sezon wszystko przegnije. Wiosna będzie ziemia i wyrzucić można ponownie na rabaty z kompostem.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies