Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

zoja 22:06, 03 maj 2018

Zostaw smagliczke - skoro niezawodna to ma pierwszenstwo
Hmmm... Masz tak pieknie
Basinkowo 22:40, 03 maj 2018

Zaglądam do Ciebie prawie codziennie - zawsze coś ciekawego jest na Twoim wątku (zdjęcia, informacje itp.). Czas się ujawnić bo mam do Ciebie pytanie: czy smagliczkę po kwitnieniu też przycinasz tak jak szafirki? Po kwitnieniu smagliczki robią się nieciekawe, a wiosną nawet połowę wyrwałam bo były takie straszne czupiradła.
Gruszka_na_w... 22:59, 03 maj 2018

Basiu, serdecznie witam.
Smagliczkę przycinam. Dobrze jej to robi, bo nie traci energii na produkcje nasion. Z większością bylin tak robię. Z goździkami skalnymi, rogownicą, zawciągiem, kuklikami. Łatwiej jest zapanować nad ich niekontrolowanym wysiewem.

Pni Przyrodo, kukliki uratowały mnie w niemowlęctwie ogrodu. Zadarniały świetnie puste przestrzenie i nie trzeba było pielić.

Zoja, smagliczka zostanie. Mam do niej sentyment, bo to jedna z niewielu roślin w ogrodzie, która pozyskałam z własnego wysiewu w doniczce. Wiem, że zrozumiesz.

Ten zgrzyt kolorystyczny widoczny jest tylko teraz. Przeżyję.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Basinkowo 23:22, 03 maj 2018

Dziękuję za błyskawiczną odpowiedź W tym roku zrobię tak jak radzisz.
ElzbietaFranka 00:19, 04 maj 2018

Haniu witam ruski rok mnie tu nie bylo, ale sie zmienilo. Przejrzałam poczatek watku i koncowke zmiana nie do opisania. Te rabatki od drogi jeszcze dobrze nie uformowane a teraz piekny ogrod z mnostwem kwiatów.
Bardzo ładnie.

Piszesz, ze pieris nie kwitnie. Nie kazdy kwitnie moj ma ok 6 lat i nigdy nie kwitł, ale za to ma czerwone czubki bardzo intensywne.
Twoj to kolos wg mojego. Mojego troche zaniedbalam, ale od zeszlego roku rosnie ładnie potrzebuje kwasna ziemie i go dokarmiam.
tulucy 06:33, 04 maj 2018

Kukliki bardzo lubię. Akurat pomarańczowy mi nie pasuje i nie mam, ale inne tak, w sumie w 4 kolorach...
tulucy 06:33, 04 maj 2018

Kukliki bardzo lubię. Akurat pomarańczowy mi nie pasuje i nie mam, ale inne tak, w sumie w 4 kolorach...
Zana 13:37, 05 maj 2018

Haniu, bardzo Ci dzięki za nader pokrzepiającą fotkę Twego serba. To niesamowite, że przez pięć lat tyle urósł! Dałaś mi nadzieję, że dożyję do ujrzenia ich na tym padole w słusznym rozmiarze.
Gruszka_na_w... 19:44, 05 maj 2018

ElzbietaFranka napisał(a)

Piszesz, ze pieris nie kwitnie. Nie kazdy kwitnie moj ma ok 6 lat i nigdy nie kwitł, ale za to ma czerwone czubki bardzo intensywne.

Mój tak się właśnie zachowuje, ale powinien kwitnąć na biało, bo taką odmianę kupowałam. Ale w sumie nie przeszkadza mi to. Bardzo fajnie przez cały rok wypełnia rabatę.

Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 19:51, 05 maj 2018

tulucy napisał(a)

Kuklik i przypadkowe lilie są jedynymi pomarańczowymi akcentami w ogrodzie. Gdyby się uprzeć, to nie pasują zupełnie. Ale są takie wdzięczne...

Bez Palibin orliki i kuklik dodający smaczku

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies