Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Blaski i cienie nowego życia

Blaski i cienie nowego życia

Urszulla 22:32, 02 maj 2018

ElzbietaFranka napisał(a)

Sa miejsca w Polsce, ze ciagle pada, burze z gradobiciem widocznie dany teren sciaga te burze. U nas tez nie pada.
Czego wam zyczyc cieplego des, czu majowego.

U nas w zeszlym roku lało codziennie wichura za wichura teraz jest pieknie.

Słyszałam że od Częstochowy w górę pada
sylwia_slomc... 22:35, 02 maj 2018

Urszulla napisał(a)

Sylwia, musiałabyś łąkę podlewać. Ale z konewki to byłby czyn przekraczający wyobrażenia. Trudno musisz odpuścić może Cie przyroda zaskoczy po jakimś deszczu.

Pocieszam się , ze może te nasiona następnej wiosny skiełkują, nie wszystkie chyba po roku tę zdolność stracą....
Milka 06:51, 03 maj 2018

Z buka twojego i ja się bardzo cieszę, ale najbardziej to chyba Łukasz
Kindzia 09:09, 03 maj 2018

Po dwóch latach buk Ci ożył? Niesamowite...w zeszłym roku nie miał liści???
Urszulla 10:12, 03 maj 2018

sylwia_slomczewska napisał(a)

Pocieszam się , ze może te nasiona następnej wiosny skiełkują, nie wszystkie chyba po roku tę zdolność stracą....

PewnieTo też dla Ciebie ciekawe doświadczenie Ty wiesz najlepiej co siałaś, zapisujesz sobie co w którym roku siejesz?
Urszulla 10:15, 03 maj 2018

Milka napisał(a)
Z buka twojego i ja się bardzo cieszę, ale najbardziej to chyba Łukasz

Ale radość Łukasz zapytał czy będzie rósł duży
Wczoraj już dwa listki, zielone widać. Wieczorem dam fotkę bo w dzień praży słońce.

Urszulla 10:20, 03 maj 2018

Kindzia napisał(a)
Po dwóch latach buk Ci ożył? Niesamowite...w zeszłym roku nie miał liści???

Tak jak na zdjeciu był zamknięty i brązowy cały rok. Chyba się korzenił po przesadzeniu zeszłej wiosny. Kasia myślałam że usechł. Dobrze że go nie wykopałam. Bogdzia pisała że buki jeszcze śpią- dałam mu szansę. Żywego buka bym wyrzuciła 2 tygodnie temu- Ty sobie to wyobrażasz!!!!

Chyba usechł tylko jeden czubek. Reszta żyje
ElzbietaFranka 14:22, 03 maj 2018

Mam kilka bukow u siebie dostalam od lesniczego.
Zatrzymalismy sie przy lesie jak sadzili chcialsm sie zapytac gdzie mozna kupic takie buczki zaczal sie smiac i obdzielil mnie sosenkami, buczkami i lipami takie po 20 cm.
Sosny maja w tej chwili po 1,5 m. Lipy tak samo. Buku urosly bardzo duze ok 2 m. Jak sie przyjma to potrafia urosnac nawet ok 1 m rocznie.
Buki nie lubia pelnego slonca uwaga lesniczego. Zobaczcie w lesie rosna pod wysokimi sosnami ktore je zacieniaja zyja z nimi w symbiozie.
Jeden z moich bukow jeszcze ma zeszłoroczne liscie a czubek juz zielony.
Buki pozniej ruszaja niz inne lisciaste.
Urszulla 19:21, 03 maj 2018

ElzbietaFranka napisał(a)
Mam kilka bukow u siebie dostalam od lesniczego.
Zatrzymalismy sie przy lesie jak sadzili chcialsm sie zapytac gdzie mozna kupic takie buczki zaczal sie smiac i obdzielil mnie sosenkami, buczkami i lipami takie po 20 cm.
Sosny maja w tej chwili po 1,5 m. Lipy tak samo. Buku urosly bardzo duze ok 2 m. Jak sie przyjma to potrafia urosnac nawet ok 1 m rocznie.
Buki nie lubia pelnego slonca uwaga lesniczego. Zobaczcie w lesie rosna pod wysokimi sosnami ktore je zacieniaja zyja z nimi w symbiozie.
Jeden z moich bukow jeszcze ma zeszłoroczne liscie a czubek juz zielony.
Buki pozniej ruszaja niz inne lisciaste.

Już tego buka nie będę przesadzać. Bedzie w słońcu. Zreszta na przestrzeni całego roku tylko latem tyle słońca co teraz się trafiło. Zwykle mamy średnio pochmurne pogody a na słońce zawsze czekamy i go wypatrujemy. To się tym nie będę martwiła.

paniprzyroda 22:15, 03 maj 2018

To Ci niespodziankę buk zrobił Tej wiosny słoneczko trochę przesadza. Czytam, że już lepiej się czujesz, to dobrze