Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Blaski i cienie nowego życia

Blaski i cienie nowego życia

Urszulla 23:07, 03 maj 2018

paniprzyroda napisał(a)
To Ci niespodziankę buk zrobił Tej wiosny słoneczko trochę przesadza. Czytam, że już lepiej się czujesz, to dobrze

Miłą niespodziankę
Dzieki, jakoś niby lepiej. Ale osłabienie jest. Nie pracuję w ogrodzie - tylko kosmetyka.
ElzbietaFranka 23:53, 03 maj 2018

Usia trzeba się szanowac zycie przed toba.
Popatrz w Tychach lało jak cholewcia i w okolicach niby nie tak daleko do Bielska i chmury u was nie za bardzl placza.
U nas tez ukrop lał sie z nieba chmury krazyły i guzik nic ani kropli.

Jutro i nastepny tydzien znowu piekny.
Kindzia 07:28, 04 maj 2018

To aż nieprawdopodobne...ja bym na pewno wywaliła w zeszłym roku. Dobrze, że się wstrzymałaś

Lało u Ciebie? U nas była ulewa jak byk!
Urszulla 13:50, 04 maj 2018

ElzbietaFranka napisał(a)
Usia trzeba się szanowac zycie przed toba.
Popatrz w Tychach lało jak cholewcia i w okolicach niby nie tak daleko do Bielska i chmury u was nie za bardzl placza.
U nas tez ukrop lał sie z nieba chmury krazyły i guzik nic ani kropli.

Jutro i nastepny tydzien znowu piekny.

U mnie pokropiło tylko. W warzywniku ziemia sucha jak piasek nad morzem. Jak tu siać cokolwiek.
Urszulla 13:53, 04 maj 2018

Kindzia napisał(a)
To aż nieprawdopodobne...ja bym na pewno wywaliła w zeszłym roku. Dobrze, że się wstrzymałaś

Lało u Ciebie? U nas była ulewa jak byk!

Nie wywaliłam bo to drzewko Łukasz wybrał i głupio mi było

Susza, to co pokropiło to wszytko wyparowało. Podlewam codziennie jak latem.

Urszulla 19:53, 04 maj 2018

Iglaki- do cięcia czy nie?
Raz je cięłam ale wydawały mi się brzydsze i dopiero w kolejnym roku sie odbudowały. Ale rosną rozczochrane.

Na dole są takie wielopędowe

abiko 22:49, 04 maj 2018

Ulcia ja bym cięła tą tuję ale nie teraz jeszcze.
U nas też sucho.. masakra, nic nie można zrobić a na zachodzie pada.
danuta_szwajcer 22:57, 05 maj 2018

Też bym cieła, z iglakami po czasie tak bywa niestety, śnieg też im szkodzi, susza też, obsikanie przez psy itp, juz wole krzewy bo nie wzystkie wymagają cięcia. Jutro jade do arboretum do Czech oczy nacieszyć rododenronami Pozdrawiam
Urszulla 10:16, 06 maj 2018

abiko napisał(a)
Ulcia ja bym cięła tą tuję ale nie teraz jeszcze.
U nas też sucho.. masakra, nic nie można zrobić a na zachodzie pada.

Tak tylko nie wiem jak ją ciąć

Troche przekopałam mój mały warzywniak. I czekam na wtorkowo- środowe opady zeby posiać co nieco.

A na wejściu do domu misz masz totalny bo nie chce mi się za dużo plewić. Ale docelowo zdecydowałam że przed szpalerkiem będzie runianka- już ją przesadzam z innych miejsc żeby szybciej zadarnić. Natomiast za szpalerkiem będą zawilce wiosenne, ale narazie mam 2 małe kępki więc czekam i dalej pod brzozą tawuła.

Urszulla 11:01, 06 maj 2018

danuta_szwajcer napisał(a)
Też bym cieła, z iglakami po czasie tak bywa niestety, śnieg też im szkodzi, susza też, obsikanie przez psy itp, juz wole krzewy bo nie wzystkie wymagają cięcia. Jutro jade do arboretum do Czech oczy nacieszyć rododenronami Pozdrawiam

Ale masz fajną wyprawę

Wczoraj posadziłam klona crimson sentry. Jest nieduży ( i tak większy od buka) ale chyba ma tendencje do szybkiego wzrostu to można poczekać. Głównie chodziło cenę.

I ogarniam dookoła rabatę którą zaczęłam w zeszłym roku. To strona od ulicy i jak prawie wszędzie u mnie tam też jest pełne słońce aż do wieczora. I właśnie tu będą dwa drzewa buk dawyck gold ten co sie przebudził z rocznego snu zimowego i klon crimson sentry.

Jakieś otoczenie trzeba im stworzyć. Narazie mam same prowizorki. Rozmnażalnia Ice Dance, żurawki marmoladki ( które chyba się męczą w pełnym słońcu), trawki od Kindzi Red Baron chyba polubiły to miejsce. Pod klonem wsadziłam roślinki wyhodowane z nasion: ożankę, ostróżki jednoroczne i szałwię jednoroczną.

Najbardziej podobałoby mi sie jednolite zadarnienie. Pod bukiem inne a pod klonem inne. I teoretycznie z roślin które rosną u mnie w tych skrajnych warunkach to trzmielina, bukszpany może jak z nowych sadzonek urosną mogłyby tworzyć zawijasek.

Narazie prowizorka wygląda tak( z różnych stron fotki). Darń usunięta do klonu a za nim jeszcze czeka mnie orka i nie wiem czy w tym roku to zrobię.