Z jednej strony dużo, a z drugiej mało. Plan na ten rok był taki:
Poza skrzyniami muszę jeszcze upchnąć dynie. Szparagi i rabarbar też jeszcze nie mają obwódki.
Dziękuję bardzo
Ogród bardzo cieszy. trochę niektóre rośliny dostały od przymrozków.
Ale cóż taki to mam klimat na wschodzie i wiosną jeszcze bywają u mnie przymrozki. A nikt nie spodziewał się - 4.
rośliny rosną nam teraz w oczach. Zazieleniło się na potęgę, i mamy cudną kolorową wiosnę.
Wczoraj wieczorem, czyli po 24 godzinach zapomniałam zajrzeć do nasionek, bo późno wróciliśmy z imprezy urodzinowej sąsiada. Dziś rano za to powitał mnie taki widok:
Wniosek widoczny od razu: najstarsze nasiona ogórka (mimo daty do grudnia 2025), przechowywane poprawnie nie skiełkowały. Gdybym je wysiała do doniczek to bym sobie tylko pracy dołożyła z ich opisaniem, napełnieniem, oczekiwaniem, pilnowaniem wilgotności. Te, które skiełkowały poszły w doniczki.
Zwróciłam uwagę na bez, to z tych które sadziłaś w zeszłym roku? Bo jego gabaryty nie wskazują że jest młody. Bylinom dogadzasz? tak szybko rosną a piwonie jakie dorodne.
Jolu, ja lubię floksy szydlaste bo one fajnie zadarniają glebę. U Ciebie jest dużo cienia, a one chyba lubią słoneczko.
U Ciebie kotki, u mnie pieski. A tutaj jeden ze szkodników ogrodowych, ten co miał operację. Musieliśmy założyć tą czarną taśmę, ponieważ skracały sobie przez rabaty drogę do ogrodzenia i niszczyły rośliny.
Jolu, ja również je bardzo kocham. Szykuje się róża Sibelius. Jestem z niej bardzo zadowolona, zbudowała ładny krzaczek i będzie dość wcześnie kwitła. Ładnie rozłożyła się na boki. Ona jest powyżej rododendrona.
Hej
Tak wstawiałam zdjęcia pomidorków. Owocują równie dobrze jak w donicach.
To już kolejny rok takiej uprawy.
Głóg mam szczepiony wysoko, nie mam z nim problemów.
Różę ulubioną specjalnie nie tnę i ona to bardzo lubi a i mnie ta forma odpowiada.
Płot ma jakieś 2 metry to głóg szczepiony będzie na 1,50-1,80cm.