Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Glina i zielsko

Glina i zielsko

Gruszka_na_w... 21:44, 20 cze 2025

LIDKA napisał(a)
Omg
Nigdy tego chrząszcza nie było.

To kiedy na niego polować? Rano ? Wieczór?

Oberwałam różom pąki w których podejrzewałam że siedzi.

Dziś miałam totalnego lenia.
Jednak pod wieczór zwlekłam dupke z kanapy i posadziłam troche werbeny koło hortek na lewej połowie kortowej.

Przed wyjazdem na urlop wyplewiłam z rabat sryliony siewek werbeny, a po powrocie z wyjazdu znowu mam kożuch werbenowy. Zupełnie nie wiem, skąd się wzięły, bo z uwagi na potencjalny samosiew staram się je wycinać jeszcze przed końcem kwitnienia.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
LIDKA 22:44, 20 cze 2025

Ach ta werbena....
Jedni plewią a inni marzą o łanach. Może kiedyś będę plewić. Na razie sadzę
nicol21 23:52, 20 cze 2025

Świetna przechadzka po ogrodzie!!
Kortowa wymiata. podoba mi się ten porządek tj. sadzenie w rzędach i wypełniacze pomiędzy.
Nie znałam maruny - ona chyba duże krzaki daje?
Róże piękne! i krzaki zacne!!
Rozchodników z platanowej szkoda. Może gdyby nie obrzeże rabaty to byś ją poszerzyła ?
Ogród tworzący się: Okiełznać swoje setki pomysłów - ogród ze spadkiem na północ ************ Pozdrawiam i zapraszam - Ewelina ************ ***Booskop https://goo.gl/photos/jpY3wG37U7c9ALAf9 *** *** De tuinen van Appeltern https://goo.gl/photos/WrF6PWtCn53Gzswp6 *** *** *** formowanie cisów: https://photos.app.goo.gl/y72my2AfOaf4XKNq1 **** ***** Rotary Garden - Belgia - https://photos.app.goo.gl/iErs4Fi1dOEJ6Jls1 **** Stary ogródek: Mały ogródek, za i przed zabudową szeregową - Nicol21
LIDKA 06:14, 21 cze 2025

nicol21 napisał(a)
Świetna przechadzka po ogrodzie!!
Kortowa wymiata. podoba mi się ten porządek tj. sadzenie w rzędach i wypełniacze pomiędzy.
Nie znałam maruny - ona chyba duże krzaki daje?
Róże piękne! i krzaki zacne!!
Rozchodników z platanowej szkoda. Może gdyby nie obrzeże rabaty to byś ją poszerzyła ?

Ewelinka z poszerzania nici. Obżeże na betonie, instalacja od nawodnienia i kable od kosiarki.
To wszystko było przebudowane w zeszłe lato.

Za pochwały dziękuje. Te rzędy ....kiedyś z nich wyjde.
Polon 08:38, 21 cze 2025

Lidka, werbena Ci się nie dzieje, bo masz grubo korę na rabatach.
Szałwia z różami wygląda pięknie, nie dość, że roślinki w świetnej formie, to jeszcze to zestawienie kolorów i różnych kwiatów bardzo mi się podoba.
Ślicznie jest u Ciebie
LIDKA 09:22, 21 cze 2025

Polon napisał(a)
Lidka, werbena Ci się nie dzieje, bo masz grubo korę na rabatach.
Szałwia z różami wygląda pięknie, nie dość, że roślinki w świetnej formie, to jeszcze to zestawienie kolorów i różnych kwiatów bardzo mi się podoba.
Ślicznie jest u Ciebie

Tak myśle że przez kore. Ja jeszcze troche dosypie tej kory. W niektórych miejscach mam cienko i ziemia prześwituje. Jak upał to skała sie robi z mojej gliny. Tam gdzie kora grubo to jest znacznie lepiej. Kora drobna to sie kompostuje i fajna wierzchnia warstwa sie robi.
Kasiapod 21:29, 21 cze 2025

Jestem pod wrażeniem rabaty kortowej, jak to możliwe żeby w tak krótkim czasie stworzyć taki busz. Róże u ciebie rosna jak na drożdżach, u mnie Artemis coś słabo
LIDKA 21:38, 21 cze 2025

Kasiapod napisał(a)
Jestem pod wrażeniem rabaty kortowej, jak to możliwe żeby w tak krótkim czasie stworzyć taki busz. Róże u ciebie rosna jak na drożdżach, u mnie Artemis coś słabo

Róże odchorowują przesadzanie zwłaszcza te przesadzane jesienią. Awuarelle sie zbierają a candeligty obrywam kwiatki bo słabują mocno.

Artemisy sobie dobrze poradziły. Wiosną je przenosiłam.
Marie-Tereski i Baroneski to nowe nabytki.
Czekam jeszcze na kwitnienie candy rokoko i lovely rokoko.

Kasia obornik i nawóz interwencyjny trzeba dawać różom.
Licze że moje sie ogarną wszystkie i A rok to będzie szał.

Chrapke na nowe oczywiście mam.
Kasiapod 21:52, 21 cze 2025

Lidka obornik sypnęłam jakieś 3 tygodnie temu, może trzeba czasu, ehhh. Dziekuję kupie jeszcze ten nawóz.
LIDKA 08:59, 22 cze 2025

Tydzień miałam taki se. Auto sie popsuło, telefon zbiłam i mam stres w oczekiwaniu na wynik badań M.

Za to dziś dzień tarasowy. Bedzie grill i goście.
Bedzie z kim kuzynka poplotkować o roślinkach bo Monika kuzynka też ogroduje.

Poranny spacer z kawką.
Liliowcowa vel basenowa oszalała. To chyba przez deszcze bo nawozu tu nie dawałam.

Gaury mnie cieszą. Będzie więcej.
Krzaki dochodzą do 90 cm średnicy. Mam rzeczke na 10 m długości.

Towarzyszą im artemisy.
Za nimi posadze szałwie purple rain bo jest duża i da mi efekt jakiego nie mam od odętki i humelo.