Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "brzozy"

Ogród w budowie - nieustającej 21:17, 26 maj 2013

Do góry
Bogusiu, dziękuję, ale to jest troszkę ogrodu, bo to tylko ten kawałek z rabatą, najczęściej go teraz pokazuję, bo on jest jakby najbardziej zaawansowany w budowie, a zdjęcia sadu z trawą czy niekwitnących róż na altanie byłyby po prostu nudne.
Mam też taką wielką rabatę, której zdjęć chyba nigdy nie pokazałam w całości, a jest od frontu Zarasta powoli, bo jest naprawdę wielka, w całości iglakowa oprócz brzozy Youngii i bodziszków, ale już po dwóch latach niektóre płożące jałowce stykają się gałązkami i myślę że za trzy, cztery lata będzie zarośnięta.
Kiedyś tu..... cz II - Madżenie ogrodnika 20:33, 23 maj 2013

Do góry

wiosna 2011 - era przed ogrodowiskiem , niemal nie mam zdjęć....
To lekko zielone przy płocie to brzozy.....

wiosna 2012

wiosna 2013

Ogród Dominiki 22:13, 21 maj 2013

Do góry
Evchen napisał(a)

Oj.. to musi boleć, ja mam kości grube, ale kruche, wolałabym spokojnie posiedzieć... a ktoś tu kiedyś powiedział komuś, że jakieś brzozy nie śmiecą... tzn. nie śmiecą aż tak bardzo. Plotka to tylko?... czy można dać wiarę?

Bezproblemowe brzozy są jak Yeti-każdy o nich słyszał, ale nikt ich nie widział...
Zimozielony ogród przy białym domu 21:39, 21 maj 2013

Do góry
Brzozy chińskie

Ogród zapachów u Jasi 21:13, 20 maj 2013

Do góry
Gabrielo sprawę bodziszka wyjaśniłyśmy już w Twoim wątku,
Płotek w warzywniku był z gałązek brzozy i zakończył swój piękny żywot , resztki gałązek zalazły się na kompostowniku.
Mam dostać gałązki wierzby niestety niesezonowane a to może oznaczać zielony płotek

Kiedyś tu..... cz II - Madżenie ogrodnika 09:00, 20 maj 2013

Do góry
Marzenka, w szoku jestem jak brzozy urosły. A ja patrzę na swoje chudzinki i zastanawiam się kiedy zmężnieją Teraz jestem dobrej myśli
Kraina Czarów w fazie projektów 23:21, 19 maj 2013

Do góry
I na samym końcu, część trzecia, to znów trawy:

HAKONECHLOA MACRA ALL pod brzozami, a pomiędzy nimi dzwonek brzoskwiniolistny, czyli znów białe kwiaty, tym razem wśród białych pni brzozy. Na wiśnię puszczę Clematis Belle of Woking.

Po drugiej stronie piwonie: "Sarah Bernhardt" i na całej długości, przed piwoniami trawami - konwalik niger.
Kalina zostaje w tym miejscu, w którym jest... ponieważ jednak jest bardziej stronna od strony zewnętrznej, planuję puścić na nią powojnik, ten sam co na wiśnię.

Na murku Dereń biały Cornus alba "Elegantissima", czyli biało-zielone liście w lecie, a na jesień i w zimie czerwony akcent. Trawnik przed bramą wjazdowa bez zmian.

Na tarasie również kwiaty białe i jasno różowe, podobnie jak w donicach przy wejściu domu.

Roślinność:

Moje Takie Tam w Ogródku 09:28, 19 maj 2013

Do góry
gusiarz napisał(a)
Aguś - cudnie wyglądają drzewa u Ciebie, zarówno brzozy z podszyciem z kuleczek, jak i buki.... Pięknie...pięknie.... i pięknie

dziękuję bardzo
Ogród dla roślin o mocnych nerwach 21:33, 18 maj 2013

Do góry
Margarete napisał(a)
Gabisiu, ależ u ciebie pięknie!! i takie wszystko dopieszczone.... Najbardziej podobaja mi sie te brzozy w szpalerze... sama marze o chociaż jednej brzózce. Może kiedys... a jeszcze fajna jest ta jedna mała brzózka taka pod ogrodzeniem chyba...
Tulipanowe rady i gatunki od ciebie spisane - mówiłam że będę wpadad po inspiracje - no to wpadam
Te kulki na żwirowej podkładce sa super ale masz racje jakby dołożyc traw byłoby tak lekko mniej pprzewidywalni... Danusiai w ostanich kilku fotkach pokazała fajne połączenie traw z bukszpanami, na pewno by ci sie spodobało.
Ja tez mam problem z siatką od sąsiadów, kupiąm 3 bluszcze, dostałam 3 powojniki tanguskie w prezencie i sama kupiłąm jednego zwykego powojnika i posadziłąm juz częśc z nich, są malutkie ale ma duże nadzieje że urosną. Ja mam taki ukłąd segmentu że z obu stron mam wysokie ( 1 pietro z poddazem) domy mieszkalne postawione w poprzek wiec nawet jesli zainwestuje w żywopłot z prawdziwego zdarzenia - bo mam marny liguster - chyba jakas syberyjska odmiana.... ( Madzenka polecała mi graby... zastanowie sie do jesieni) tp i tak taki żywopłot stworzy mi tylko iluzje intymności bo z okien obu domów widac mój ogród dokładnie. Dlatego póki co zostane w tym roku przy pnączach. Na przodzie przed domem mam winobluszcz, jest dość ekspansywny ale do opanowania, pięknie sie przebarwa jesienią ale gubi liście a mnie chodziłoby o pnącze zimozielone... zobaczymy jak spiszą sie te moje tegoroczne bluszcze.... ale sie rozpisałam :-0 Pozdrawiam i bede zaglądac.

Część Margerytko i dzięki wielkie
Brzózki ukochałam, a te Dorenboosy rzeczywiście prawie nie śmiecą.
Pod płotkiem mam morwę
Trawki do żwirowej już dołożyłam.
Też pozostanę na razie przy pnączach, a w przyszłym roku ubłagam Marzenkę, aby mi ukrzyżowała żywopłot grabowy, bo jej jest zachwycający!
Całusy
Ogród dla roślin o mocnych nerwach 21:29, 18 maj 2013

Do góry
stychaz napisał(a)
Pięknie Najbardziej zachwycają mnie brzozy na żwirku. Rok temu zastanawaiłam się na obrzeżeniem trawnika kostką granitową i teraz ostatecznie sie do tego przekonałam Obrzeżony trawnik wygląda super.

Ja tez nie mogłam się przekonać, ale teraz myślę, że to była dobra decyzja.
Jest bardziej estetycznie,rabaty są w "ryzach", łatwiej kosić i jest to taka dróżka.
Całuję Justysiu i dzięki Ci trendseterko za orliki
Są przecudne!
Ogród dla roślin o mocnych nerwach 00:17, 18 maj 2013

Do góry
Gabisiu, ależ u ciebie pięknie!! i takie wszystko dopieszczone.... Najbardziej podobaja mi sie te brzozy w szpalerze... sama marze o chociaż jednej brzózce. Może kiedys... a jeszcze fajna jest ta jedna mała brzózka taka pod ogrodzeniem chyba...
Tulipanowe rady i gatunki od ciebie spisane - mówiłam że będę wpadad po inspiracje - no to wpadam
Te kulki na żwirowej podkładce sa super ale masz racje jakby dołożyc traw byłoby tak lekko mniej pprzewidywalni... Danusiai w ostanich kilku fotkach pokazała fajne połączenie traw z bukszpanami, na pewno by ci sie spodobało.
Ja tez mam problem z siatką od sąsiadów, kupiąm 3 bluszcze, dostałam 3 powojniki tanguskie w prezencie i sama kupiłąm jednego zwykego powojnika i posadziłąm juz częśc z nich, są malutkie ale ma duże nadzieje że urosną. Ja mam taki ukłąd segmentu że z obu stron mam wysokie ( 1 pietro z poddazem) domy mieszkalne postawione w poprzek wiec nawet jesli zainwestuje w żywopłot z prawdziwego zdarzenia - bo mam marny liguster - chyba jakas syberyjska odmiana.... ( Madzenka polecała mi graby... zastanowie sie do jesieni) tp i tak taki żywopłot stworzy mi tylko iluzje intymności bo z okien obu domów widac mój ogród dokładnie. Dlatego póki co zostane w tym roku przy pnączach. Na przodzie przed domem mam winobluszcz, jest dość ekspansywny ale do opanowania, pięknie sie przebarwa jesienią ale gubi liście a mnie chodziłoby o pnącze zimozielone... zobaczymy jak spiszą sie te moje tegoroczne bluszcze.... ale sie rozpisałam :-0 Pozdrawiam i bede zaglądac.
Moje Takie Tam w Ogródku 22:39, 17 maj 2013

Do góry
Aguś - cudnie wyglądają drzewa u Ciebie, zarówno brzozy z podszyciem z kuleczek, jak i buki.... Pięknie...pięknie.... i pięknie
Ogród dla roślin o mocnych nerwach 20:06, 17 maj 2013

Do góry
Pięknie Najbardziej zachwycają mnie brzozy na żwirku. Rok temu zastanawaiłam się na obrzeżeniem trawnika kostką granitową i teraz ostatecznie sie do tego przekonałam Obrzeżony trawnik wygląda super.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 23:52, 15 maj 2013

Do góry
martika napisał(a)
Danusiu witaj,mam pytanko. Mamy działkę 700m, 90m zajmuje dom.Chciałabym posadzic kilka drzew liściastych, ale nie chcę przesadzić. Mam w planie Śliwę Nigrę, z przodu Wiśnie Umbraculifera, Buk Rohan Obelisk lub DawydPurple, może 3 brzozy pożyteczne i nie wiem czy jeszcze coś mogę do tego zestawu dołożyć . Czy Ambrowiec nie jest za duży?..podoba mi się.

Ambrowiec dobry jest, a dlaczego ja go nie mam?
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 23:15, 15 maj 2013

Do góry
Danusiu witaj,mam pytanko. Mamy działkę 700m, 90m zajmuje dom.Chciałabym posadzic kilka drzew liściastych, ale nie chcę przesadzić. Mam w planie Śliwę Nigrę, z przodu Wiśnie Umbraculifera, Buk Rohan Obelisk lub DawydPurple, może 3 brzozy pożyteczne i nie wiem czy jeszcze coś mogę do tego zestawu dołożyć . Czy Ambrowiec nie jest za duży?..podoba mi się.
Złe dobrego początki, mam nadzieje :) 07:20, 14 maj 2013

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Żywopłot z irgi błyszczącej, nie wszyscy wiedzą, że jest taki gatunek i lepszy jest od ligustru.

A ja bym podzieliła w prostej linii i zrobiła łuk/bramkę/przejście do użytkowej częsci ogrodu, a tutaj przy domu część ozdobna.

Musiałabym chyba przesunąć warzywniak gdzieś dalej, bo jeśli zrobię w prostej linii to robi mi się za mało miejsca. Ten łuk-brama chodzi mi już po głowie od jakiegoś czasu. Na razie nic nie będę zmieniać, przemyślę i poczekam na porady mądrzejszych ode mnie ludzi. Jak mi się wizja wyklaruje to zacznę działać.

Aga nie wyrzucaj zdjęcia, jest przeurocze. Brzozy chodzą za mną i widzę je wszędzie więc chyba jednak muszę je wsadzić.
Złe dobrego początki, mam nadzieje :) 22:52, 13 maj 2013

Do góry
Ola, a ja Ci chciałam pokazać jak malowniczo wyglądają dwie brzózki posadzone blisko siebie. To są najzwyczajniejsze brzozy samosiejki, a te szlachetne o bieluśkiej korze jeszcze ładniej się będą prezentować. Wklejam zdjęcie, jak obejrzysz, to mogę usunąć.

Ogród Dominiki 11:52, 13 maj 2013

Do góry
Domi napisał(a)

Evchen, wyleczysz się szybciutko z brzózek jak Ci dadzą w kość, czego Ci oczywiście nie życzę, bo są, podobno takie, które nie są uciążliwe.
.

Oj.. to musi boleć, ja mam kości grube, ale kruche, wolałabym spokojnie posiedzieć... a ktoś tu kiedyś powiedział komuś, że jakieś brzozy nie śmiecą... tzn. nie śmiecą aż tak bardzo. Plotka to tylko?... czy można dać wiarę?
Roztoczańskie klimaty 14:04, 09 maj 2013

Do góry
ana_art napisał(a)
Zeta Ty masz ogrodnika do pomocy? przyznaj się tu zaraz!!!! Nie wiem jak ogarniasz sama to poletko... jest ślicznie. Teraz kupiłam pozyteczne i właśnie wyuszczają listki, a inne 'stare' już maja od conajmniej tygodnia. Widoczni taki jej urok.. A bergeniom po przekwitnieciu trzeba obcinać kwiatki????

No nie mam niestety
Masz racje brzozy doorenbos długo wyglądają jak martwe
A bergeniom ja obcinam i na wiosnę czyszczę z brzydkich liści
Ale nie nawoże niczym zauważyłam że dobrze je przesadzać wtedy cześciej kwitną ....ale ja mam ich ze 100 więc trochę problem z tym przesadzaniem
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 18:50, 08 maj 2013

Do góry
Uff, przeczytałam, nie tylko obrazkowe
Z tymi opuchlakami też mam problem (że je mam).
Dursban jest dobry, polewać wieczorem roztworem na glebę, tak, żeby wyszły na polane.

Pięknie masz, a brzozy pożyteczne to moje chciejstwo, które się nie spełni (za dużo grzybów/drzew/ w barszcz)
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies