OK, tak więc zaparłam się w sobie i w końcu coś w miarę spójnego powstało

Pokazałam już eMowi i mówi, że przyjmuje do wiadomości i nie zgłasza uwag
Założenie jest takie: w lecie ma dominować kolor zielony z białym i tylko punktowo ma się pojawiać kolor różowy. Na jesień ma się natomiast kolorystyka zmieniać, tzn. ma być zieleń i punktowo czerwień.
Kształt nasadzeń raczej się nie zmienił, jedyne, co to wykrystalizował się układ części 1

Hurrraaaa... może się jeszcze zmieni... choć mam nadzieję, że już nie!
Wygląda to w obecnym kształcie następująco:
Idąc częściami to - część 1:
Przy wejściu mają dominować trawy HAKONECHLOA MACRA ALL GOLD oraz KONWALIK NIGER - Ophiopogon Niger. trawy te mają się pojawić po obu stronach wejścia, ale dodatkowo, na wąskim pasku pomiędzy podjazdem a wejściem pojawia się różowy akcent, czyli Powojnik Powojnik 'Ville de Lyon' . Na pnie drzew obok powojnika puszczony będzie bluszcz pospolity.
Po drugiej stronie (1) na tuję puszczę powojnik biały: Clematis Duchess of Edinburgh, na świerk srebrny także bluszcz pospolity + trawy: HAKONECHLOA MACRA ALL GOLD oraz KONWALIK NIGER - Ophiopogon Niger.
Bluszcz pojawi się także, pomiędzy ścieżką oraz na studzience kanalizacyjnej (2) - mam nadzieję, że możliwie szybko ją obrośnie. Na studzience (tu gdzie teraz widać berberys) zostanie też położona duża, płaska donica z różnymi rojnikami, czyli wariacja na temat skalniaka. Bluszcz puszczony będzie też na tuję, która rośnie na rogu chodnika.
Pod drugim świerkiem srebrnym (3) będzie Irga płożąca "Streibs Findling" a w samym rogu siatki Trzmielina oskrzydlona ‘Compactus’. Na pień świerka puszczony będzie winobluszcz pięciolistkowy - czyli pomysł zaczerpnięty od Danusi

To na jesień będzie czerwony zakątek
I ostatni kwadrat (4), obsadzony trawami Carex flacca Blue zinger oraz hostami, a w części granicznej pomiędzy częścią 1 i 2 - Hortensja Vanille Fraise.
Na środku mini placyk na nowoczesną rzeźbę lub amforę - w zależności co kiedy i za ile

Tutaj roślinność części 1 w wersji zdjęć:
Oraz lista roślin wraz z kolorystyką na przestrzeni roku: