Kasiu jestem i zaglądam. Roboty od groma wiesz jak to jest praca z dojazdem. Właśnie jadę i może coś zrobię będzie mniej w sobotę. Pogoda piękna więc można robić bez pośpiechu.
Gnaty bolą, ale cóż taki los trzeba chciejstwo obrobić.
Pozdrawiam miłego dnia
No widzisz. Wszystko zależy do jakiego sklepu pojedziesz. Ewidentnie trzeba sprawdzić kilka to się coś znajdzie. Ja mam jeden w okolicy ale na szczęście były
Co prawda pytanie jest do Pani Danusi, ale chce się wtrącić.
Dla mnie ta ziemia jakaś bardzo zbita jak klepisko jak tam ma rosnąć trawa. Popatrzyłam na powiększeniu to duzo piachu i małych kamieni. Popatrz czy w miejscach gdzie trawa zielona nie jest lepsza ziemia.
W piachu trawa rosnać nie będzie. Przede wszystkim jak już wcześniej pisała Pani Danusia coś trzeba zrobić z tą ziemią spulchnić ją i nasypać lepszej ziemi przynajmniej 2-3 cm podsiać (zmieszać) z nawozem przegrabić i na to posiać dobrej jakości trawę lekko przegrabić, przyklepać i podlewać, w zależności od pogody. Jak jest ciepło i trawa będzie podlana a nie zalewana to powinna już ok. tygodnia zejść.
Teraz jakie masz chwasty. Jednoroczne podczas koszenia w ciągu roku powinny zniknąć. Najpierw zrób porządek z trawnikiem a później będziesz walczył z chwastami. Jak trawa będzie dobrze rosła to i chwastów nie będzie.
Możesz podlewać czym chcesz byle by nie zalewać bo trawa wygnije. I delikatnie aby strumieniem wody nie spłukiwać nasion trawy w jedno miejsce.
Już kwitną powoli magnolie w Powsinie ale gdzieś za tydzień jeżeli nie będzie jakiejś katastrofy pogodowej będzie przepięknie. Magnolie mają bardzo dużo pąków dosłownie zatrzęsienie.
Muszę pójść ok. wtorku i zobaczyć to kwitnienie bo w sobotę i niedzielę to będzie więcej narodu niż pąków na drzewach.Może trochę fotek
Aurelia jutro zrobię foty podpór są w folii. Ja też się zgapiłam odnośnie tych clematisów wzięłam ostatniego a mam L pod nosem. Już wczesniej przed świętami kupiłam jedną i poszłam na drugi dzień i już nie było. Dzisiaj traf szłam z Powsina wstąpiłam i znowu były.
Tam zaopatrzyłam sie w hosty b. ładne cena po 4.50 zł posadziłam w doniczkach i ładnie wyrosły. Chcę je posadzić do lasku sosnowego sa małe, ale w przyszłym roku już będą większe. Hosta szybko rośnie.
Aniu popatrz to jest zeszłoroczne Stipa która się uchowała na balkonie podciełam i wypuściła nowe odrosty.
Ja też pierwszy raz zaśiałam to jest trawa kepiasta i trzeba więcej trawek wziąć przy rozsądnie. Przynajmniej tyle co w tych małych doniczkach.
Nie dałam rady dzisiaj zrobić rozsady. Byłam na długim spacerze w Powsinie nogi czuje na ramionach.
Po drodze w L.... U kupiłam podpory do powojników nie drogie po 25 zł. Kupiłam też ostatniego powojnika "Montana" taki okaleczony trzeba go ratować, ma już pęd zabandażowany, mam nadzieję, że będzie mu dobrze u mnie.
Ja codziennie podlewam lub spryskuje. Stały do dzisiaj na parapecie południowym. Dzisiaj wyniosłam na balkon stoją na dużym pudle tekturowe po lampie.
Kupiłam lampę wisząca setki kryształów wszystko trzeba składać jestem załamana. Każdy kryształ zawiniety w folię. Pudło od 2xtygodni stoi na balkonie i nikt z domowników nie chce się zabrać za składanie.
Wypadnie na mnie, ale muszę znaleźć czasu dużo.
Kupując lampę myślałam że będzie w całości a tu rozsypka. Jak się zabiorę będę folia.
Ja część porządków zrobiłam bardzo wczesną wiosną, bo teraz to już niw daje się wejść na rabaty. U mnie już jest tak sucho, że obawiam się czy wzejdą mi te kwiatki, które nie dawno posiałam.
Moje róże przyszły wczoraj, jeszcze dwie nie mają miejscówki. Reszta posadzona, w sumie w tym roku kupiłam 12+4.
Dziwne plamy. Co to są za grzybki na tym trawniku czy to lampki a może pod spodem jest oczyszczalnia ścieków to ważne. Może masz fotkę z jesieni jak ten trawnik wyglądał.
Bo w tym miejscu może być za mokro. Czy wykonywałes nawożenie jesienne może za późno potem przyszły deszcze i trawa wygniła.
Moim zdaniem trzeba jeszcze z tydzień odczekać ale wygrab sucha trawe i zobaczysz czy to tylko powierzchowne czy korzeń tej trawy się wyrywa i jest zgnity.
Jeżeli tak to trzeba niestety spulchnic ziemię zbadac ph ziemi. Na wierzch wrzuć trochę nawozu zmieszaj z ziemią czyli rozegrab następnie posyp torfem no i wysiew trawy lekko przegrab i ubij grabiami lub wałkiem. Podlej jeżeli jest sucho.
Moze tam jakaś dolina i się zbiera woda.
Nie mogę podać który wariant twojego wpisu realizować bo nie znam gleby czy glinasta czy zwarta to ty musisz, ocenić. Daje propozycje.