Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "ElzbietaFranka"

Gożdzikowa - wiejski ogród 11:16, 11 kwi 2018

Do góry
gobasia napisał(a)
Wiosna nadrabia w szalonym tempie...
a ja nie mogę nadążyć.

..róże jeszcze nie obrobione..ładnie przezimowały...dziś czekam na dostawę nowych ,będzie sadzenie

Slimaki przez zimę porosły

Basiu na poniższej focie przy Iryskach obok masz choinę kanadyjska pokaż jak wygląda w całości.
Miłkowo - sezon 2016-2022 07:05, 11 kwi 2018

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)
Pozdrawiam i nic nie pisze bo wiem ile jest pracy najlepiej jakby nikt nie przeszkadzał.

Dzień był ciężki, do tego wiało i jakoś mi to nie służyło. Udało się 10 cisów posadzić i wykopać kilka roślin dla znajomego, on zielony w temacie, to muszę okleić donice nazwami i elaboraty o każdej pisać
Dziś też w tempie i jutro

powoli w środku w rabatach wyłażą rośliny, potem gąszcz niesamowity, to plewienie odpada

Nigra już daje pokaz
a buksy nadal nawalają, będzie reanimacja albo wylecą i będą cisy
Nawożenie, zasilanie trawnika 00:11, 11 kwi 2018

Do góry
piotraudi napisał(a)

w tym roku tylo nawoż i obserwuj jak rośnie
tylko nawoż w mniejszych proporcjach(z głową) pamiętaj trwa jest młoda składniki odżywcze ma jeszcze w świeżej ziemi
wretykulacja za rok a może dopiero za dwa zalęży też czy kosisz trawe do kosza czy na trawnik

Piotr co ty tu piszesz.

A skąd ty wiesz ze ma składniki że świeżej ZIEMI? Daje się normalna dawkę nawozu na wiosnę przez jesień i zimę nie mroźna składniki zostały dawno wypłukać. A skąd wiesz jaki Rusek tam ma grunt. Pokazał tylko skrawek trawnika.

Piotr skoś trawnik nisko i zobaczysz czy jest kożuch czyli filc na trawniku. Jeszcze tej wiosny nie wertykuluj ale możesz go dobrze wygrabić następnie nawieź normalna dawka nawozu wiosennego i to wszystko tej wiosny. Możesz następna dawkę dać pod koniec czerwca. I później na przełomie sierpnia września dawka nawozu jesiennego i to wszystko.
Dobrze jest kosić trawnik co tydzień bardzo się krzewi i przegrabiać aby nie zostawały źdźbla na trawniku bo z tego robi się filc.

W przyszłym roku na wiosne śmiało możesz wertykulowac korzeń trawy się już dobrze zadarni tylko najpierw kosić nisko. Zresztą to zależy wszystko od kondycji trawnika z foty wynika, że trawnik ma się dobrze.
Pozdrawiam
W moim małym ogródeczku - Dorota 00:00, 11 kwi 2018

Do góry
Dorotko ja tam tobie nie dorównam masz tak pięknie. Zonkili masa, czosnki i naturalne i sztuczne już kwitnące no pięknie.
Mam już te największe pracę zrobione teraz jeszcze została drobnica, ale dużo tej drobnica. na rabaty nie wchodzę z Motyka czekam co zejdzie po zimie.
Zresztą dużo roślin dopiero rusza nauczona poprzednimi laty nie robię nic bo można wypełnić i chwasty i rośliny z poprzedniego roku.

Czekam na przesyłkę z różami. Trochę chce niektóre rabaty przemeblować.
Na początku sądziłam gdzie popadnie a teraz rośliny już duże i zabierają dużo miejsca. Np jałowce się bardzo rozrost więc w poniedziałek wszystkie przycięłam dosyć mocno. Obcinki trzeba było zmielic ręce całe pokłóte.

Trudno taka jest wiosna porządki i jeszcze raz porządki.
Pozdrawiam.
Ptasi gaj 23:34, 10 kwi 2018

Do góry
Dorota123 napisał(a)

Piękne tło mają te krokusy Dużo porządków wiosennych już z zrobiliście. Trawnik na pewno odwdzięczy się za to.

Jedne krokusom na tle macierzanki piaskowej która po zimie jest w opłakanym stanie ale na pewno się opuści. A inne krokusy na tle zwisajacego cyprysika nutkajskiego.

Bardzo lubię te cyprysy jeszcze mam 4 szt i zastanawiam się czy nie dokupić.
Od os ie krokusów. Zeszłej jesieni przegapiłam okres cebulowy jak chciałam kupić to już nigdzie nie bylo.
W tym roku nakupie dużo i w koszyczki posadze albo w siatki gdzieś widzialam.
Ptasi gaj 21:38, 10 kwi 2018

Do góry
To są moje wszystkie kroku reszta u nornic lub bazanty wygrzebały.

Piękne tło mają te krokusy Dużo porządków wiosennych już z zrobiliście. Trawnik na pewno odwdzięczy się za to.
Podlewanie trawnika 18:42, 10 kwi 2018

Do góry
Piotr_K napisał(a)
Mam niskie ciśnienie wody w garażu. Jak podlewam trawnik z w węża ogrodowego, to jeszcze ładnie leci, ale przy dwóch już już masakra.

Z racji tego że będę robić opaskę z kamienia na około garażu, oraz niski gabion wzdłuż chodnika do domu zastanawiam się czy aby nie wrzucić tam odrazy rur pod nawadnianie automatyczne (na przyszłość).

Proszę mi napisać czy te systemy automatyczne mają jakieś urządzenie które zwiększa ciśnienie wody ?

Nie napisałeś skąd masz wodę że studni czy z wodociągu. To ważne. Jeżeli niskie ciśnienie z wodociągu to nic nie zrobić ze studni takie ciśnienie jaki hydrofor.
Odnowa, regeneracja (wertykulacja, aeracja) trawnika 16:22, 10 kwi 2018

Do góry
ricco1 napisał(a)
Widze ze sporo z was juz robi wertykulacje, wiec chyba i ja sie wezme za to na dniach....rozumiem ze skosic najpierw nisko i potem wertykulowac?

Tak,. Bo musisz ruszyć ziemię aby filc usunąć.
Gożdzikowa - wiejski ogród 16:14, 10 kwi 2018

Do góry
gobasia napisał(a)

Elu dziś czekam na kuriera...

. Ja dzisiaj dzwoniłam do R.... M w poniedziałek wysyłają. Było cicho z tego względu, że część jest w donicy cześć z gołym korzeniem. Jakoś tak wymijajaco Pani rozmawiała pewnie zapomnieli.
Ogrodowe szaleństwo ... 12:30, 10 kwi 2018

Do góry
Witam dla darni znaleźć miejsce ustronne w ogrodzie i zrobić z niej pryzmę nakładać darń do góry korzeniem jedna na drugą przykryć folia przez sezon wszystko przegnije. Wiosna będzie ziemia i wyrzucić można ponownie na rabaty z kompostem.
Miłkowo - sezon 2016-2022 12:23, 10 kwi 2018

Do góry
Pozdrawiam i nic nie pisze bo wiem ile jest pracy najlepiej jakby nikt nie przeszkadzał.
Ptasi gaj 12:12, 10 kwi 2018

Do góry
Znowu pięknie zaraz wyruszam w plener.
Ogrodowe kreacje 12:09, 10 kwi 2018

Do góry
Jeszcze tak myślę, abyś rozważyla zamiast macierzanki piaskowe posadziłam lawendę. Będzie ładna kompozycja z trzmieliną żółto niebieska.
Macierzanki możesz wszędzie posadzić w kelach niech sobie rośnie np pod kasztanowca Jabłonka.

Wlasnie te sosny zrób z nimi porządek. Bo są jakieś rahityczne. Trzeba ściąć te najniżej do wysokości aby najwyższy członek rodziny mógł przejść a później nowe dorosły przyciąć o połowę sosna się zagęści.
Gożdzikowa - wiejski ogród 10:56, 10 kwi 2018

Do góry

Basia a gdzie wysyłałaś zamówienie. Zajrzyj na priv. Z moim zamówieniem też cisza.

Elu dziś czekam na kuriera...
Ogrodowe kreacje 00:25, 10 kwi 2018

Do góry
Aurelllia napisał(a)

1. Dereń biały Sibirica Variegata
2. Hortensja bukietowa - zobaczymy jakie ukorzenię hahahha
3. Rozplenica japońska
4. Macierzanka piaskowa - tutaj pojawia się problem, bo miałam porobić sadzonki, ale mi wymarzła, muszę niestety dokupić
5. Miskant chiński Grosse Fontane
6. Miskant zebrinus
7. Rudbekia
8. Jabłoń ozdobna, a za nią rozchodnik okazały
9. Trzmielina fortunei
10. Rosnący już kasztanowiec

Projekt ładny tylko między roślinami od pkt 1-3 musisz dać większy odstęp. Moim zdaniem nie znam metrażu nasadzeń ale rozplenice po 2-3,latach u mnie maja po 2 metry rozpiętości więc sama musisz ile posadzisz rozplenicami i też są wysokie, żeby nie prysloniły hortensję może zrób zamianę miejscami.

Macierzanka piaskowa bardzo silnie się rozrasta. U mnie też nie za bardzo wygląda ale nie o rywal jej bo wypuści na pewno.
Ogrodowe kreacje 00:12, 10 kwi 2018

Do góry
Aurelllia napisał(a)
Luby pomyślał za mnie i cyknął bole bitwy
Na początku pracy wyglądało tak:

Aurelia mam nadzieję, że tej darni nie wyrzuciłas. Złóż na sterty odwrócić zielonym do dołu i za rok ziemia dobra np na skalniak.
Ogrodowe kreacje 00:07, 10 kwi 2018

Do góry
Aurelllia napisał(a)
Wczoraj po pracy w ogólę się schylać nie mogłam tak mnie kręgosłup bolał - nawet kąpiel nie pomogła !!! Posmarowałam się końską maścią i troszeczkę na 20 minut pomogła, jak rozgrzewała, potem znowu ból, ale dzisiaj jest ok

Woltaren najlepszy.
Ogrodowe kreacje 00:05, 10 kwi 2018

Do góry
A czego wy pikujecie werbene. Aurelia przecież to można kota dostać. Moje wysiałam do doniczek i po 10 nawet rośnie jak będę wysadzala do później ewentualnie rozerwę kepki tak robiłam w zeszłym roku i było dobrze.

Jedynie stipę może jutro do doniczek po wysądzam ale to też kępki.
Ptasi gaj 23:48, 09 kwi 2018

Do góry
Aurelllia napisał(a)
Mówisz Elu, że taki wygląd trawnika jest ok, bo potem robi się zielony dywan mam taką nadzieję, bo mój to chyba jeszcze gorzej zryty wertykulatorem, szczególnie w cienistych miejscach
W tym roku bergenie to jakaś tragedia zgadzam się - u mnie liście leżą ciągle a pąki kwiatowe są nadgniłe.

Aurelia to fota po wertykulacja w sobotę a dzisiaj już był zielony meszek. Zostało zdarte siano filc darń trawy dostała trochę powietrza. Jeszcze nie nawożony. EM zawsze wapnuje i nawozimy po kilku dniach od wertykulacja.
Każdego roku taki mam a później trawnik wygląda jak pers.

Siano też zagospodarowane narazie na strercie.
Ptasi gaj 23:19, 09 kwi 2018

Do góry
To są moje wszystkie kroku reszta u nornic lub bazanty wygrzebały.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies