Dzień był ciężki, do tego wiało i jakoś mi to nie służyło. Udało się 10 cisów posadzić i wykopać kilka roślin dla znajomego, on zielony w temacie, to muszę okleić donice nazwami i elaboraty o każdej pisać
Dziś też w tempie i jutro
powoli w środku w rabatach wyłażą rośliny, potem gąszcz niesamowity, to plewienie odpada
Nigra już daje pokaz
a buksy nadal nawalają, będzie reanimacja albo wylecą i będą cisy
A skąd ty wiesz ze ma składniki że świeżej ZIEMI? Daje się normalna dawkę nawozu na wiosnę przez jesień i zimę nie mroźna składniki zostały dawno wypłukać. A skąd wiesz jaki Rusek tam ma grunt. Pokazał tylko skrawek trawnika.
Piotr skoś trawnik nisko i zobaczysz czy jest kożuch czyli filc na trawniku. Jeszcze tej wiosny nie wertykuluj ale możesz go dobrze wygrabić następnie nawieź normalna dawka nawozu wiosennego i to wszystko tej wiosny. Możesz następna dawkę dać pod koniec czerwca. I później na przełomie sierpnia września dawka nawozu jesiennego i to wszystko.
Dobrze jest kosić trawnik co tydzień bardzo się krzewi i przegrabiać aby nie zostawały źdźbla na trawniku bo z tego robi się filc.
W przyszłym roku na wiosne śmiało możesz wertykulowac korzeń trawy się już dobrze zadarni tylko najpierw kosić nisko. Zresztą to zależy wszystko od kondycji trawnika z foty wynika, że trawnik ma się dobrze.
Pozdrawiam
Dorotko ja tam tobie nie dorównam masz tak pięknie. Zonkili masa, czosnki i naturalne i sztuczne już kwitnące no pięknie.
Mam już te największe pracę zrobione teraz jeszcze została drobnica, ale dużo tej drobnica. na rabaty nie wchodzę z Motyka czekam co zejdzie po zimie.
Zresztą dużo roślin dopiero rusza nauczona poprzednimi laty nie robię nic bo można wypełnić i chwasty i rośliny z poprzedniego roku.
Czekam na przesyłkę z różami. Trochę chce niektóre rabaty przemeblować.
Na początku sądziłam gdzie popadnie a teraz rośliny już duże i zabierają dużo miejsca. Np jałowce się bardzo rozrost więc w poniedziałek wszystkie przycięłam dosyć mocno. Obcinki trzeba było zmielic ręce całe pokłóte.
Trudno taka jest wiosna porządki i jeszcze raz porządki.
Pozdrawiam.
Jedne krokusom na tle macierzanki piaskowej która po zimie jest w opłakanym stanie ale na pewno się opuści. A inne krokusy na tle zwisajacego cyprysika nutkajskiego.
Bardzo lubię te cyprysy jeszcze mam 4 szt i zastanawiam się czy nie dokupić.
Od os ie krokusów. Zeszłej jesieni przegapiłam okres cebulowy jak chciałam kupić to już nigdzie nie bylo.
W tym roku nakupie dużo i w koszyczki posadze albo w siatki gdzieś widzialam.
Nie napisałeś skąd masz wodę że studni czy z wodociągu. To ważne. Jeżeli niskie ciśnienie z wodociągu to nic nie zrobić ze studni takie ciśnienie jaki hydrofor.
. Ja dzisiaj dzwoniłam do R.... M w poniedziałek wysyłają. Było cicho z tego względu, że część jest w donicy cześć z gołym korzeniem. Jakoś tak wymijajaco Pani rozmawiała pewnie zapomnieli.
Witam dla darni znaleźć miejsce ustronne w ogrodzie i zrobić z niej pryzmę nakładać darń do góry korzeniem jedna na drugą przykryć folia przez sezon wszystko przegnije. Wiosna będzie ziemia i wyrzucić można ponownie na rabaty z kompostem.
Jeszcze tak myślę, abyś rozważyla zamiast macierzanki piaskowe posadziłam lawendę. Będzie ładna kompozycja z trzmieliną żółto niebieska.
Macierzanki możesz wszędzie posadzić w kelach niech sobie rośnie np pod kasztanowca Jabłonka.
Wlasnie te sosny zrób z nimi porządek. Bo są jakieś rahityczne. Trzeba ściąć te najniżej do wysokości aby najwyższy członek rodziny mógł przejść a później nowe dorosły przyciąć o połowę sosna się zagęści.
Projekt ładny tylko między roślinami od pkt 1-3 musisz dać większy odstęp. Moim zdaniem nie znam metrażu nasadzeń ale rozplenice po 2-3,latach u mnie maja po 2 metry rozpiętości więc sama musisz ile posadzisz rozplenicami i też są wysokie, żeby nie prysloniły hortensję może zrób zamianę miejscami.
Macierzanka piaskowa bardzo silnie się rozrasta. U mnie też nie za bardzo wygląda ale nie o rywal jej bo wypuści na pewno.
A czego wy pikujecie werbene. Aurelia przecież to można kota dostać. Moje wysiałam do doniczek i po 10 nawet rośnie jak będę wysadzala do później ewentualnie rozerwę kepki tak robiłam w zeszłym roku i było dobrze.
Jedynie stipę może jutro do doniczek po wysądzam ale to też kępki.
Aurelia to fota po wertykulacja w sobotę a dzisiaj już był zielony meszek. Zostało zdarte siano filc darń trawy dostała trochę powietrza. Jeszcze nie nawożony. EM zawsze wapnuje i nawozimy po kilku dniach od wertykulacja.
Każdego roku taki mam a później trawnik wygląda jak pers.