Ja to mam takie krzesełko z niskim oparciem ...na którym co jakiś czas wyginam kręgosłup w drugą stronę-wychylając się do tyłu(ręce trzymają szyję),ale to bardziej na piersiowy odc.ćwiczenie. Mnie ratuje!
Warto też w trakcie pracy ogródkowej,robić przeprosty(ja robię wg metody mckenziego)w pozycji stojącej a wieczorem w domu w leżącej.Nie wiem czy dla każdego wskazane ale mi pomaga!
A czego wy pikujecie werbene. Aurelia przecież to można kota dostać. Moje wysiałam do doniczek i po 10 nawet rośnie jak będę wysadzala do później ewentualnie rozerwę kepki tak robiłam w zeszłym roku i było dobrze.
Jedynie stipę może jutro do doniczek po wysądzam ale to też kępki.
Projekt ładny tylko między roślinami od pkt 1-3 musisz dać większy odstęp. Moim zdaniem nie znam metrażu nasadzeń ale rozplenice po 2-3,latach u mnie maja po 2 metry rozpiętości więc sama musisz ile posadzisz rozplenicami i też są wysokie, żeby nie prysloniły hortensję może zrób zamianę miejscami.
Macierzanka piaskowa bardzo silnie się rozrasta. U mnie też nie za bardzo wygląda ale nie o rywal jej bo wypuści na pewno.