Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "brzozy"

Ogród Dominiki 22:13, 21 maj 2013

Do góry
Evchen napisał(a)

Oj.. to musi boleć, ja mam kości grube, ale kruche, wolałabym spokojnie posiedzieć... a ktoś tu kiedyś powiedział komuś, że jakieś brzozy nie śmiecą... tzn. nie śmiecą aż tak bardzo. Plotka to tylko?... czy można dać wiarę?

Bezproblemowe brzozy są jak Yeti-każdy o nich słyszał, ale nikt ich nie widział...
Zimozielony ogród przy białym domu 21:39, 21 maj 2013

Do góry
Brzozy chińskie

Ogród zapachów u Jasi 21:13, 20 maj 2013

Do góry
Gabrielo sprawę bodziszka wyjaśniłyśmy już w Twoim wątku,
Płotek w warzywniku był z gałązek brzozy i zakończył swój piękny żywot , resztki gałązek zalazły się na kompostowniku.
Mam dostać gałązki wierzby niestety niesezonowane a to może oznaczać zielony płotek

Kiedyś tu..... cz II - Madżenie ogrodnika 09:00, 20 maj 2013

Do góry
Marzenka, w szoku jestem jak brzozy urosły. A ja patrzę na swoje chudzinki i zastanawiam się kiedy zmężnieją Teraz jestem dobrej myśli
Kraina Czarów w fazie projektów 23:21, 19 maj 2013

Do góry
I na samym końcu, część trzecia, to znów trawy:

HAKONECHLOA MACRA ALL pod brzozami, a pomiędzy nimi dzwonek brzoskwiniolistny, czyli znów białe kwiaty, tym razem wśród białych pni brzozy. Na wiśnię puszczę Clematis Belle of Woking.

Po drugiej stronie piwonie: "Sarah Bernhardt" i na całej długości, przed piwoniami trawami - konwalik niger.
Kalina zostaje w tym miejscu, w którym jest... ponieważ jednak jest bardziej stronna od strony zewnętrznej, planuję puścić na nią powojnik, ten sam co na wiśnię.

Na murku Dereń biały Cornus alba "Elegantissima", czyli biało-zielone liście w lecie, a na jesień i w zimie czerwony akcent. Trawnik przed bramą wjazdowa bez zmian.

Na tarasie również kwiaty białe i jasno różowe, podobnie jak w donicach przy wejściu domu.

Roślinność:

Moje Takie Tam w Ogródku 09:28, 19 maj 2013

Do góry
gusiarz napisał(a)
Aguś - cudnie wyglądają drzewa u Ciebie, zarówno brzozy z podszyciem z kuleczek, jak i buki.... Pięknie...pięknie.... i pięknie

dziękuję bardzo
Ogród dla roślin o mocnych nerwach 21:33, 18 maj 2013

Do góry
Margarete napisał(a)
Gabisiu, ależ u ciebie pięknie!! i takie wszystko dopieszczone.... Najbardziej podobaja mi sie te brzozy w szpalerze... sama marze o chociaż jednej brzózce. Może kiedys... a jeszcze fajna jest ta jedna mała brzózka taka pod ogrodzeniem chyba...
Tulipanowe rady i gatunki od ciebie spisane - mówiłam że będę wpadad po inspiracje - no to wpadam
Te kulki na żwirowej podkładce sa super ale masz racje jakby dołożyc traw byłoby tak lekko mniej pprzewidywalni... Danusiai w ostanich kilku fotkach pokazała fajne połączenie traw z bukszpanami, na pewno by ci sie spodobało.
Ja tez mam problem z siatką od sąsiadów, kupiąm 3 bluszcze, dostałam 3 powojniki tanguskie w prezencie i sama kupiłąm jednego zwykego powojnika i posadziłąm juz częśc z nich, są malutkie ale ma duże nadzieje że urosną. Ja mam taki ukłąd segmentu że z obu stron mam wysokie ( 1 pietro z poddazem) domy mieszkalne postawione w poprzek wiec nawet jesli zainwestuje w żywopłot z prawdziwego zdarzenia - bo mam marny liguster - chyba jakas syberyjska odmiana.... ( Madzenka polecała mi graby... zastanowie sie do jesieni) tp i tak taki żywopłot stworzy mi tylko iluzje intymności bo z okien obu domów widac mój ogród dokładnie. Dlatego póki co zostane w tym roku przy pnączach. Na przodzie przed domem mam winobluszcz, jest dość ekspansywny ale do opanowania, pięknie sie przebarwa jesienią ale gubi liście a mnie chodziłoby o pnącze zimozielone... zobaczymy jak spiszą sie te moje tegoroczne bluszcze.... ale sie rozpisałam :-0 Pozdrawiam i bede zaglądac.

Część Margerytko i dzięki wielkie
Brzózki ukochałam, a te Dorenboosy rzeczywiście prawie nie śmiecą.
Pod płotkiem mam morwę
Trawki do żwirowej już dołożyłam.
Też pozostanę na razie przy pnączach, a w przyszłym roku ubłagam Marzenkę, aby mi ukrzyżowała żywopłot grabowy, bo jej jest zachwycający!
Całusy
Ogród dla roślin o mocnych nerwach 21:29, 18 maj 2013

Do góry
stychaz napisał(a)
Pięknie Najbardziej zachwycają mnie brzozy na żwirku. Rok temu zastanawaiłam się na obrzeżeniem trawnika kostką granitową i teraz ostatecznie sie do tego przekonałam Obrzeżony trawnik wygląda super.

Ja tez nie mogłam się przekonać, ale teraz myślę, że to była dobra decyzja.
Jest bardziej estetycznie,rabaty są w "ryzach", łatwiej kosić i jest to taka dróżka.
Całuję Justysiu i dzięki Ci trendseterko za orliki
Są przecudne!
Ogród dla roślin o mocnych nerwach 00:17, 18 maj 2013

Do góry
Gabisiu, ależ u ciebie pięknie!! i takie wszystko dopieszczone.... Najbardziej podobaja mi sie te brzozy w szpalerze... sama marze o chociaż jednej brzózce. Może kiedys... a jeszcze fajna jest ta jedna mała brzózka taka pod ogrodzeniem chyba...
Tulipanowe rady i gatunki od ciebie spisane - mówiłam że będę wpadad po inspiracje - no to wpadam
Te kulki na żwirowej podkładce sa super ale masz racje jakby dołożyc traw byłoby tak lekko mniej pprzewidywalni... Danusiai w ostanich kilku fotkach pokazała fajne połączenie traw z bukszpanami, na pewno by ci sie spodobało.
Ja tez mam problem z siatką od sąsiadów, kupiąm 3 bluszcze, dostałam 3 powojniki tanguskie w prezencie i sama kupiłąm jednego zwykego powojnika i posadziłąm juz częśc z nich, są malutkie ale ma duże nadzieje że urosną. Ja mam taki ukłąd segmentu że z obu stron mam wysokie ( 1 pietro z poddazem) domy mieszkalne postawione w poprzek wiec nawet jesli zainwestuje w żywopłot z prawdziwego zdarzenia - bo mam marny liguster - chyba jakas syberyjska odmiana.... ( Madzenka polecała mi graby... zastanowie sie do jesieni) tp i tak taki żywopłot stworzy mi tylko iluzje intymności bo z okien obu domów widac mój ogród dokładnie. Dlatego póki co zostane w tym roku przy pnączach. Na przodzie przed domem mam winobluszcz, jest dość ekspansywny ale do opanowania, pięknie sie przebarwa jesienią ale gubi liście a mnie chodziłoby o pnącze zimozielone... zobaczymy jak spiszą sie te moje tegoroczne bluszcze.... ale sie rozpisałam :-0 Pozdrawiam i bede zaglądac.
Moje Takie Tam w Ogródku 22:39, 17 maj 2013

Do góry
Aguś - cudnie wyglądają drzewa u Ciebie, zarówno brzozy z podszyciem z kuleczek, jak i buki.... Pięknie...pięknie.... i pięknie
Ogród dla roślin o mocnych nerwach 20:06, 17 maj 2013

Do góry
Pięknie Najbardziej zachwycają mnie brzozy na żwirku. Rok temu zastanawaiłam się na obrzeżeniem trawnika kostką granitową i teraz ostatecznie sie do tego przekonałam Obrzeżony trawnik wygląda super.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 23:52, 15 maj 2013

Do góry
martika napisał(a)
Danusiu witaj,mam pytanko. Mamy działkę 700m, 90m zajmuje dom.Chciałabym posadzic kilka drzew liściastych, ale nie chcę przesadzić. Mam w planie Śliwę Nigrę, z przodu Wiśnie Umbraculifera, Buk Rohan Obelisk lub DawydPurple, może 3 brzozy pożyteczne i nie wiem czy jeszcze coś mogę do tego zestawu dołożyć . Czy Ambrowiec nie jest za duży?..podoba mi się.

Ambrowiec dobry jest, a dlaczego ja go nie mam?
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 23:15, 15 maj 2013

Do góry
Danusiu witaj,mam pytanko. Mamy działkę 700m, 90m zajmuje dom.Chciałabym posadzic kilka drzew liściastych, ale nie chcę przesadzić. Mam w planie Śliwę Nigrę, z przodu Wiśnie Umbraculifera, Buk Rohan Obelisk lub DawydPurple, może 3 brzozy pożyteczne i nie wiem czy jeszcze coś mogę do tego zestawu dołożyć . Czy Ambrowiec nie jest za duży?..podoba mi się.
Złe dobrego początki, mam nadzieje :) 07:20, 14 maj 2013

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Żywopłot z irgi błyszczącej, nie wszyscy wiedzą, że jest taki gatunek i lepszy jest od ligustru.

A ja bym podzieliła w prostej linii i zrobiła łuk/bramkę/przejście do użytkowej częsci ogrodu, a tutaj przy domu część ozdobna.

Musiałabym chyba przesunąć warzywniak gdzieś dalej, bo jeśli zrobię w prostej linii to robi mi się za mało miejsca. Ten łuk-brama chodzi mi już po głowie od jakiegoś czasu. Na razie nic nie będę zmieniać, przemyślę i poczekam na porady mądrzejszych ode mnie ludzi. Jak mi się wizja wyklaruje to zacznę działać.

Aga nie wyrzucaj zdjęcia, jest przeurocze. Brzozy chodzą za mną i widzę je wszędzie więc chyba jednak muszę je wsadzić.
Złe dobrego początki, mam nadzieje :) 22:52, 13 maj 2013

Do góry
Ola, a ja Ci chciałam pokazać jak malowniczo wyglądają dwie brzózki posadzone blisko siebie. To są najzwyczajniejsze brzozy samosiejki, a te szlachetne o bieluśkiej korze jeszcze ładniej się będą prezentować. Wklejam zdjęcie, jak obejrzysz, to mogę usunąć.

Ogród Dominiki 11:52, 13 maj 2013

Do góry
Domi napisał(a)

Evchen, wyleczysz się szybciutko z brzózek jak Ci dadzą w kość, czego Ci oczywiście nie życzę, bo są, podobno takie, które nie są uciążliwe.
.

Oj.. to musi boleć, ja mam kości grube, ale kruche, wolałabym spokojnie posiedzieć... a ktoś tu kiedyś powiedział komuś, że jakieś brzozy nie śmiecą... tzn. nie śmiecą aż tak bardzo. Plotka to tylko?... czy można dać wiarę?
Roztoczańskie klimaty 14:04, 09 maj 2013

Do góry
ana_art napisał(a)
Zeta Ty masz ogrodnika do pomocy? przyznaj się tu zaraz!!!! Nie wiem jak ogarniasz sama to poletko... jest ślicznie. Teraz kupiłam pozyteczne i właśnie wyuszczają listki, a inne 'stare' już maja od conajmniej tygodnia. Widoczni taki jej urok.. A bergeniom po przekwitnieciu trzeba obcinać kwiatki????

No nie mam niestety
Masz racje brzozy doorenbos długo wyglądają jak martwe
A bergeniom ja obcinam i na wiosnę czyszczę z brzydkich liści
Ale nie nawoże niczym zauważyłam że dobrze je przesadzać wtedy cześciej kwitną ....ale ja mam ich ze 100 więc trochę problem z tym przesadzaniem
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 18:50, 08 maj 2013

Do góry
Uff, przeczytałam, nie tylko obrazkowe
Z tymi opuchlakami też mam problem (że je mam).
Dursban jest dobry, polewać wieczorem roztworem na glebę, tak, żeby wyszły na polane.

Pięknie masz, a brzozy pożyteczne to moje chciejstwo, które się nie spełni (za dużo grzybów/drzew/ w barszcz)
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 15:34, 08 maj 2013

Do góry
Ale wielgachne te brzozy, idziesz jak burza!
spotknie na Kiermaszu Ogrodniczym pod Iglicą we Wrocławiu i u mnie na jaśminach
Kraina Czarów w fazie projektów 11:55, 08 maj 2013

Do góry
AlicyaLK napisał(a)
Dziś w końcu część trzecia ogrodu, czyli taj, na której zależy mi chyba najbardziej.
Mamy tam taras, uważam, że jest duży bo ma 30m2 i bardzo go lubię Na końcu jest już zamontowany regał na kwiaty – tam ma być taka zielona ściana… póki co trochę łysa… ale na bieżąco będę ją uzupełniać Na drugim końcu tarasu ma być zamontowana drewniana żaluzja, chroniąca nas przed spojrzeniami przechodniów.

Patrząc z tarasu mamy widok na: obskurny blaszak ale w jego miejsce ma być zbudowana o połowę mniejsza drewniana narzędziówka z przedłużonym dachem i blatem do przesadzania roślin. A fundament będzie też obłożony albo drewnem, albo granitem, ma się tam znaleźć grill i duże donice – tu projektu nie przedstawię, bo nad tym czuwa mój ślubny i póki co nie ujawnia szczegółów

Pod drewnianym ogrodzeniem na kamieniu ma pojawić się niska długa donica, w której sadzone lub wysiewane będą rośliny jednoroczne – zapewne mój ulubiony kosmos, maciejka i groszek pachnący, czyli kwiaty z dzieciństwa. Cały obszar pomiędzy tarasem a fundamentem blaszaka został już wysypany drobnym kamieniem, a pojawią się pomiędzy pewnie jeszcze płyty granitowe. Pas kamienia na 1m szeroki zostanie też poprowadzony jako ścieżka wokół tarasu.

Patrząc dalej z tarasu mamy też widok na brzozy, tu zostanie nawieziona ziemia, aby przykryć wystające korzenie, a na drugim planie widać murek z sosnami. Murek idzie do renowacji, a sosny pod siekierkę, bo niestety są po prostu brzydkie. W zamian na odnowionym murku zostanie zamontowane drewniane ogrodzenie i zasadzony 12m pas lawendy – gęsto, tak żeby powstał piękny szpaler – planuję 3 sadzonki na metr bieżący, tak jak radziła mi Danusia.

Pod murkiem zrobiłabym ścieżkę, aby ułatwić dostęp, a trawę zamieniłabym na: po prawej stronie, czyli pod brzozami na łąkę kwietną nie wymagającą skopywania, nie wymagającej koszenia lub raz do roku – z przeznaczeniem na gleby suche. Skład: Komonica zwyczajna, Rzepik pospolity, Dziewanna pospolita, Świerzbnica polna, Szałwia okółkowa, Żmijowiec zwyczajny, Bukwica pospolita, Cykoria podróżnik, Złocień zwyczajny, Wyka ptasia, Krwawnik pospolity, Chaber łąkowy, Dziurawiec zwyczajny, Dziewanna drobnokwiatowa, Rumian barwierski, Wiesiołek - kilka gatunków, Mydlnica lekarska, Mak polny.

Nie wiem, czy to możliwe, ale chciałabym też pod brzozami wsadzić krokusy, aby zwiastowały nadejście wiosny. Pytanie jednak, czy krokusy będą się lubiły z pozostałymi kwiatami z łąki?
Pod wiśnią pas traw ozdobnych, niewysokich - jeszcze nie sprawdzałam, jakiej odmianie by się tu dobrze rosło.

Po drugiej stronie od ogrodzenia planowałam duży pas piwonii, ale jeszcze nie sprawdzałam jakich – muszę jeszcze doczytać, chyba, że już ktoś coś może polecić Chciałabym ze 3 rodzaje od jasno różowych, prawie białych po mocny róż. Lubię takie pełne odmiany.
I tak samo jak pod wiśnią pas traw ozdobnych.

Całość wyobrażam sobie tak:

taras piekny !!!!!!!! blaszak okrutny!!! ale tez budka z narzedziami nawet jak bedzie ladna to chyba nie najlepsze miejsce naprzecwko tarasu (chyba ze nie macie innej mozliwosci) wierz mi ze akura to co wokol tarasu jest najwazniejsze nic mnie tak nie denerwuje u mnie jak ten skalniak bo kolo tarasu z czasem budka moze tez zaczac cie wkurzac jak usiadziesz na tarasie i sobie wyobrazisz sliczne nasadzenia zamist niej
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies