Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "ElzbietaFranka"

Mój ogródek 18:02, 06 kwi 2018

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)
Tak Patrycja tnę bo już ciepło mam nadzieję, że dużych mrozów juz nie bedzie. Tnę bardzo nisko potem boję się, że zaczną wyrasta i będę przycinać zielone dorosły. Wczoraj przycinam wszystkie trawy jakie mam były suche wiec ogień bez dymu.

Jak na razie przymrozków nie zapowiadają więc wczoraj przycięłam róże.
Zobaczymy co będzie
Gożdzikowa - wiejski ogród 15:52, 06 kwi 2018

Do góry

Basiu plantacje kuwetowe pełna gebom.

Też jestem zdziwiona moimi różami szczególnie pnacymi zawsze każdej późnej jesieni się mordowałam z zawijaniem a w zeszłym powiedziałam sobie koniec jak przeżyją to przeżyją. O dziwo nie chwale dnia przed zach.... Wszystkie się dobrze przechowaly więc się cieszę.

Jeszcze odnośnie Bergen bo też mam wyrośnieta i nie wiem co z nią zrobić, w zeszłym roku już słabo kwitla. Napisz co zrobiłaś z tą bergenią.

Elu bergenia po mrozach leżała jak szmata ,i uschła..więc musiałam ją wyciąć z konieczności...czy odbije? zobaczymy

A z różami tak to bywa...ub zimy opatulałam ,kopczykowałam i wszystko do kopców wymarzło...a w tym roku ładne zielone ,nie okrywane i nie kopcowane
za to wiosenne kwiaty pomroziło np:smagliczkę, floks szydlasty nawet rogownicy się dostało...i bądż tu czlowieku mądry
Ptasi gaj 15:22, 06 kwi 2018

Do góry
roma2 napisał(a)
Elu, nadrabiam wątkowe zaległości. U mnie marazm ogrodowy mimo wiosny. Dopiero pojadę na dłużej w maju . Teraz na chwilkę i jakiś ogólnie mnie dopadło przesilenie wiosenne, bo pogoda słoneczna, wszyscy ożywieni, a ja chcę spać

Weź jakiegoś pauera vitaminowego i ci przejdzie. Kup sobie sól Himalajska która ma bardzo dużo mikroelementów i każdego dnia nadczo rano wypić szczypta soli w szklance wody. Wit D3 połykaj min 2000 jedn. I moc wróci.
Komendówka 14:37, 06 kwi 2018

Do góry
roma2 napisał(a)
Dzięki za pamięć . Jestem na bieżąco w ulubionych wątkach. Cisza u mnie, bo nie ma co pisać. W marcu byłam na działce bezpośrednio przed świętami, w piątek, przycięłam hortensje (raptem 5 ), trzcinniki i finito, bo trzeba było wracać. Niestety straty znalazłam. Coś mi zżarło jabłoń ozdobną, wyjęłam z ziemi patyk bez korzeni. W okolicach rozchodnika zapadłam się z lekka w ziemię i okazało się, że cała prawie 50 cm karpa wisi w powietrzu, bo w środku korzenie zeżarte. Ryje to coś kopce, ale dużo mniejsze niż kret (te też dały popis niesamowity tej zimy nie zimy) i od kopczyka do kopczyka prowadzi "wybrzuszona" trawka. Obawiam się, że to karczownik...
Jutro lub pojutrze dziecka mnie wywiozą. Dojrzewam do kupna jakiegoś strupa autowego. Tylko znów będę się musiała uczyć jeździć . Takie długie przerwy w prowadzeniu auta to dla mnie, starszej pani problem. Buuuuziii wiosenne wszystkim!

Roma współczuję sobie i tobie, że nie jeździsz mam prawko od 30 lat jeździłam można powiedzieć dobrze, dziecko urodziłam i jazda się skończyła nie mogę się przełamać. Proszę najwyższego abym znowu zaczęła jeździć zacznę od traktorks na działce.
Życie pod ziemią trwa. Ja mam znowu nory okazuje się, że to zające kopia. A to ziemia się Ugina to normalne nornic baraszkuja na całego.
U wszystkich cisza bo co tu pokazywać jak nic ogrodowo się nie dzieje.
Pozdrawiam i dochodzi do siebie.
Anulajda w raju 12:35, 06 kwi 2018

Do góry
Dalie są piękne, najgorsze to przetrzymywane przez zimę. Jak mają dobrze w glebie to potrafią mocno się rozrosnąć. Na pewno będą rosły na nich można polegać.
Duzo tych paczuszek i widać że dorodne bulwy korzeni oby dobrze rosły lubią bardzo oborniki koniecznie do dziurki nasyp.
No niestety z różami jest nieprzyjemna praca zresztą że wszystkimi roślinami co mają kolce. Ale jak kwitną wszystko się zapomina. Jutro obcinam berberysy to dopiero wyczyn aby się nie pokłóć.
Odnośnie róży też piękne egzemplarze a co to za krzaki nazwa. Może i ja tam zamówię. Zamówiłam w Ros.... Ale nie mam jeszcze żadnego odzewu.
W obi... Kupiłam po 22 zł Rapsody Blue też bardzo ładne w donicach. Wybór duży, ale ja czekam aż przywiożą clematisy zawsze mają duży wybór i na topie.
Przyjemnego sadzenia i w szelkach innych robót ogrodniczych.
Pozdrawiam

No właśnie to przetrzymywanie ale na razie się tym nie martwię no chyba że bulwy potroją swą objętość
Niestety tak to jest z kolczastymi ale berberysów jakoś nie lubię za bardzo jak dla mnie są ekspansywne w korzeniach zwłaszcza.
Ja z Ros...miałam telefon przed świętami ale przełożyłam dostawe na po. Piękne są ale też cena piękna ale co tam jak Cię nazwy interesuje to: Crown Princess Margareta,Teasing Georgia, The Alnwick Rose, William Shakespeare i Lady Emma Hamilton.
Pozdrawiam
Mirkowy ogród (początki) 11:19, 06 kwi 2018

Do góry
Mirus też duży plan. Jutro tnę krzaki i odkurzam to co po trawie ścięte zostało. RM zajmie się trawniki. Na razie w ziemi nie grzebie bo nie wiem co się wysiałam, jeszcze trzeba czekać.
Plan duży, nie spinam się za mocno bo nie wiem czy dam radę. Mam problem z kciukami. Em obiecał pomagać. Na siewki to i ja wasze czekam. Nie wszystko wtedy muszę w domu siać.
Mirkowy ogród (początki) 11:10, 06 kwi 2018

Do góry
Mirus też duży plan. Jutro tnę krzaki i odkurzam to co po trawie ścięte zostało. RM zajmie się trawniki. Na razie w ziemi nie grzebie bo nie wiem co się wysiałam, jeszcze trzeba czekać.
Ptasi gaj 11:07, 06 kwi 2018

Do góry
Mirka napisał(a)
. Elu to przy oczku masz sporo pracy. Zastanawiam się czy u siebie robić. Ja i tak mam mało czasu na działkę. Ech

Mirus zawsze wiosna jest najwięcej tak jak pisałam trzeba go doprowadzić do normalności. Jak będzie odpowiednie natlenianie (kaskada włączona) i rośliny urośna to już potem tylko pilnowanie aby było odpowiednie ph.
Teraz to mały pikuś początki były trudne.
Mirka nie musisz mieć dużego oczka wystarczy w cieniu jakiś mały brodzik i już ogród inaczej wygląda. Zresztą dla roślin wilgoć jest dobra.
Anulajda w raju 10:59, 06 kwi 2018

Do góry
Dalie są piękne, najgorsze to przetrzymywane przez zimę. Jak mają dobrze w glebie to potrafią mocno się rozrosnąć. Na pewno będą rosły na nich można polegać.
Duzo tych paczuszek i widać że dorodne bulwy korzeni oby dobrze rosły lubią bardzo oborniki koniecznie do dziurki nasyp.
No niestety z różami jest nieprzyjemna praca zresztą że wszystkimi roślinami co mają kolce. Ale jak kwitną wszystko się zapomina. Jutro obcinam berberysy to dopiero wyczyn aby się nie pokłóć.
Odnośnie róży też piękne egzemplarze a co to za krzaki nazwa. Może i ja tam zamówię. Zamówiłam w Ros.... Ale nie mam jeszcze żadnego odzewu.
W obi... Kupiłam po 22 zł Rapsody Blue też bardzo ładne w donicach. Wybór duży, ale ja czekam aż przywiożą clematisy zawsze mają duży wybór i na topie.
Przyjemnego sadzenia i w szelkach innych robót ogrodniczych.
Pozdrawiam
Ptasi gaj 10:40, 06 kwi 2018

Do góry
Monia81 napisał(a)
Ależ ci się tych rybek namnożyło, widać że im dobrze

Moniu zobacz jaka woda zielona po zimie przez te kilka dni słońca już zaczynają glony wyłazić trzeba całe oczko odkurzacz z mułu i unormować ph. Nim rośliny wodne zaczną wegetacje to woda zielona jeszcze nie ma pełnego naglenienia więc trzeba wodzie pomoc środkami eko.

Żabki już grasuje są narazie trzy tyle się doliczyła składają skrzek przy brzegu pełno.
Mirkowy ogród (początki) 10:39, 06 kwi 2018

Do góry

U mnie orliki bardzo szybko weszły 7 dni teraz mają ok 3-4 cm.
Również stipa też ładnie rośnie ale wschodzi jak jej się podoba.
W tym roku rudbekii nie siałam byłam nią rozczarowana wyrosla na ponad metr i się polamAła leżała na ziemi. Może się rozsieje sama. Lubię czynie wysiewał do gruntu i nie bawię się w wysiewy lutowe.
Mirus pięknie było ale kosteczki i mięśnie bolą teraz.
Pozdrawiam.

U mnie Elu w tym roku Stipa ładnie rośnie. Zeszłorocznej odkryłam na zimę i widzę że przetrwały. Rudbeki w tym roku nie wysiewałam. Mam nadzieję że zeszłoroczna ruszy. Jutro jadę na działkę i tak się zastanawiam od czego zacząć.
Plan taki:
Przyciąć hortensje
Przyciąć berberysy
Przyciąć pęcherznice i derenie
Jak się uda zrobię z derenia sadzonki.
Wyciąć trawy
Podzielić rozchodniki i posadzić na nową rabatę.
Byliny wycinałam na jesieni.

Liliowo i kolorowo:) 08:37, 06 kwi 2018

Do góry
Witam Danusia dobrze ze zajrzałam tyle pięknych kepek krokusów . U mnie braki muszę jesienią nadrobić. Bazantom smakują cebulę i rozgrzebują wszystko.

Chciałam też zapytać o te trawy koreksy ciąć czy nie może się ktoś odezwie.

O już Jest odpowiedź z Wrocławia dzięki Miluś.

U mnie wczoraj bażant na dachu domu był, ale cebulek mi nie wyjada, problem mam owszem z nornicami, róze mi zjadły pnącą przed domem U mnie jeże kore rozgrzebują i kosy. Krokusy są wyjątkowo ładne w tym roku
Miłkowo - sezon 2016-2022 08:19, 06 kwi 2018

Do góry

To jest największe zadowolenie prawie ekstaza.

Ha ha w trakcie, a po robocie, to?
Liliowo i kolorowo:) 08:08, 06 kwi 2018

Do góry
Witam Danusia dobrze ze zajrzałam tyle pięknych kepek krokusów . U mnie braki muszę jesienią nadrobić. Bazantom smakują cebulę i rozgrzebują wszystko.

Chciałam też zapytać o te trawy koreksy ciąć czy nie może się ktoś odezwie.

O już Jest odpowiedź z Wrocławia dzięki Miluś.
Miłkowo - sezon 2016-2022 08:01, 06 kwi 2018

Do góry
eee_taam napisał(a)

Uwielbiam te robote)) ...a właściwie ten czas kiedy moge usiąc i podziwiac jak to mam ładnie w obejściu

To jest największe zadowolenie prawie ekstaza.
Ptasi gaj 07:53, 06 kwi 2018

Do góry
Kasya napisał(a)
Fajne masz te rybcie
A jaka głębokość wody ?

Oczko w najgłębszych miejscu ma 1.5 m ryby na takiej głębokość zimują. Muszę przynajmniej połowę odlowić tyle tego się rozmnożyło.
Miłkowo - sezon 2016-2022 07:45, 06 kwi 2018

Do góry
Miluś nie pozwalają bo to i siły trzeba mieć dużo i drgania. Kiedyś sektorem ciełam, ale to głupiego robota jeszcze więcej siły trzeba.
Te twardsze trawy to raz dwa goRzej z miękkimi prosto i rozplenicami.
Maja lubi grabić i jej nie zabraniam.
Ledwo się dzisiaj unoszenie może przejdzie do soboty.
Idę zobaczyć co tam u ciebie.

To dobrze, że nie pozwalają
To ja, jak Maja, lubię grabienie, bardzo to uspokaja
Przejdzie ból, bo radość jest z robienia w ogrodzie
Miłkowo - sezon 2016-2022 07:43, 06 kwi 2018

Do góry

A ja tam już dzisiaj 2 polknelam i się nasmarowalam z rana gorzej ledwo z wyrka wstałam ale teraz staram się siadać w krótkich odstępach.
A tam przejdzie i za pomne.

Ojej, ja na razie nic nie łykam, ale wieczorkiem tu szuram nogami, a nie łażę
Miłkowo - sezon 2016-2022 07:42, 06 kwi 2018

Do góry

Ogród na zawołanie to wielki plus. Praca rozłożona, a nie takie wariactwo w doskoku.

To prawda, ale nałażę się u siebie na maksa
Ogrodowy miszmasz... pod kontrolą 00:42, 06 kwi 2018

Do góry
Nie masz czasu widzę że jesteś jeszcze a tu takie foty, że aż oczy trzeba przymykac od kolorów takie ostre. W słońcu cudownie bzyki się uganiaja bo to pierwsze pyłki i spragnione.
Masz ładny krokusom. W zeszłym roku nasadzilam dużo tulipanów po długiej przerwie, w przyszłym będzie dużo krokusom są piękne. U mnie bażanty dziobia i rozgrzewający i w tym problem.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies