Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Magnolia"

Marzenia i plany vs. rzeczywistość 13:02, 17 paź 2014

Do góry
niebieska linia może byc z rosplenicy byle nie tej wielkiej- jakiś średniak
A miedzy prawie kule cisowe może też rozchodnik? Tylko nie wyższy niz kule najlepiej. Piekny jest Purple Emperior, ale nie wiem czy rosnie dobrze, czy nie histeryzuje w ogrodzie, nie mam doświadczeń. Chyba Aga robiła kiedyś badania naukowe w tym temacie i wyszło jej że różnie bywa z purpurowymi.
Albo inaczej jak nie znajdziesz rozchodnika w dobrej wielkości, to daj rospelnice w prawie kule a w niebieską linię rozchodniki.

Wiem że rozchodniki zdobią od lata, ale one jak się obudzą wiosną, to są cudne jako matryca do czosnków- np krzyśków- duże kule na niskiej nodze
Marzenia i plany vs. rzeczywistość 12:46, 17 paź 2014

Do góry
Zielona napisał(a)
chodzi mi o takie łezki z roślin:

Jestem. zawiesiłam się na spory moment.
Zielona Marto pomysł b. fajny. Ja bym tylko nie dawała juz tej zielonej lini, żeby nie dawac za dużo rytmów wzdłuż, czyli podłuznych, u MOtylka tam dużo jest już 'wzdłuż.
A czerwona linia może być ciut bardziej pękata, ale tez nie musi.
Niebieska linia- Red Barony, tak na gęsto-a może z czerwonej je zrobić, a wiosną tulipany czy czosnki. Ewentylanie Red Barony i kapnięte w nich kilka rozchodników, ale niedużo i juz na zewnątrz zawijasa
Kwiatowy ogródek Monteverde 21:33, 16 paź 2014

Do góry
Agania napisał(a)
Co to za róża Aniu, takie kolory łaknę....ta bordowa wcześniej?.....piękne portrety, a deszcz nie zaszkodził nic nie widać

Aganiu to Bright as a Button, a zdjęcia zrobione przed deszczem
Po deszczu

i przebarwiająca się magnolia
Ogródek na trzy lata 12:19, 16 paź 2014

Do góry
Ewo, jestem z powodu wyrażonej sympatii do tawuł białych (tylko takie uznaję). Dalej nie mogę pojąć ogródka na 3 lata i tego Rammstein, skoro mowa o polskich rowach i systematyce tych rowów (typowo polskich ekologicznie niekoszonych albo ekologicznie, czyli w symbiozie z odpadami ludzkimi, czyli płynących ściekami wiejskimi, choć z nazwami łacińskimi na dnie). Uff. Dałam wyraz oburzeniu na tę sytuację nieskanalizowania wsi polskiej.
O wszach też czytam. Dziś zgłębiałam szpeciele (po wizycie w szkółce z drzewami, apel do sprzedawców: ma miłośc boską - nie sprzedawajcie chorych, padających drzew, wykonujcie podstawowe opryski, nie pozwólcie drzewom rosnąć byle jak i pochyło) na gruszy ozdobnej i na jarząbach. Widziałam za to olchę prowadzoną pięknie jak ... parasol.

Ta trawa u Ciebie to mogłaby być miłka z zawciągowcami. Pozdrawiam.

Ta trawa, o której mówi Magnolia, że mam od Tomka to carex testacea.
Dwa ogrody 21:26, 15 paź 2014

Do góry
Piękna jesień.Ta magnolia cudna , moja dopiero zaczyna się przebarwiac.Pozdrówka.
Dwa ogrody 21:23, 15 paź 2014

Do góry
Krys, zakupy różane wcale nie takie duże, latem kupowałam również w doniczkach, ale głównie pnące, jedna nadal czeka na miejsce rosomanes nie będę, bo za dużo bylin lubię chciałabym tylko, aby róże zdrowo rosły i nie przemarzały. Dalie o pojedynczych kwiatkach można wysiewać z nasion.
EPODLAS dziękuję. Alternatywą dla karp są nasiona, ale dalii jw.

Wilcza, mariken zgubił już część liści, zwykły jeszcze częściowo w zieleni. Za to magnolia sypie liśćmi

kokornak za chwilę również będzie tylko splotem gałęzi

pod lipami przy drodze żółto, podobnie na podwórku, codziennie zgrabiane są taczki liści

Dwa ogrody 20:38, 14 paź 2014

Do góry
Bogdziu, dalie w wianku nietrwałe Również miłego tygodnia

Makkasiu, masz absolutną rację z tym ciężkim czasem o tej porze. Dni coraz krótsze nie pozwalają na intensywne działanie w ogrodzie po pracy. Wczoraj ani dziś nawet nie zajrzałam a ile jeszcze mam do zrobienia, tylko pogodne soboty mnie ratują
nawet zdjęć nie ma jak zrobić, lipy zżółkły, liśćmi sypią, magnolia też już połowę zgubiła...
Szkółka różana ok, ale nie ma w niej wielu naszych chciejstw

Margarete, jeśli masz ochotę na dalie to nie ma sprawy pisałam też, że można ewentualnie wysiewać prosto do gruntu w maju i będą rosły bez problemu, przynajmniej te pojedyncze, wystarczy potem zebrać nasiona i nie przechowywać bulw. Nasiona mam Jeszcze można trochę pozbierać, jak deszcz minie.

Aganiu, teraz przycięłaś New Dawn? Czosnki u mnie jeszcze czekają na posadzenie. A rośliny przenoszę stopniowo i na pewno wszystkich nie przesadzę, bo nowy trochę inny w nasadzeniach niż stary. Niektórych roślin po prostu już nie zmieszczę. Ale mamy jeszcze kilka lat na ostateczną przeprowadzkę

Ogrodnik Mimo Woli cd 19:39, 14 paź 2014

Do góry
Czytam u niektórych o suszy i się śmieję, jak to możliwe. U mnie dolane na maksa. Nie pamiętam takiego roku żeby woda stała latem i jesienią. Nic nie można zrobić jutro znowu ulewy moja magnolia do przesadzenie pod płot, bo ma takiego grzyba że nie wiem czy z niego wyjdzie. Tylko hortensje się cieszą
Ogród prawie romantyczny 16:26, 14 paź 2014

Do góry
Agania napisał(a)
Jesienią są pomyłki z wiosną, ostatnie tygodnie były prawie jak powrót lata...nawet wiosny, magnolia mi jeszcze zakwitła...śliczne zdjęcia

Agatko, niby widać już jesień, liście na trawniku, typowe jesienne kwiaty i temperatury typowo letnie. U mnie tych pomyłek nie brakuje, ale podejrzewam, że w innych ogrodach jest podobnie. Czytam, że kwitnie lawenda, a róże dopiero rozchylają płatki. Może się tak zdarzyć, że zima przyjdzie w styczniu i zostanie z nami do maja Brrr...
Magnolia teraz musi pięknie wyglądać
Ogród prawie romantyczny 11:49, 14 paź 2014

Do góry
Jesienią są pomyłki z wiosną, ostatnie tygodnie były prawie jak powrót lata...nawet wiosny, magnolia mi jeszcze zakwitła...śliczne zdjęcia
Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 10:25, 14 paź 2014

Do góry
paniprzyroda napisał(a)
Obłędne kolory w ogrodzie, trudno się zdecydować, które zdjęcie piękniejsze Niech jesień u Ciebie trwa jak najdłużej

Jest kolorowo i słonecznie i pomyliły jesień z wiosną
magnolia

płomyk
"Niezdecydowana ogrodniczka" 09:11, 14 paź 2014

Do góry
Magnolia? nasiona? wow
ale podziałaliście! z kulkami berberysu podoba mi sie ta rabatka
Placyk żwirowy? miodzio

pozdrawiam!
Angielski ogród - chciałabym... 19:58, 12 paź 2014

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)
Moniko, co to jest magnolia kompaktowa?
Na kolanach ale z myślą o efekcie!

Kompaktowa czyli zwarta w pokroju i o powolnym wzroście.
Swojski zakątek Lusi 17:59, 12 paź 2014

Do góry
bardzo dziękuję za miłe przywitanie, aż mi lepiej i już wklejam z dozą nieśmiałosci mój maleńki ogródek żeby zobrazować Wam co będę porządkować od wiosny.
Najpierw szybki - (wybaczcie amotorszczyznę) projekt
Działka długa wąska, dom bliżniak.

chciałabym zacząć od rabatki nr 2

Dwie mające po kilkanaście hm a może i nawet kilkaściesiąt lat bukszpanowe kulki, kwadraty hm nie wiem co to nie potrafię narazie nic z tego zrobić a po środku magnolia nie pasuje mi tu. Chciałabym posadzić tam hm no właśnie nie wiem co czekam na pomysły pomocy. Mam białe cebulowe, przepiękne tulipany 'Spring Green', kocham tulipany ale co jeszcze? pomóżcie może jakaś trawa? No i ostatnio po wątku Łukasza zakochałam się w żurawkach tylko gdzie je usadowić?
Kolejna rabatka nr 1

z córką na czele tej narazie nie będę ruszać bo jak na moje oko może taka na tą chwilę pozostać
Kolejna 3

przy kolejnym poście cała reszta tego co najbardziej nieogarnięte haha
Ogród pełen złudzeń i niespodzianek 06:49, 10 paź 2014

Do góry

Magnolia parasolowata i sumak

Leśne Wzgórze 14:12, 09 paź 2014

Do góry
Mala_Mi napisał(a)
Uff.. dopiero czytam.... życie brutal.... i mam nadzieję, że w przyszłym roku też nie będę mieć czasu na forum.. to tak dla pocieszenia.

Matyda- Niematylda ... i tak piękna.

Gonojarek pięknie uchwycony... chociaż z żuczków jestem noga, to znam kilka... w tym i gnojarka Uchwycony pięknie.. ja takiego już wieki nie widziałam..

Też (ale wbrew sobie) mam nadzieję, że zawodowo Ci się poukłada i nie będziesz miała czasu na forum... a może jednak pogodzisz jedno i drugie

Mala_Mi napisał(a)

Pszczółka lojalnie zameldowała wykorzystanie twojego info o robalach.. a ja tak bez pytania.. wybacz... ale co tam.. co na forum to już nie prywatne....

żaden problem... miło że Ewa napisała, ale do Ciebie pretensji też nie mam... pracy doktorskiej z tego pisać nie będę

Mala_Mi napisał(a)
Nie ma opcji by magnolia kwitła z krokusami.. będzie minimum miesiąc przesunięcia pomiędzy jednym a drugim.. krokusy maks do początku kwietnia, a magnolia nie wcześniej niż koniec kwietnia..

Zakwitło tylko 5 werben.. to bardzo mało.... coś nie halo było... mas pecha

U mnie dabecja wymarzała i pożegnaliśmy sie ..

dooopa ze mnie nie ogrodnik U mnie za to modrzewnica padła- chyba za sucho miała.
Informacja, że magnolia nie będzie kwitła razem z krokusami to coś na co czekałam ... bardzo mnie to cieszy i będą kremowe!!!

Mala_Mi napisał(a)
Coś tam jeszcze było... ale skleroza.... muszę cofnąć jeszcze raz do tyłu... i przypomnieć sobie.

Acha.... Krokusy zawsze można posadzić dwie odmiany, nawet w podobnej kolorystyce, ale jedne wczesne drugie późne, będzie dłużej krokusowo.

Surfinia jak tren w sukni ślubnej...

I piesio też biały.. w kolorystyce sie uchwał...

Pampasowa.. nie ma opcji by przezimowała w gruncie..

Wiec cofam..

Wiem że marne szanse, że pompasówka przetrwa zimę, ale spróbuję, jak się nie uda płakać nie będę
Angielski ogród - chciałabym... 12:24, 09 paź 2014

Do góry
Moniko, co to jest magnolia kompaktowa?
Na kolanach ale z myślą o efekcie!
Angielski ogród - chciałabym... 11:45, 09 paź 2014

Do góry

wczesnoporanny widok z tarasu.
Zabrałam się za rabatę przy brzozach. Jedna została usunięta- pomimo swoich 3 lat była jakoś nad wyraz rozrośnięta i teraz mamy problem z usunięciem jej korzenia. W miejscu tej brzozy będzie rosła magnolia kompaktowa i hortensje VF. Mam nadzieję że do niedzieli wyrobimy się z tym założeniem.
na ostatnim zdjeciu zmieszczam moje tawuły- może ktos podpowie mi jak ciąć je aby stały się kulkami.
Matyldowo 11:44, 09 paź 2014

Do góry
Magnolia drzewiasta

to duże i szybko rosnące drzewo podobno do 20 m ale nie sądzę,aby w naszych warunkach ,aż tak mi urosła

Kwitnie maj - czerwiec niestety już po rozwoju liści które są duże maja 20-40cm ,ale ze względu na wiekość liści i kolor kwiatów , które ukazują się na szczycie ulistnionych gałazek ( białe z miętowym nalotem ) nie rzucają się w oczy .

Nie wiem co to za czerwone koraliki, wytworzyły się na przekwitłym kwiatostanie

Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 10:10, 09 paź 2014

Do góry
magnolia napisał(a)
dawaj tiarelki, nie ma co.
A jakie masz ( te tiarelki?)

Nie pamiętam nazwy, coś z Feather było w nazwie. ALe dobrze się tu czuły całe lato, kwitną pojedynczymi kwiatkami do tej pory.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies