Agnieszka... ja nie umiem komponować, za to lubię eksperymentować.. i nigdy nie mam dylematów czy spasuje, czy nie, bo jak nie sprawdzę to się nie dowiem.
Moje uwagi są tylko i wyłącznie stwierdzeniami.. z mojego ogrodu.
Kamasja będzie kwitła razem z czosnkami (maj). Mają podobne liście i nawet będzie podobna wysokość liści. Zaleta.. razem upierdutasz liście za jednym zamachem, wiec możesz posadzić kamasje pomiędzy czosnki.
Mam wiązówkę razem z czosnkami

Ale foto nie mam dobrego, bo rabata eksperymentalna i bardziej cię widok odstraszy niż zachęci.
Wiązówka kwitnie po czosnkach, w czerwcu, kończy pokaz jak zaczynają Anabelki. Konkurencji nie będzie.
Jak długo kwitnie nie powiem, bo wiązówkę posadziłam koło choinek.. i zarosły.. w tym roku wydarłam je na światło dzienne, ale wiosną muszę jeszcze raz je przesadzić.
W pełni kwitnienia po obfitych deszczach może się nieco pokładać tzn same kwiatostany, a są bardzo obfite.. Ale oprze się u Ciebie o bukszpan...
Wyciepię te foty bo zawalam ci wątek.. ale jednak pokażę.. tylko śmiejąc się ze mnie nie pluć w monitor!!
Tak sobie rosła u mnie, dlatego wiem, że w cieniu też da radę

Nawet głupie pomysły mogą być przydatne..
Przesadziłam tu.. widać zaschnięte czosnki.. wiązówka już powoli kończy kwitnienie foto 18 czerwiec
na fotach z 25 czerwca znalazłam i wiązówki i Anabelkę... jedno już skończyło pokaz i można przekwitłe wyciąć (to bylina wiec można ciąć bez problemu kwiaty) .. a anabelka dopiero się przymierza do kwitnienia.
Jak sadziłaś swoją w 2013 jesienią, to ten rok się ukorzeniała, da czadu w 2015