Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1

DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1

Wieloszka 11:35, 18 lis 2014

magnolia napisał(a)
ojej hortensje anabelki tam są?- jakoś nie zakodowałam.
Czyli sa miskanty, potem horti, miedzy nimi tuje, potem pas który planujemy i bukszpan.
Werbena miedzy tujami, przed Anabelkami, tak?

Jesli tak jest jak pisze, to nie wiązówka, bo spotka się z Anabelkami i nie bedzie kontrastu.
Wtedy wybrałabym kamasję żeby byłaprzed anabelkami, potem anabeli, potem miskanty z wernbena dadza czadu i masz cały sezon.
Stipa do kamasji- jesli wystarczy jej tam słońca, super .
Ona pościęciu chyba w maju zaczyna juz byc widoczna ( w kwietniu tez widac że żyje, ale niska jest, kluje się ), w czerwcu już jest b. ładna.

Spotka się, albo się nie spotka wiązówka z anabelką. W tym roku (pierwszym u mnie) anabelki była prawie niewidoczne - niskie, mało kwiatów i krótko Jestem nimi rozczarowana, ale może wina katalp, a nie anabelek...
Pasy roślin - tak jak napisałaś, z tą różnicą, że werbena zaczyna wyłazić wszędzie, nawet na przodzie, tuż przy żywopłociku
magnolia 11:42, 18 lis 2014

to chyba bym sie wstrzymała z wiązówką, tzreba dac szansę Anabelkom i nie załaniać ich bo inaczej byłyby tylko dla zielonej masy?
Scinasz je wiosną- Anabelki? Może dadzą czadu po zimie, młode były w tym.
Wieloszka 12:21, 18 lis 2014

Ścięłam je tej wiosny (sadzone były późną jesienią 2013). Nawoziłam trochę, może za mało podlewałam. Dam im szansę na pewno, bo sadzenie ich między korzeniami katalp do łatwych nie należało
Czyli kamasja... Po prostu niebieska, czy są jakieś konkretne nazwy?
Aaaa, znalazłam właśnie wiązówkę jasnoróżową (wysoka bardzo)
http://sadzawka.pl/Filipendula_rubra_Venusta-Wiazowka_czerwona

A co zrobić z tym wszystkim, co już tam rośnie? Cebulami czosnków, ostróżkami (20szt.), tawułkami, naparstnicami? Wywalić wiosną jak zacznie wyłazić z ziemi?
magnolia 12:36, 18 lis 2014

wiązówka czerwona to inny gatunek, bujniejszy, ale do dużej wilgoci.

kamasja niebieska,nie musi mieć odmiany. Odmianowe moga byc niskie. Gatunek camasia cusickii
czosnki bym zostawiła- jakie tam masz, to tez zależy.
Resztę bym wywaliła/oddała/przesadziła

tu paskudne zdjęcie, ale widać troche kamasji z czosnkami

Wieloszka 12:54, 18 lis 2014

magnolia napisał(a)
wiązówka czerwona to inny gatunek, bujniejszy, ale do dużej wilgoci.

kamasja niebieska,nie musi mieć odmiany. Odmianowe moga byc niskie. Gatunek camasia cusickii
czosnki bym zostawiła- jakie tam masz, to tez zależy.
Resztę bym wywaliła/oddała/przesadziła

tu paskudne zdjęcie, ale widać troche kamasji z czosnkami

Ślicznie z tymi czosnkami - to "szczypiorki"?
Ja tam mam zwykłe "Purple Sensation" z Lidla. Miały ok.50cm wys. A między miskantami kilkanaście szt. "Gladiatorów" - ale czy coś z tego wyjdzie na przyszłą wiosnę - nie wiem.
Czyli wiązówka czerwona się nie nadaje?

EDIT: Pomyłka, nie mam Gladiatorów niestety, ale Giganteum.
magnolia 12:59, 18 lis 2014

wiązówka czerwona nie nadaje się
To sa Purple S z Lidla i chyba z Netto ( dostana część)- kolorami bardzo grały, spotkały się w czasie bo Purple S są wczesne
Tess 13:05, 18 lis 2014

Przypomniałyście mi, że kamasję mam do wykorzystania.
Do Gladiatorów nie będzie pewnie pasować...

Kibicuję i edukuję się.
Wieloszka 13:07, 18 lis 2014

Już też sobie dooglądałam, że się nie nadaje
Twoje czosnki P.S. mocniej fioletowe, moje były bledsze i niższe. Fajnie się spotkały
Tess 13:13, 18 lis 2014

Agnieszko, czy to są rodki w środku? Czy laurowiśnia? Ślepa jestem, mnie wyglądają na rodki, ale one rzeczone są cięte, to chyba nie rodki?

magnolia 13:15, 18 lis 2014

u mnie było tez troszkę czosnków afluteńskich- to sam gatunek, bez odmiany PS- one własnie są blado fioletowe. Nie byłam w stanie rozszyfrować z którego źródła były te bez odmiany