Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1

DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1

agniecha973 22:22, 17 lis 2014

No właśnie, kup se babo!

A tą wiązówkę to nie ja, a gdzież tam! Nawet nie wiedziałam, że takowa istnieje! To tylko podsumowanie tych kilku (może już -nastu) stron.
Mala_Mi 00:26, 18 lis 2014

Madżen u Cie była i łapie klimat.. jak mówi, że nie pasi to nie pasi...

Kamasje to cebulowe lub kłącza... nie pamiętam.... są białe i błękitne
Kwitną w maju, a potem zamierają.. liście by trochę wzmocniły roślinę przygnieciesz do ziemi i spokój. Kto mi pokazywał i gdzie liście zaplatane w warkocz... super czadowy pomysł... leży na ziemi, nie przeszkadza, a nawet zaschnięte fajne..
To moja, potem jak krzaki zarosły, to słabo kwitła i nawet nie wiem czy jeszcze tam jest .. dla mnie git.. lepsze niż wiązówka Zapomniałam o kamasji.. kwitnie dość długo.

Do werbeny możę być fajna jeżówka.. ale nie chcesz mieszać.. kwitną razem.

Lilii nie sadź w tym miejscu, będą cie wnerwiać badyle.. można przyciąć, ale zza obwódki będziesz je widzieć, a badyle jak zdrowe to i do zimy zielone. Wiesz, żę kocham lilie, ale nie tu i nie dla Ciebie. Sorki Łukasz..
Madzenka 07:02, 18 lis 2014

Ja nie chce mieszać , uwielbiam róźe ale do tych nasadzęń u Ciebie potrzebny jest minimalizm a nie romantyczne róże....

Roże w inne miejsce...
leon60 08:20, 18 lis 2014

Aga mnie róże na tej rabacie też nie pasują Nie wiem co Ci doradzić ale ta wiązówka mnie urzekła i jeżówki oczywiście uwielbiam. W kwestii róż... zachorowałam na nie wiosną ale się wyleczyłam nie wiem czemu u siebie też ich nie widzę. Mam kilka sztuk Chopinów, które dostałam więc muszą zostać ale więcej nie planuję choć u innych bardzo mi się podobają
Juzia 08:47, 18 lis 2014

Wieloszka napisał(a)

Jeśli już - wolałabym bladzioszki, niż mocną barwę...
Boszsze, no i zobacz, co ja piszę!? Miało nie być róż!

Ja miałam to samo
Teraz też planuję różankę

Chętnie poczytam co tu wymyślacie
jazzy 08:47, 18 lis 2014

Sorki Aga, ale ja nie wiem co Ty widzisz w tej wiazowce to raczej do jakis ogrodow naturalistycznych a nie nowoczesnych...Don't you think?
magnolia 09:21, 18 lis 2014

o matko, przecież chwile mnie nie było a tu tyle nowego....

Jazzy - do ogrodów nowoczesnych pasuje większość gatunków, a może nawet wszytskie. Wyzwaniem jest jedynie odpowiednie ich zestawienie ze sobą- ja tak myślę, to nie jest jakiś dogmat.

Aga- rozchodniki ponad 50 cm- Matrona. Dla mnie super kolory- mocne barwy lisci, łodyg, blade talerze. Slinie się tez do białych, ale te sa bardziej kapryśne i do całkiem bordowych, ale tu też bywa że fochy mają. Wybierając odmianę, tzreba się upewnić że nie jest z tych co lubia je mszyce. Ja się trzymam Matrony
Do nowoczesnych zesatwień są wg mnie super!

Róże- u Rench przy podjeździe jest rabata z białymi różami juz podrośniętymi. Dla mnie mega! Jednak wciąż nie mam pewności że dadzą efekt który tu najbardziej pasuje.

Kamasje- im dłużej siedzą, tym ich więcej- takie cebulowe lubię najbardziej. U mnie długo trzymaja liście zdrowe, potem jak zaczynaja żólknąć od razu je wycinam, bo tak długo siedziały zielone, że już się naasymilowały do woli. Jak jest b. ciepła wiosną to i one krócej kwitną, zwyczajnie jak z cebulowymi.
Fajne sa że takie strzeliste, smukłe. Dla mnie niebieskie są najładniejsze.

Z penstemonami dobrze że zrezygnowałaś- mam je od Pszczólki. Jak mi wyrosną w masę, wszycy będą zazdrościć,a ja pękać z dumy,huraa!

bdan 09:25, 18 lis 2014

No i proszę, może rzeczywiście te róże nie są takie oczywiste, na tej rabatce.
Aż się wróciłam do zdjęć - są na str. 579, jakby ktoś szukał.
Piszesz, że jest tam hortensja, jakoś na zdjęciach nie widzę kwiatów hortensji.
I kwestia kolorystyk, piszesz biały/róż/fiolet
Jak spróbujesz z tymi pojedynczymi krzaczkami róż to bedziesz mieć takie pojedyncze plamy białego koloru. Nie wiem, czy bardziej nie podobałby mi sie kolor ciągniety łanem przez całą rabatę.
A teraz tak może bez sensu, ale jakby tak nie taki oczywisty kolor róży dać, np novalis lawendowy szpalerkiem jakimś?

BarbaraM 09:26, 18 lis 2014

Ja się nie zgadzam że wiązówka nie pasuje do nowoczesnego.
Owszem można ją skomponować w ogrodzie naturalistycznym ale nowocześnie też ją można zastosować.Wydobyć i pokazać jej piękno.
bdan 09:30, 18 lis 2014

magnolia napisał(a)

Aga- rozchodniki ponad 50 cm- Matrona. Dla mnie super kolory- mocne barwy lisci, łodyg, blade talerze. Slinie się tez do białych, ale te sa bardziej kapryśne i do całkiem bordowych, ale tu też bywa że fochy mają. Wybierając odmianę, tzreba się upewnić że nie jest z tych co lubia je mszyce. Ja się trzymam Matrony
Do nowoczesnych zesatwień są wg mnie super!

Magnolia a jakie są Twoje doświadczenia z rozchodnikami w kwestii opuchlaków. Wczoraj rozchodniki analizowałam, pod kątem moich planów rabatowych i natknęłam sie na posty Toszki, która ten problem zgłaszała.
Wiem, że opuchlaki lubią dużo roślinek, ale jakby to był dla nich jakiś super rarytas, to nie chciałabym go im zaserwować w formie zaproszenia do ogrodu.

Sorry Aga, że u Ciebie swoje dylematy rozwijam
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies