Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1

DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1

magnolia 09:39, 18 lis 2014

bdan napisał(a)

Magnolia a jakie są Twoje doświadczenia z rozchodnikami w kwestii opuchlaków. Wczoraj rozchodniki analizowałam, pod kątem moich planów rabatowych i natknęłam sie na posty Toszki, która ten problem zgłaszała.
Wiem, że opuchlaki lubią dużo roślinek, ale jakby to był dla nich jakiś super rarytas, to nie chciałabym go im zaserwować w formie zaproszenia do ogrodu.

Sorry Aga, że u Ciebie swoje dylematy rozwijam

nie miałam z nimi przyjemności w rozchodnikach. Ale to nie znaczy że nie może być z nimi problemu.
bdan 09:41, 18 lis 2014

magnolia napisał(a)

nie miałam z nimi przyjemności w rozchodnikach. Ale to nie znaczy że nie może być z nimi problemu.

Dzięki bardzo
Pszczelarnia 10:14, 18 lis 2014

Aga, teraz już tylko przemyśl, jak czujesz i jak sama chcesz.

Zapomniałam, że tam są hortensje. Może jednak zdajmy się na wielkie kępy rozchodników. .
BasiaG 10:20, 18 lis 2014

Hej Madżenko, napisałaś ,,zgrzytam zębami na połączenie perovski z hortensją"..?Przecież ja tak zrobiłam dzięki Tobiezerknij u siebie na stronę 1536 tam piszesz ,,lubię to połączenie perowski z hortensją" a może czytam bez zrozumienia proszę olśnij mnieWybacz Agniesiu że u Ciebie zadaję pytanie Madżence.Kobiety zmienne są hehe.Pozdrawiam serdecznie
bdan 10:27, 18 lis 2014

Pszczelarnia napisał(a)

.

I jeszcze sobie u mnie post Małej-mi poczytaj

Sorry, że się wtrącam, ale wszytko jest ważne
Wieloszka 10:36, 18 lis 2014

Mala_Mi napisał(a)
Madżen u Cie była i łapie klimat.. jak mówi, że nie pasi to nie pasi...

Kamasje to cebulowe lub kłącza... nie pamiętam.... są białe i błękitne
Kwitną w maju, a potem zamierają.. liście by trochę wzmocniły roślinę przygnieciesz do ziemi i spokój. Kto mi pokazywał i gdzie liście zaplatane w warkocz... super czadowy pomysł... leży na ziemi, nie przeszkadza, a nawet zaschnięte fajne..
To moja, potem jak krzaki zarosły, to słabo kwitła i nawet nie wiem czy jeszcze tam jest .. dla mnie git.. lepsze niż wiązówka Zapomniałam o kamasji.. kwitnie dość długo.

Do werbeny możę być fajna jeżówka.. ale nie chcesz mieszać.. kwitną razem.

Lilii nie sadź w tym miejscu, będą cie wnerwiać badyle.. można przyciąć, ale zza obwódki będziesz je widzieć, a badyle jak zdrowe to i do zimy zielone. Wiesz, żę kocham lilie, ale nie tu i nie dla Ciebie. Sorki Łukasz..

Ania - podstawowe pytanie: czy kamasję trzeba wykopywać jak inne cebulowe? Już listopad, chyba za późno, żeby ją posadzić...
Lilie wiem, że nie dla mnie, już mnie badyle ostróżek denerwują, ale jak kwitną - ach!
Dlaczego wiązówka już nie? Kiedy mi się najbardziej spodobała Już widziałam ten biały łan znad żywopłociku bukszpanowego... To jeszcze podpytam o nią z Twojego doświadczenia, bo w necie sprzeczne informacje: czy kwitnie od maja, czy później? Jaką ma u Ciebie wysokość? Jak gęsto trzeba sadzić na szpaler?
magnolia 10:42, 18 lis 2014

kamasję wykopujesz co kilka lat dla odmłodzenia, podziału cebulek przybyszowych. Poz tym jest b. łatwa.
Teraz nie sadzić?- własnie teraz, szcególnie że przeceny teraz są spore

wiązówkę co 40 cm
magnolia 10:43, 18 lis 2014

tylko kamasję bardziej z tyłu wiążówki, żeby liście trawopodobne były jakby tłem dla wiązówki, nie przytłaczały jej.
Wieloszka 10:45, 18 lis 2014

Madżenko, Ola-leon, Józia - w kwestii róż pójdę za radą Agniechy - najpierw 3 krzaki na próbę, tylko miejsce muszę dla nich znaleźć

Pszczelarnia napisał(a)

Zapomniałam, że tam są hortensje. Może jednak zdajmy się na wielkie kępy rozchodników. .

Bo tych hortensji nie widać (Annabelle) Świeże są, małe, zagłuszyły je miskanty i nie urosły dużo w sezonie przez suszę - katalpy zabierały im wodę.

Już sama nie wiem, jak czuję... Wiedziałam, jak rozpoczynałam tą dyskusję, a teraz omamiona różnymi(różanymi) innymi wizjami nie wiem...
Mala_Mi 10:45, 18 lis 2014

Czy wiązówka pasuje czy nie.. to kwestia gustu.

Ja podałam rośliny które znam i spełniają kryteria podane prze Wieloszkę.
A w swoim ogrodzie rządzi właściciel I sam dobiera co mu pasuje a co nie. Ja nie umiem projektować i wszytko u siebie sadzę na wyczucie.. jak nie wyjdzie to łopata i wysiadka z rabaty.

Rozchodniki są wielkim przysmakiem opuchlaków. U mnie idą zawsze w pierwszej kolejności do konsumpcji.

I kibicuję dalej co powstanie na rabacie, bo mnie to bardzo interesuje...